Eenmanszaak overdragen aan je kinderen?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

eenmanszaak overdragen aan je kinderen

Of je nu net bent gestart als zzp’er of al een ervaren zzp’er bent in de vorm van een eenmanszaak, op een dag zal je je bedrijf niet zelf meer kunnen voortzetten. Daarom lijkt het niet verkeerd om eens te kijken naar de mogelijkheden om je bedrijf over te dragen. En wat is er nu mooier dan wanneer je je bedrijf aan je eigen kind(eren) kunt overdragen, zodat zij je bedrijf kunnen voortzetten?

Keuzes

De eenmanszaak is een rechtsvorm die niet in de wet is geregeld. Kenmerk van de eenmanszaak is dat er geen onderscheid bestaat tussen bedrijfs- en privévermogen van de ondernemer of tussen bedrijfs- en privéschulden.
Wanneer je een eenmanszaak hebt en je wilt deze overdragen aan (een van) je kind(eren) dan zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste kun je een samenwerkingsverband aangaan met (een van) je kind(eren) en vervolgens het bedrijf overdragen. Tweede mogelijkheid is, is dat je het bedrijf rechtstreeks verkoopt aan (een van) je kinderen.

Eerst ingroeien

Door eerst een samenwerkingsverband aan te gaan met (een van) je kind(eren) ontstaat er een geleidelijke overgang van je bedrijf. Hierdoor blijf je nog even betrokken, is je opvolger goed ingewerkt, is hij of zij reeds bij de klanten bekend en kan je opvolger ook al kapitaal opbouwen om de uiteindelijke bedrijfsopvolging te kunnen financieren.
Ook kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om eerst een aantal jaren met je beoogde opvolger samen te werken, alvorens het bedrijf daadwerkelijk over te dragen.
De eenmanszaak kan daartoe eerst worden omgezet in bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (v.o.f.). Via een v.o.f. kun je op een eenvoudige manier met twee of meer personen samenwerken. Het betekent in feite dat je onder een gezamenlijke naam gaat optreden.
In een overeenkomst leggen jullie onder andere gezamenlijk vast wat er door beiden wordt ingebracht, jullie maken afspraken over de winstverdeling en ook over de duur van de overeenkomst.

Direct overdragen

Bij een verkoop binnen de familie zal in de meeste gevallen geen keiharde onderhandeling worden gevoerd. Maar er moet wel een zakelijke koopprijs tot stand komen voor alle bedrijfsactiva, waaronder het bedrijfspand, het recht op de handelsnaam en wellicht ook contracten met leveranciers. Verder neemt je opvolger de schulden van het bedrijf over. Je kan eventueel een deel van de overnamesom financieren voor je kind(eren) als opvolger(s).
Wanneer je je bedrijf rechtstreeks wilt verkopen dan heeft dat gevolgen voor de belasting. De belastingdienst ziet de overdracht van een bedrijf namelijk als bedrijfsbeëindiging, ook wel staking genoemd. Je moet dan met de belastingdienst afrekenen over de koopsom van je bedrijf min de boekwaarde die op de balans staat. Er zijn echter alternatieven waardoor deze belastingclaim wordt doorgeschoven danwel wordt geparkeerd tot een bepaald moment.

Verder oriënteren

Op het internet is veel praktische informatie te vinden over bedrijfsoverdracht en er is bijvoorbeeld een Toolkit bedrijfsopvolging beschikbaar die bestaat uit 10 praktische adviezen en ook een BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP).
Zodra je het idee hebt dat je een eerste inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden en een idee hebt van je eigen wensen, is het altijd verstandig om hierover met een (fiscaal) jurist te spreken.
Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee