ZZPSERVICEDESK

Zijn studiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?

Zijn studiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp'er ook niet stil komt te staan en dat je altijd je kennis op peil houdt. Dit kun je doen door cursussen, trainingen, workshops of opleidingen te volgen. Dat kan flink in de papieren lopen, maar goed nieuws: de kosten voor een opleiding zijn in veel gevallen aftrekbaar.
Ontdek hoe het zit met de trainingen, workshops en cursussen die je volgt

In het Belastingplan 2019 staat dat de fiscale aftrekpost voor scholingskosten wordt vervangen door een individuele leerrekening voor alle Nederlanders die een startkwalificatie hebben behaald. Tot de wijzigingen worden doorgevoerd geldt dat de kosten voor (bij) scholing aftrekbaar zijn wanneer duidelijk is dat jij ze voor je bedrijf hebt gemaakt.

De Belastingdienst zegt hierover:

 
Bij de beoordeling van de vraag of kosten aftrekbaar zijn, letten wij op het motief waarmee u kosten hebt gemaakt. Als duidelijk is dat u de kosten volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, accepteren wij de kosten als aftrekpost. U bent als ondernemer vrij om te bepalen welke kosten u voor de onderneming maakt en hoeveel. Wij bemoeien ons daar gewoonlijk niet mee. Alleen als uw kosten vergeleken met de zakelijke belangen erg hoog zijn, kunnen wij ingrijpen: er mag dan worden getoetst of er tussen die twee nog wel een redelijke verhouding is.
 

Wat betekent dit?

Een voorbeeld: Wanneer jij relatietherapeut bent en je social media in wilt zetten om klanten te werven en je naamsbekendheid te vergroten, dan kun je een cursus social media marketing volgen. Deze cursus is in dit geval aftrekbaar, want het is duidelijk dat jij deze voor jouw bedrijf gevolgd hebt. De uren die je aan deze cursus besteedt tellen bovendien mee voor jouw urencriterium.
Wanneer jij echter relatietherapeut bent een een breicursus gaat volgen, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar, omdat ze niet met jouw bedrijfsvoering te maken hebben. Tenzij jij besluit om het breien in te zetten als bijvoorbeeld onderdeel van de therapiesessie. 
 

Zijn de kosten volledig aftrekbaar?

Vaak wel. Als je een eigen bedrijf hebt en studiekosten wilt aftrekken dan kun je het volledige bedrag aftrekken van je winst. Je mag slechts een deel van de kosten aftrekken als je voor je bedrijf naar een congres gaat en daar ook kosten maakt voor privézaken, zoals eten en overnachten. Bij veel congressen zijn de kosten voor eten en verblijf in de
totaalprijs berekend, waardoor je deze niet los kunt trekken van de daadwerkelijke opleidingskosten. Je mag dan toch 80% (2017 en 2018) of 73,5% (2016) van de totale kosten aftrekken.
 
Een voorbeeld
Wanneer jij bijvoorbeeld chefkok bent en in Italië een cursus Italiaans koken volgt, kun je de kosten voor je ticket en het broodje op het vliegveld optellen bij bedrag dat deze cursus jou kost. 80 procent van deze totale kosten kun je aftrekken. 
 

Standaardbedrag

Je kunt ook kiezen om het bedrag boven het standaardbedrag van 4.500 euro af te trekken. Dat kan voordeliger zijn. 
Als jij bijvoorbeeld een 1-jarige kookopleiding op een prestigieuze academie in Italië volgt, dan kunnen de kosten flink in de papieren lopen. Stel dat deze opleiding jou 30.000 euro kost, dan kun je ervoor kiezen om 80 procent af te trekken. Je mag er in zo’n geval ook voor kiezen het standaardbedrag van 4.500 euro van het volledige bedrag af te trekken. Dat is in dit geval voordeliger dan wanneer je voor de 80 procent-regeling kiest. In dat geval moet je namelijk 6.000 euro zelf ophoesten.
 
Normale regeling:
80 procent van 30.000 euro = 24.000 euro om af te trekken van je winst.
 
Toepassing standaardbedrag:
30.000 euro – 4.500 euro = 25.500 euro om af te trekken van je winst.
 

Wat als ik nog geen bedrijf heb?

Als je in de toekomst een bedrijf op wilt zetten en trainingen wilt volgen die je nodig hebt om dat bedrijf te kunnen starten, dan mag je de kosten ook aftrekken. In dat geval trek je de kosten van je inkomstenbelasting af. Er geldt wel een drempel: je opleiding of cursus moet minimaal 250 euro kosten en deze kosten kun je tot een maximum van 15.000 euro aftrekken. Als je een workshop of opleiding volgt als hobby, bijvoorbeeld een workshop tuinieren, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar. 
 
Heb je toch nog vragen? Word dan lid en vraag naar de fiscale adviseur!
 

Word nu lid!

 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.