Samenwerken met anderen, hoe pak ik dat aan?

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

samenwerken met anderen

Ben je net gestart of wil je starten als zzp’er? Dan zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Je moet klanten en opdrachtgevers zien te vinden, je administratie opzetten, een website bouwen en misschien ook wel een werkruimte vinden. Als zelfstandige kun je snel het idee hebben dat je er alleen voor staat, maar dat is zeker niet zo. Door samen te werken met andere zzp’ers kun je grote stappen maken en elkaar helpen.

Zorg voor een netwerk

De eerste stap om te gaan samenwerken: zoek je collega-zzp’ers op en leer hen kennen. Ga werken op flexplekken waar veel zelfstandigen komen, word lid van startersfora op internet, bezoek netwerkborrels en ga naar evenementen als de Startersdag van de Kamer van Koophandel. Vertel iedereen waar je mee bezig bent en vraag andere starters om tips.

Als je wat mensen kent, kun je een groep van (beginnende) zzp’ers om je heen verzamelen met wie je eens in de zoveel tijd afspreekt. Waarschijnlijk ben je allemaal bezig dezelfde vragen op te lossen. Denk met elkaar mee en deel je inzichten. Zo creëer je je eigen raad van advies en leer je collega’s kennen met wie je misschien kunt samenwerken.

Ontplooi activiteiten samen

Als je eenmaal een goed netwerk hebt, kun je bepaalde activiteiten samen gaan doen. Met een groep sta je sterker dan alleen. In het Zeeheldenkwartier in Den Haag hebben winkeliers en lokale horeca samen een website gemaakt om de buurt aan te prijzen en zij hebben een kortingspas in het leven geroepen waarmee zij de buurtbewoners aan zich binden. Zo doen zij samen hun marketing.

Ook een fysieke winkel kun je delen. Meneer Paprika in Haarlem is zo’n winkel. In het kleine warenhuis wordt speelgoed en koffie verkocht. Daarnaast verhuren de eigenaressen ruimte aan 3D-printwinkel 3DVSP en Django’s Bikeshop. Ze delen de huur en alle klanten die voor een van de ondernemers binnenlopen, leren ook de andere twee kennen.

netwerken
Leer netwerken

Haal meer plezier uit netwerken

Gratis meedoen

Deel projecten

Samenwerking kan ook meer op projectbasis. Als een (aanbestede) opdracht te groot voor je is, kun je hem misschien samen met een andere ondernemer wel aannemen. Probeer het eens via Twitter: de hashtag #zzpmatch is in het leven geroepen om zzp’ers samen te brengen.

Je kunt ook met een ondernemer die hetzelfde doet, afspreken dat je elkaar vervangt bij ziekte of vakantie. Zo bied je je klanten meer zekerheid. Maak hier wel goede afspraken over.

Afsrpaken vastleggen

Maak goede afspraken en leg deze ook vast in een contract. Wie draagt welk risico, hoeveel investeer je allebei, hoe verdeel je het werk en wat gebeurt er als een partner het laat afweten? Je kunt elkaar ‘inhuren’ en een overeenkomst tot opdracht afsluiten, of als je vaker samenwerkt: een rechtsvorm kiezen.

Je kunt een vof, maatschap, coöperatie of bv oprichten. Bij een vof en maatschap draag je aansprakelijkheid voor elkaar, bij een bv en coöperatie kun je minder snel privé aansprakelijk worden gesteld voor fouten van je partner. Een bv kun je uiteindelijk verkopen. Als alle partners zzp’er willen blijven, kun je in dienst treden van je gezamenlijke bv. Als je dat niet wil, kun je kiezen voor een coöperatie met of zonder licensieovereenkomst. Die overeenkomst is handig als een partner een leidende rol heeft of meer investeert in de samenwerking.

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

  Werk spontaan samen

  Samenwerking hoeft niet altijd zo officieel, je kunt ook spontaan besluiten iets samen te doen. Je kunt bijvoorbeeld een evenement organiseren met een andere zzp’er. Denk aan een workshop, een wijnproeverij of een lezing. Als webshop kun je je klanten als cadeautje kortingscodes geven voor andere webshops (en zij weer voor jou). Zo profiteer je van elkaars klantenbestand en bind je klanten aan je.

  Bartering

  Je kunt ook aan bartering doen. Dan ‘ruil’ je je diensten. Jij maakt een nieuwe website voor een tijdschrift, dat vervolgens jouw advertentie plaatst. Jij sponsort de voetbalclub met shirtjes, die vervolgens jouw reclamebord ophangt. Dit is een goede manier om een netwerk op te bouwen en kosten te besparen. Vraag gerust of een barter mogelijk is als je iets nodig hebt. Let op: je moet ook bij een barter een factuur sturen en belasting betalen.

  Tip: Zo start je succesvol!

  Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Ja Nee