ZZPSERVICEDESK

Hoe kom ik aan klanten en opdrachtgevers?

Hoe kom ik aan klanten en opdrachtgevers?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het ene moment kom je om in de opdrachten, het andere moment lukt het maar niet om ze binnen te slepen. Klanten of opdrachtgevers vinden lijkt soms een onmogelijke opgave. Maar dat is het niet, je moet alleen weten hoe je ze kunt vinden.
Op 5 manieren naar een klantenbestand

 

Netwerken

Waarschijnlijk weet je best wel dat een goed netwerk goud waard is. Maar doe je er wel genoeg aan om het te onderhouden en uit te breiden? Al lijken het soms verplichte nummertjes, het loont echt om naar netwerkbijeenkomsten te gaan. Wees extravert en laat zien welke expertise je in huis hebt. Als mensen je mogen en geloven in wat je vertelt, kun je een heel eind komen.
 
Ga niet alleen naar netwerkevenementen voor zzp’ers, maar begeef je ook tussen ondernemers mét personeel. Zij zijn uiteindelijk waarschijnlijk degenen die jou gaan inhuren. De kans dat een mede-zzp’er dit doet is aanzienlijk kleiner.
 

Social media

Zorg dat je zichtbaar bent op social media. Hier kun je zonder al te veel moeite een netwerk opbouwen en je boodschap onder veel mensen verspreiden. Pas wel op dat je er geen reclameshow van maakt. Je content moet relevant zijn voor potentiële klanten. Meng je in discussies, geef advies en laat zien dat je een expert bent binnen jouw vakgebied. Zorg dat alles wat je post de potentie heeft om door je volgers gedeeld te worden.
 
Je kunt social media, zeker LinkedIn, goed gebruiken om mogelijke opdrachtgevers te benaderen. Pas wel op dat je geen voet-tussen-de-deur tactieken gaat inzetten, maar redeneer vanuit de gedachte: ‘wat kan ik voor hem/haar/dit bedrijf betekenen?’ Maak jouw toegevoegde waarde duidelijk.
 

Free publicity

Je kunt proberen free publicity te krijgen door de media te benaderen. Dit kan door een persbericht of persmap te versturen. Bedenk wel dat iedere redactie elke dag overspoeld wordt met persberichten. Je moet dus echt met iets unieks komen om de aandacht te wekken. Een flashmob volstaat niet. Maar ben je bijvoorbeeld loodgieter en ga je bij 100 mensen in de bijstand kosteloos leidingen repareren, dan zou je er wel eens uit kunnen springen. Bedenk dat de kans dat je door een regionaal medium wordt opgepakt groter is dan door een landelijk medium.
 
Wanneer je een contactpersoon hebt, heb je meer kans dat je bericht wordt opgepikt dan wanneer je het naar een algemeen e-mailadres stuurt. Bel daarom van te voren even naar de redactie om te kijken of er interesse is en naar wie je je bericht het beste kunt sturen.
 
Let ook op het moment waarop je je persbericht verstuurt. Wanneer het een drukke nieuwsdag is, is de kans dat jouw kleine berichtje wordt opgepakt een stuk kleiner. Wanneer er veel nieuws over één onderwerp is, kun je daar ook juist handig op in spelen. Denk bijvoorbeeld aan het WK of de verkiezingen.
 

Adverteren

Het klinkt wellicht wat 1.0, maar het kan zeker nog z’n vruchten afwerpen. Het nadeel aan adverteren is dat het geld kost. Je kunt, afhankelijk van je budget, adverteren in het plaatselijke sufferdje of in een landelijke krant. Wanneer je bijvoorbeeld schilder bent in een dorp kan het zinnig zijn in het lokale krantje te adverteren. Als je grafisch vormgever bent heeft dit waarschijnlijk wat minder zin.
 
Veel advertenties worden digitaal verspreid. Dit kan door op bijvoorbeeld Google en Facebook adverteren. Dan betaal je per klik en kun je jouw campagne zo lang of kort door laten lopen als je zelf wilt.
 

Verspreid je cv

Zorg dat je gevonden kunt worden door klanten op de diverse freelance- en flexwerkdatabanken die het internet rijk is. Plaats je cv en indien mogelijk een portfolio. Je kunt je ook aansluiten bij ons netwerk om op te vallen bij potentiële klanten en opdrachtgevers.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Je hebt de knoop doorgehakt en gaat voortaan als zelfstandige door het werkzame leven. De voorbereidingen kunnen beginnen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel…
Hoewel het als zzp’er vaak gunstiger is om opdrachtgevers rechtstreeks binnen te halen en te factureren, doen veel dit ook middels een bemiddelingsbureau. Het…
Als je een auto van de zaak hebt, kun je doormiddel van het bestickeren, reclame maken voor jouw bedrijf. Jouw auto verandert in een…
WordPress beschikt over themes of templates waarmee je het uiterlijk van je website met een paar muisklikken volledig kunt aanpassen. Met duizenden themes die…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.