btw

Het is tijd voor de btw-aangifte Q3 2023

Laatste update: 01-12-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Het is tijd voor de btw aangifte

Doe jij aangifte per kwartaal? Het is tijd voor de btw-aangifte van het derde kwartaal in 2023 (BTW aangifte 2023 Q3). De aangifte en de eventuele betaling moeten uiterlijk 31 oktober 2023 binnen zijn. Hier een aantal tips voor de aangifte omzetbelasting in Q3 2023.

Aangiftetijdvak: wanneer btw aangifte 2023?

Na aanmelding als ondernemer ontvang jij een brief waarin staat over welk tijdvak je aangifte moet doen. Het kan gaan om een maand-, kwartaal- of jaaraangifte. Vaak moet er aangifte per kwartaal gedaan worden. De aangifteplichtige kan eventueel verzoeken om een ander aangiftetijdvak.

Btw-alert app

Ben jij in bezit van een smartphone (iOS/Android)? Met de btw-alert app ben jij altijd op tijd met jouw btw-aangifte.

De app is eenvoudig te downloaden in de App store op jouw iPhone of in de Play store van jouw Android smartphone. De btw-nummer, aangiftedatums en betalingskenmerken moeten ingevoerd worden in de app. Vervolgens kan de app een herinnering sturen wanneer jij btw-aangifte moet doen. Verder kan de app tijd reserveren in de agenda van jouw smartphone voor het doen van de aangifte.

De btw-aangifte

Voor het doen van de btw-aangifte zijn er twee opties. De btw-aangifte kan digitaal gedaan worden. Het formulier ‘Aangifte Omzetbelasting’ hiervoor is te vinden in het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst. Daarnaast kan de btw-aangifte gedaan worden middels eigen aangifte- en administratiesoftware.

In de aangifte vermeld je de btw die je hebt berekend aan jouw klanten en de btw dat betrekking heeft op je zakelijke kosten, de btw die je aan leveranciers hebt betaald. Dat laatste wordt ook wel de ‘voorheffing’ genoemd.

Verder moeten intracommunautaire prestaties, indien van toepassing, ook vermeld worden in de btw-aangifte. Alle leveringen en diensten die geleverd zijn aan klanten die in andere EU-landen btw-aangifte moeten doen moeten vermeld worden in de btw-aangifte.

Bewaarplicht

De Belastingdienst moet jouw administratie en de btw-aangifte kunnen controleren. De regel is dat je facturen moet bewaren zoals je ze hebt ontvangen of verstuurd. Bepaalde onderdelen van jouw administratie worden aangemerkt als basisgegevens. Het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie, de voorraadadministratie, de in- en verkoopadministratie en de loonadministratie zijn basisgegevens. De basisgegevens moeten in elk geval 7 jaar bewaard worden. Hoe lang andere gegevens in de administratie bewaard moeten blijven hangt af van het belang dat de Belastingdienst bij deze gegevens heeft.

Btw aangifte te laat doen of betalen

De Belastingdienst is vrij strikt. Als je te laat of geen btw-aangifte doet kan dat leiden tot een boete van €68. Daarnaast kan daar een verzuimboete bij komen voor te laat of niet betalen. De verzuimboete bedraagt 3% van het bedrag dat je verschuldigd bent, met een minimum van €50 en een maximum van €5.514. Het niet of te laat doen van je kwartaal aangifte 2023 kan dus aardig in de papieren lopen.

Tips btw aangifte 2023

  • Houd je administratie up-to-date
    • Houd je administratie up-to-date, dit maakt de btw-aangifte een stuk makkelijker. Indien je alle facturen en bonnetjes bij de hand hebt kan de aangifte efficiënt gedaan worden.
  • Vraag de btw op oninbare facturen terug
    • Het is vervelend als een klant zijn rekening niet betaalt. Het zou nog vervelender zijn als je ook nog eens de doorberekende btw kwijtraakt op een oninbare factuur. Een oninbaar bedrag kan opgenomen worden in de btw-aangifte. Tot een jaar na de uiterste betaaldatum mag de btw op een oninbare factuur in aftrek gebracht worden.
  • Verstuur vermoedelijk oninbare facturen niet nét voor de aangiftedatum
    • Zodra de factuur wordt verstuurd ben je verplicht de btw op te nemen in de aangifte. Als de klant niet meteen betaalt kan het zijn dat je de btw moet voorschieten.
  • Er zijn overigens diverse boekhoudprogramma’s die door het genereren van automatische btw-overzichten de btw-aangifte een stuk gemakkelijker maken. Wij adviseren de volgendoe boekhoudpakketten:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee