ZZP Servicedesk

Als je partner je helpt bij het ondernemen

Helpt jouw partner binnen de onderneming?

Als je partner je helpt bij het ondernemen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Is je partner nauw betrokken bij je bedrijf? Houdt hij of zij jouw bonnetjes bij of werkt je partner je offertes uit omdat je daar gewoon geen tijd voor hebt? Dan kun je overwegen om hem of haar daarvoor een vergoeding te betalen. Dat kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Hoe zit dat precies?

Meewerken aan jouw onderneming kan eigenlijk van alles betekenen. Van je boekhouding doen, het meehelpen verpakken van producten voor verzending tot het daadwerkelijk maken van producten. De Belastingdienst definieert dat allemaal als meewerken. En daarvoor kun je je partner dus een vergoeding geven, een meewerkbeloning of ook wel bekend als partnervergoeding.

Voorwaarden

Daar gelden wel een aantal voorwaarden voor. Zo mag je partner niet bij jou in dienstbetrekking zijn. Dat betekent in andere woorden dat hij of zij zich niet verplicht om voor een bepaalde periode tijd arbeid te verrichten voor jou en daarvoor loon krijgt. Ook mag er tussen jou en je partner geen gezagsverhouding zijn, waarbij jij de lakens uitdeelt en hem of haar opdrachten geeft over het werk dat moet worden gedaan.

Reële beloning

Maar als je je partner, die dus niet in dienst is bij je, een vergoeding geeft voor het werk dat hij of zij doet voor jouw onderneming kun je dat als kosten aftrekken van je totale winst. Daarvoor moet die vergoeding op jaarbasis wel minimaal vijfduizend euro zijn. Ook moet de vergoeding reëel zijn en gebaseerd zijn op een uurtarief dat gangbaar is. Het moet hetzelfde zijn als wat je derden zou betalen voor hetzelfde werk. Wanneer je een lage omzet hebt gedraaid en de helft daarvan uitgeeft aan meewerkbeloning aan je partner, kun je ervan uitgaan dat je bericht krijgt van de Belastingdienst.

Heel belangrijk is het dat je hiervoor uit je administratie kunt aantonen hoeveel uur je partner heeft gewerkt voor jouw bedrijf en hoe je hem of haar hebt uitbetaald. Hou dus goed je urenadministratie bij.

Hieronder vind je een aantal handige tools voor je urenadministratie:


 

Meewerkaftrek

Betaal je je partner minder dan 5.000 euro, dan kun je dat bedrag niet aftrekken van je totale winst. Wel heb je dan recht op meewerkaftrek. Voorwaarde daarbij is wel dat je partner minimaal in een jaar 525 uur voor je heeft gewerkt, dus ruim tien uur per week. Werkt hij of zij minder dan dat aantal uren, vervalt dat recht. Ligt het aantal uren tussen de 525 en 875 uur, dan bedraagt die aftrek 1,25 procent van de winst. Ligt het tussen de 875 en 1.225 dan is dat 2 procent van de winst, tussen 1.225 en 1.750 is het 3 procent van de winst. En voor alles boven de 1750 uur geldt 4 procent meewerkaftrek. Als jouw partner veel uren steekt in je onderneming kun je hem of haar er misschien net zo goed een vergoeding voor geven?

Overigens vervalt het recht op meewerkaftrek als je partner een zogeheten medegerechtigde is van jouw onderneming, bijvoorbeeld als commanditair vennoot. Net als wanneer hij of zij jou geld heeft geleend voor jouw eenmanszaak. Dan ziet de Belastingdienst je partner als geldverstrekker.

Er zijn overigens nog een aantal mogelijkheden als jouw partner steeds meer betrokken is bij jouw bedrijf. Naast de meewerkaftrek en de meewerkbeloning die je als kosten kunt aftrekken, kun je ook afspreken om een arbeidsovereenkomst te tekenen. Zodat hij of zij bij jou in dienst komt. Dan betaal je dus salaris. Of je partner wordt apart van jou ook een ondernemer. Eventueel kunnen jullie dan een vennootschap onder firma (vof) beginnen.

Maar voordat je zulke stappen gaat ondernemen is het raadzaam om eerst advies te vragen aan een deskundige.

Houd alles bij in een boekhoudpakket

Wil je al je kosten overzichtelijk bijhouden? Dan is het raadzaam om een online boekhoudpakket te gebruiken. Een aantal fijne boekhoudpakketten voor zzp’ers vind je hier:


 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….
Mastersnetwerk activa en passiva
Als je als zzp’er een balans opmaakt, bestaat deze uit twee zijden: debet (activa) en credit (passiva). Op de balans zet je alle bezittingen,…
Soms loopt je hoofd over omdat je zo veel dingen moet doen als zelfstandig ondernemer. Om er zeker van te zijn dat je geen…
Hoe maak je een offerte
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.