ZZP Servicedesk

Dit is de huidige stand van zaken met betrekking tot het noodpakket voor zzp’ers

Noodpakket voor zzp'ers kabinet financiën

Dit is de huidige stand van zaken met betrekking tot het noodpakket voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Op vrijdag 28 augustus 2020 heeft het kabinet de regelingen uit het derde steunpakket (voor onder andere zzp'ers) gepresenteerd. Welke regelingen zijn er en hoe kom je er als zzp'er voor in aanmerking?

Laatste update: 1 oktober 2020

Er is veel informatie te vinden over het noodpakket dat het kabinet heeft samengesteld om de zzp’er door deze barre tijd heen te helpen. Wij merken dat het voor veel zzp’ers niet duidelijk is wat zij kunnen ondernemen en hoe zij dat moeten doen. We zetten de maatregelen en actiepunten op een rij.

Versoepelde Bbz-aanvraag (Tozo)

In verband met de coronacrisis probeert de overheid het proces van bijstand aanvragen te versnellen en minder stringent met de voorwaarden en eisen om te gaan.

Zo kunnen zzp’ers, die door de crisis hun inkomsten zien teruglopen, een aanvulling op hun inkomen krijgen. Deze aanvulling op het inkomen wordt Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) genoemd. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je inkomen, huishoudsamenstelling en inkomen van je partner (middels een partnertoets). Vanaf oktober (Tozo 3) zou ook een vermogenstoets gelden, maar deze is uitgesteld tot april 2021. Lees daarover hier meer.

Let op: heb je Tozo 1 (maart t/m mei) en Tozo 2 (juni t/m september) aangevraagd en wil je nu ook gebruikmaken van Tozo 3 (vanaf oktober t/m maart 2021)? Dan dien je dit opnieuw aan te vragen. Verlenging gaat niet automatisch.

Op papier kunnen nog steeds alleen levensvatbare bedrijven een aanvraag doen, maar dat hoef je niet meer van tevoren aan te tonen. Daardoor gaat de aanvraag sneller dan normaal; het kan nu binnen 4 weken geregeld zijn. De gestelde eisen voor de aanvraag lees je in dit artikel.

Vanuit de Tozo kunnen zzp’ers ook sneller een lening krijgen voor werkkapitaal, tot een maximaal bedrag van 10.157 euro.

Aanvragen is mogelijk

Je kunt de uitkering aanvragen bij jouw gemeente, middels een het bestaande Bbz formulier. Dit dien je samen met een KvK-inschrijving, kopie van geldig ID-bewijs, bankafschriften en de bestaande beschikkingen en brieven in te leveren.

Uitstel voor betalen van belasting

Een versoepelde Bbz-regeling is nog niet alles. Zzp’ers en andere ondernemers kunnen uitstel voor betalen van de belasting aanvragen. Sinds 2 april 2020 is deze regeling versoepeld. Zo kun je nu voor meer soorten belastingen in één keer uitstel van betaling aanvragen, worden de voorwaarden versoepeld voor het aanvragen van uitstel langer dan 3 maanden (mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor jou te kort). Ook wordt er een regeling getroffen voor bedrijven die een zogenaamde g-rekening hebben, die in de bouw of uitzendbranche vaak gebruikt wordt. Je kunt tot 1 september 2020 uitstel aanvragen. En na 1 september? Dat lees je hier.

De aanvraag kan per brief worden ingestuurd of online. Lees hier meer.

Ook kan het verstandig zijn om de voorlopige aanslag te verlagen, omdat je nu een lagere winst door de uitbraak van corona verwacht. Je kunt dit wijzigen via Mijn.belastingdienst.nl.

Tegemoetkoming van 4000 euro (noodloket)

Ondernemingen die direct getroffen worden door coronacrisis, kunnen 4.000 euro krijgen (over een periode van drie maanden) zonder verdere vragen of verplichtingen. Denk daarbij aan horecabedrijven die direct de deuren moeten sluiten of ondernemers die hun werk niet kunnen doen door het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden. De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met deze SBI-codes. Je kunt de steun online aanvragen via de website van de RVO tot 26 juni 2020.

Bedrijven in sectoren die in aanmerking komen voor de TOGS kunnen na 26 juni 2020 van de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gebruikmaken. Dit is de opvolger van de TOGS. Een bedrijf krijgt maximaal 20.000 euro per 3 maanden. Dit is een belastingvrije tegemoetkoming. Per 1 oktober vinden er veranderingen plaats in de TVL. Lees hier meer.

Andere regelingen

Krediet bij Qredits

Krediet bij Qredits? Dan kun je daar uitstel van aflossing aanvragen voor zes maanden. Tijdens deze periode betaal je 2% rente. Meer informatie vind je op de website van Qredits.

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten

Voor ondernemers zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) versoepeld. Hierdoor kunnen bedrijven onder gunstigere voorwaarden geld lenen bij de bank. De BMKB is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro. Deze maatregel is per 16 maart van kracht.

Uitstel op aflossing leningen

ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank geven 6 maanden uitstel van aflossing op hun leningen tot 2,5 miljoen euro. Met deze maatregel willen ze vooral kleine ondernemers wat lucht bieden.

Klein Krediet Corona (KKC)

Ondernemers, met een klein bedrijf, kunnen in het vervolg snel en eenvoudig een kleine lening aanvragen bij financiers, met de Klein Krediet Corona (KKC). Binnen de KKC-regeling staat de overheid voor 95 procent garant voor leningen van 10.000 tot 50.000 euro, met een looptijd van maximaal 5 jaar en maximale rente van 4 procent.

Branche specifieke regelingen

Ook zijn er een aantal branche specifieke regelingen. Lees hier.

Alle financiële tegemoetkomingen voor zzp’ers vind je terug dit overzichtelijke schema.

Aantwoorden op de meest gestelde vragen rondom de coronacrisis vind je op de website van de Rijksoverheid.

De redactie van ZZP Servicedesk houdt het nieuws rondom de coronacrisis nauwlettend in de gaten. Klopt er toch iets niet of heb je tips? Stuur ons een mail: redactie@zzpservicedesk.nl.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.
Dit zijn voor- en nadelen van online boekhouden
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.
online boekhoudpakketten vergelijken voor zzp'ers
Grote kans dat je niet voor jezelf bent begonnen omdat je het zo leuk vindt om je boekhouding te doen. Als je dit een rotklus vindt of als je er simpelweg geen tijd voor vrij wilt maken, kan een online boekhoudpakket je werk uit handen nemen. Er zijn veel aanbieders en dat maakt de keuze voor het juiste pakket niet makkelijker.
Betaal minder inkomstenbelasting
Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak of VOF? Dan weet je dat je jaarlijks inkomstenbelasting moet afdragen. Om het je dit jaar iets makkelijker te maken, geven we je hierbij een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je iets minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.