Koud bellen vanaf 1 juli verboden – Plus 3 tips

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Koud bellen

Veel zzp’ers vervloeken het, maar tegelijkertijd is het voor velen een cruciale stroom van nieuwe klanten: koud bellen. Vanaf 1 juli 2021 verbiedt de nieuwe Telecommunicatiewet jou als zzp’er deze koude manier van acquisitie toe te passen. Wat mag nog wel en hoe kun je het beste met deze nieuwe regelgeving omgaan? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Wat houdt de nieuwe regel precies in?

Wil jij als zzp'er blijven verkopen via de telefoon? Vanaf 1 juli 2021 mag je consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid alleen nog telefonisch benaderen als diegene daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Bovendien moet je zorgen dat het telefoonnummer waarmee je belt altijd zichtbaar is voor de ontvanger. Anoniem bellen mag niet meer.

Mag je bestaande klanten bellen?

Wat nu als je bestaande klanten wilt bellen over een nieuw aanbod? Dit is nog toegestaan, maar er komt een maximale periode waarbinnen je contact op mag nemen. Deze termijn wordt via zelfregulering bepaald.

Verkopen aan bestaande relaties is een van de meest effectieve manieren om je omzet te verhogen. Zet je telefoonvrees dus opzij en pak de telefoon. Met de vier o's van succesvolle acquisitie vergroot je jouw kans op succes. Nu je jouw bestaande klanten minder vaak mag bellen, is een effectieve aanpak belangrijker dan ooit.

Tip 1: Creëer warmere leads

Was jij als zzp’er voor een groot deel afhankelijk van koude acquisitie om aan nieuwe klanten te komen? Verdiep je in de kansen van online marketing om deze afhankelijkheid te verkleinen.

Onderzoek bijvoorbeeld de kansen van social media of e-mail marketing om een nieuwe aanvoer van nieuwe klanten te realiseren.

Tip 2: Realiseer de voordelen behorend bij online verkopen

Verkocht jij met name telefonisch omdat klanten geen mogelijkheid hadden om online jouw producten of diensten af te nemen? Het bouwen van een webshop biedt gigantische kansen. Met deze handige tips kun je een eigen webshop vanaf de grond opbouwen.

Voor het realiseren van verkeer naar je nieuwe webshop, is zoekmachine marketing vaak essentieel.

Tip 3: Netwerken

Nu de wereld langzaam weer open lijkt te gaan en events weer toegestaan zijn, is offline netwerken een slimme manier om aan nieuwe klanten te komen. Ben je van nature bovengemiddeld introvert? Geen nood! Met deze tien tips staat niets je in de weg!

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee