ZZPSERVICEDESK

Dit is de huidige stand van zaken met betrekking tot het noodpakket voor zzp’ers

Noodpakket voor zzp'ers kabinet financiën

Dit is de huidige stand van zaken met betrekking tot het noodpakket voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Op dinsdag 17 maart heeft het kabinet een aantal regelingen uit het noodpakket voor zzp'ers gepresenteerd. Welke regelingen zijn dit en hoe kom je er als zzp'er voor in aanmerking?

Er is veel informatie te vinden over het noodpakket dat het kabinet heeft samengesteld om de zzp’er door deze barre tijd heen te helpen. Wij merken dat het voor veel zzp’ers niet duidelijk is wat zij kunnen ondernemen en hoe zij dat moeten doen. We zetten de maatregelen en actiepunten op een rij.

Versoepelde Bbz-aanvraag (Tozo)

In verband met de coronacrisis probeert de overheid het proces van bijstand aanvragen te versnellen en minder stringent met de voorwaarden en eisen om te gaan.

Zo kunnen zzp’ers, die door de crisis hun inkomsten zien teruglopen, een aanvulling op hun inkomen krijgen, meldt RTLZ. Dit is, afhankelijk van je inkomen en huishoudsamenstelling, maximaal 1.500 euro netto per maand voor een periode van maximaal drie maanden. Dit bedrag is een gift en geen krediet dat je voorheen moest terugbetalen. De maatregel gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2020 en duurt vooralsnog tot 1 juni 2020. Deze aanvulling op het inkomen wordt Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) genoemd.

Op papier kunnen nog steeds alleen levensvatbare bedrijven een aanvraag doen, maar dat hoef je niet meer van tevoren aan te tonen. Daardoor gaat de aanvraag sneller dan normaal; het kan nu binnen 4 weken geregeld zijn. De gestelde eisen voor de aanvraag lees je in dit artikel.

Vanuit de Tozo kunnen zzp’ers ook sneller een lening krijgen voor werkkapitaal, tot een maximaal bedrag van 10.157 euro.

Aanvragen is al mogelijk

27 maart 2020:
Hoewel de regeling door het kabinet eerst juridisch moet worden dichtgetikt, hebben sommige gemeenten inmiddels een loket geopend. Het gaat hierbij vooral om de grote steden. Gemeenten Utrecht en Dordrecht verwachten zelfs deze week nog geld over te kunnen maken aan zzp’ers.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen gemeenten ervoor kiezen om een voorschot te geven. Via een versimpelde toets komen zijn in aanmerking voor bijstand. Daarbij vervalt onder meer de partnerinkomenstoets en de levensvatbaarheidstoets. Aanvragers worden vanaf deze week al volgens de herziene richtlijnen getoetst. Let op: de kleinere steden hebben de ambitie om na het weekend een loket te openen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt de maatregel verder uit met o.a. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Uitstel voor betalen van belasting

Een versoepelde Bbz-regeling is nog niet alles. Zzp’ers en andere ondernemers kunnen uitstel voor betalen van de belasting aanvragen. Dit is voor een periode van drie maanden. Hier zijn geen bewijsstukken voor nodig en bij aanvraag krijg je meteen uitstel. Betaal je te laat? Dan krijg je voorlopig geen boete. De aanvraag moet per brief worden ingestuurd. Lees er meer over via de website van de Belastingdienst.

Ook kan het verstandig zijn om de voorlopige aanslag te verlagen, omdat je nu een lagere winst door de uitbraak van corona verwacht. Je kunt dit wijzigen via Mijn.belastingdienst.nl.

Tegemoetkoming van 4000 euro (noodloket)

Zzp’ers en andere ondernemers die direct getroffen worden door coronacrisis, kunnen 4.000 euro krijgen (over een periode van drie maanden) zonder verdere vragen of verplichtingen. Denk daarbij aan horecabedrijven die direct de deuren moeten sluiten of ondernemers die hun werk niet kunnen doen door het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden. De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met één van deze SBI-codes.

Het loket is sinds 27 maart geopend. Je kunt de steun online aanvragen via de website van de RVO tot 26 juni 2020.

Andere regelingen

Krediet bij Qredits? Dan kun je daar uitstel van aflossing aanvragen voor zes maanden. Tijdens deze periode betaal je 2% rente. Meer informatie vind je op de website van Qredits.

Aantwoorden op de meest gestelde vragen rondom de coronacrisis vind je op de website van de Rijksoverheid.

Meer weten over de aangescherpte maatregelen vanaf 23 maart 2020? Dat lees je hier.

De redactie van ZZP Servicedesk houdt het nieuws rondom de coronacrisis nauwlettend in de gaten. Klopt er toch iets niet of heb je tips? Stuur ons een mail: redactie@zzpservicedesk.nl.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Tegemoetkoming 4000 euro zzp
Sinds 27 maart kunnen eenmanszaken en andere ondernemingen die direct getroffen worden door de coronacrisis, een tegemoetkoming van 4.000 euro online aanvragen. Waar dien…
Wet big maatregelen zzp coronacrisis
Extra hulp in de zorg is, in verband met het coronavirus hard nodig. Daarom heeft minister Bruno Bruins besloten dat alle voormalige verpleegkundigen en…
aanvragen zzp loopt op gemeente
Gemeenten zetten alle zeilen bij om naar verwachting meer dan honderdduizend bijstandsaanvragen van zzp’ers te verstouwen. Hun ambitie is om maandag of later volgende…
Zakelijk sparen voor zzp'ers
Ben je zzp’er en heb je meer dan voldoende opdrachten? Dat is mooi. Misschien wil je een gedeelte van dat inkomende geld opzij zetten…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.