Hoe word je zelfstandig transportchauffeur?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

hoe word je zelfstandig transportchauffeur

Je kunt niet zomaar een vrachtwagen huren en goederen vervoeren voor een bedrijf, hier zijn vergunningen voor nodig. Naast deze vergunningen moet je ook rekening houden met onregelmatige werktijden, fysiek zwaar werk en veel reizen. Wat heb je nodig om als zzp’er goederen te vervoeren?

Vrachtwagen

Als transportchauffeur moet je natuurlijk in het bezit zijn van een vrachtwagen. Deze hoef je niet per se te kopen, je kunt ook een vrachtwagen huren of leasen.

Rijbewijs

Het spreekt voor zich, maar je moet ook een rijbewijs hebben om in een vrachtwagen te rijden. Alle C-rijbewijzen komen hiervoor in aanmerking (C, C1, CE, C1E). Je moet sinds 2013 ouder dan 21 zijn om deze te behalen, tenzij je jouw rijbewijs in combinatie haalt met een vakbekwaamheidstest genaamd ‘code 95’. Dit zijn extra onderdelen op het praktijk- en theorie-examen van je rijbewijs. Deze code is vijf jaar geldig, daarna moet je opnieuw je vakbekwaamheid tonen. Je rijbewijs is vijf jaar geldig. Zodra je een verlenging aanvraagt moet je een medische keuring doorgaan. Je moet dan een ‘Eigen Verklaring’-formulier invullen waarop je aandoeningen aanvinkt die in de weg kunnen zitten van het besturen van een vrachtwagen. Vraag deze verlenging op tijd aan, gemiddeld duurt een aanvraag vier maanden.

Eurovergunning

De belangrijkste vergunning die je nodig hebt als je in de transportsector wilt werken, is de Eurovergunning. Zonder deze vergunning is het niet mogelijk jezelf te verhuren aan transportbedrijven. Ook geeft deze vergunning je de mogelijkheid meer dan 500 kilogram te vervoeren binnen de Europese Unie. Je moet bij het halen van een Eurovergunning kunnen aantonen dat je in het bezit bent van een wagen door middel van een lease-overeenkomst, eigendomsbewijs of een huurovereenkomst. Je kunt deze vergunning aanvragen bij de NIWO. Er zijn wel kosten verbonden aan deze aanvraag:
– Behandelingskosten van de aanvraag: eenmalig 235 euro
– Afgifte Eurovergunningsbewijs (max 5 jaar geldig): 25,00 euro
– Jaarlijkse heffing per (Euro)vergunningsbewijs (per halfjaar 11,85 euro: 23,70 euroDeze bedragen zijn inclusief btw. Een Eurovergunning is vijf jaar geldig en kan telkens met vijf jaar verlengd worden. Behandelingskosten van de verlenging bedragen 120 euro.
Om een Eurovergunning aan te vragen moet je een aantal documenten leveren naast de aanvraagformulier. Zo vraagt NIWO:
– bewijs van je Kamer van Koophandel inschrijving;
– een kopie van je behaalde vakdiploma’s;
– een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die je bij Justis kunt aanvragen;
– een openingsbalans of vermogensopstelling.

Als je de laatste acht jaar niet in aanraking bent geweest met de politie, dan komt de VOG in orde. De aanvraag hiervan duurt wel een paar maanden, dus doe het van tevoren. Ook het diploma voor de cursus ‘transport ondernemen’ is meestal geen probleem. De hoeveelheid stof is er groot, maar het examen zelf is op vmbo-niveau. Waar lastiger aan te komen is, is de openingsbalans die je moet laten zien. Je hebt een kapitaalseis van 9.000 euro nodig. Dit betekent niet dat je 9.000 euro moet betalen, maar wel dat je onderneming beschikt over dit bedrag. Je moet jouw openingsbalans laten controleren door een RA- of AA-accountant van de NBA, een lid van Nederlandse Orde Administratie- Belastingdeskundigen of het Register Belastingadviseurs. De kosten hiervan verschillen, maar reken op 200 tot 300 euro.

Schade aan goederen tijdens het vervoer?

Goederen kunnen beschadigd raken tijdens het vervoeren. Normaal gesproken ben jij aansprakelijk wanneer dat gebeurt (Artikel 6:77 in het Burgerlijk Wetboek). Je moet er voor zorgen dat je vrachtwagen in orde is en de goederen veilig vastzitten. Als de goederen die jij vervoert beschadigd raken door schade aan jouw apparatuur waar jij geen weet van kon hebben, kun je een vergelijking maken met het Vliegtuigvleugel-arrest. In dit geval heeft de Hoge Raad besloten dat het beschadigen van vervoerde goederen niet te wijten was aan de chauffeur, hij kon immers niet weten dat zijn apparatuur kapot zou gaan.
Als jij wordt ingehuurd om bedrijfsgoederen te vervoeren, kun je van tevoren afspreken met de opdrachtgever die aansprakelijk is voor de eventuele schade die de goederen kunnen oplopen. Hiervoor kun je een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) laten opstellen.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee