De kleineondernemersregeling (KOR)
Met de kleineondernemersregeling (KOR) hoef je geen btw-zaken meer te regelen. En dat scheelt een hoop tijd. Maar hoe werkt die regeling nu precies?
De omzetbelasting of btw is een verplichting die nu eenmaal bij het ondernemen hoort. Elke maand of elk kwartaal stuur jij de Belastingdienst een overzicht door van wat je aan btw betaald hebt gekregen en wat je zelf hebt uitgegeven. Maar verwacht je een maximale omzet van €20.000 (exclusief btw) in het jaar te draaien? Je kunt profiteren van ontheffing van administratieve verplichtingen als je gebruikmaakt van de kleine ondernemersregeling (KOR).
NB. De KOR is versoepeld voor zzp'ers met een lage omzet. Dat wil zeggen: een maximale jaaromzet van 1.800 euro. Recent is goedgekeurd dat deze ondernemers de KOR voor de btw mogen toepassen zonder dit eerst te melden aan de Belastingdienst. Het besluit heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2020. Ook geldt de toepassingsduur van minimaal drie jaar niet voor deze groep zzp'ers.
Voordelen
Als je gebruikmaakt van de KOR, hoef je geen omzetbelasting in rekening te brengen aan je afnemers. Ook hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Indien je kiest om gebruik te maken van de KOR, wordt de vrijstelling toegepast voor minimaal 3 jaar. Slechts na een periode van 3 jaar zou er weer voor belastingheffing gekozen kunnen worden.
Nadelen
Een nadeel van de KOR is overigens wel weer dat je geen btw meer mag heffen over geleverde producten of diensten en ook geen btw kunt terugvorderen. Ook kun je wellicht geen beroep meer doen op verrekening van voorbelasting, het btw-deel van je aankopen dat je kunt terugkrijgen. Als het verschuldigde btw-bedrag namelijk kleiner is dan de voorbelasting, betekent dit een negatief saldo en dan mag er volgens de Belastingdienst geen beroep gedaan worden op terugvordering.
Overschrijden van 20.000 euro-grens
Maak je toch meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar? Dan moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je de 20.000 euro-grens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden. De omzet voor overschrijding blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kun je geen gebruik maken van deze regeling.
Is de KOR interessant voor jou?
De KOR is niet voor elke zzp'er even interessant. De Belastingdienst geeft daarom vier tips:
Check eerst of je gebruik kunt maken van de regeling
De Belastingdienst heeft een handig hulpmiddel om na te gaan of je in aanmerking komt.
De financiële voor- en nadelen op een rij zetten
Schat in of je de komende jaren btw moet betalen. Krijg je jaarlijks btw terug? Dan lijkt deelname aan de regeling financieel nadelig, maar houd ook rekening met besparingen, zoals tijd en kosten voor het doen van de aangifte.
Welke invloed heeft deelname aan de KOR op jouw klanten?
De btw op een factuur kan voor particuliere klanten de prijs verhogen omdat zij geen btw kunnen aftrekken. Door deelname aan de regeling hoef je geen btw in rekening te brengen.
Schat jouw financiële situatie over drie jaar in
Ga je binnenkort zakelijke investeringen doen? Dan kan dat reden zijn om geen gebruik te maken van de regeling. Je gaat de vernieuwde KOR namelijk aan voor een periode van drie jaar. Je mag in die periode geen btw meer in rekeningen brengen en dus ook niet aftrekken van zakelijke kosten of investeringen.
Aanmelden
Wil je gebruikmaken van de KOR? Dan kun je bij de Belastingdienst een verzoek indienen. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst 4 weken nodig heeft om de aanmelding te verwerken. Meld je dus aan uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van jouw aangiftetijdvak. Je kunt je hier aanmelden.
Nogmaals: indien je kiest voor de KOR, wordt de vrijstelling toegepast voor minimaal 3 jaar. Na 3 jaar kun je je pas afmelden.