ZZP Servicedesk

Hoe maak ik een factuur?

Een factuur maken als zzp'er

Hoe maak ik een factuur?

Een factuur maak je door je alle geleverde diensten, producten en de bijbehorende prijs in een document te zetten waarbij het document voldoet aan alle eisen die de belastingdienst hiervoor heeft opgesteld. Zorg hierbij voor een duidelijke opmaak, verstuur de factuur direct na afronding van de opdracht, vermeld hoe de factuur betaald moet worden, benoem de betalingstermijn en bewaar je factuur minimaal 7 jaar.

De meeste ondernemers worden door de Belastingdienst verplicht een factuur te sturen en een goede factuuradministratie bij te houden. Uitzonderingen gelden voor bijvoorbeeld ondernemers in de taxi- en openbaar vervoerbranche en in de horeca.

Wanneer jij wel verplicht bent te factureren, moeten de facturen aan bepaalde eisen voldoen. Ga je zelf een factuur maken? Vermeld dan deze zaken:

  • Jouw bedrijfsnaam en die van je klant
  • Jouw volledige adres en dat van de klant. Dit moet het adres zijn waar je onderneming feitelijk gevestigd is. Je mag geen postbusnummer als adres opgeven.
  • Het btw-id en KvK-nummer
  • De datum waarop de factuur naar de klant gestuurd is
  • Een uniek factuurnummer. Deze mag je zelf bedenken. Zorg wel dat het nummer bij iedere factuur oploopt.
  • Een omschrijving van de geleverde goederen of diensten, het aantal en de datum waarop ze geleverd zijn
  • Het bedrag dat je in rekening brengt, exclusief btw
  • Het btw-tarief dat je in rekening brengt
  • Het volledige bedrag inclusief btw
  • Vermeld binnen welke termijn de klant moet betalen

Vrijgesteld van btw?

Wanneer je diensten vrijgesteld zijn van btw, vermeld dat dan nadrukkelijk op je factuur. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld journalistiek werk doet, begrafenisondernemer, gastouder, componist bent, óf gebruikmaakt van de omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB).

Betalingstermijn

Als je vooraf op papier hebt gezet wat de betalingstermijn is, zet je deze op de factuur. Als er contractueel niets geregeld is, moet de factuur uiterlijk 30 dagen na ontvangst worden betaald.

Voordelen gebruik online factuurprogramma

Wil je de factuur snel opmaken en met een paar klikken versturen? Dan is het raadzaam om in een boekhoudpakket met facturatiemodule te werken. Naast het feit dat je de factuur eenvoudig kunt opmaken heeft zo’n boekhoudpakket nog meer voordelen. Zo voldoen de factuurtemplates aan de eisen van de Belastingdienst, zet je declarabele uren eenvoudig om in een factuur en kun je automatisch betaalherinneringen versturen.

Boekhoudpakketten met facturatiemodule

Er zijn een aantal pakketten met facturatiemodule. Wij raden je deze aan:

e-Boekhouden.nl – Starten / ZZP’er 15 maanden gratis (Beste getest)

Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor zzp’ers inclusief uitgebreide facturatie tool. Maak gebruik van boekhouden, offertes, factureren, urenregistratie en de gratis app. Nú maar liefst 15 maanden gratis! Profiteer van deze unieke actie en start direct!
Claim nu 15 maanden gratis     Bekijk de website

Fiscus.nl – Het boekhoudpakket voor zzp’ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp’ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!
Proefperiode  Bekijk de website

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.