Zorg-zzp’er Ingemar: ‘Kwaliteit staat voorop’
Het aantal zelfstandig ondernemers blijft groeien. Dat is maar goed ook, want het tekort aan zorgpersoneel houdt aan. Wij spraken Ingemar Emanuel; een zelfstandige operatieassistent. Hij is inmiddels al zeven jaar zzp’er en vertelt zijn visie op het ondernemerschap en wat zijn beroep zo mooi maakt.
“Ik werk op de operatieafdeling in een zorginstelling. Als operatieassistent help ik in het algemeen mee om de operatie tot een succes te laten verlopen. Soms vervul ik de taak van instrumenterende. Dat betekent dat ik zorgdraag voor alles dat in het instrumentarium aanwezig en zorg ik dat de operateur tijdens de operatie het juiste instrument aangereikt krijgt. Ik vind het mooi dat ik in een teamverband werk, terwijl ik zelfstandig ben. Goede communicatie speelt een belangrijke rol binnen dit teamverband.”
Ingemar heeft eerst in loondienst gewerkt voordat hij de stap maakte om zzp’er te worden. Hij werkte in een academisch en perifeer ziekenhuis. In de tussentijd heeft hij nog een opleiding tot physician assistant gedaan en als zodanig gewerkt. In 2012 maakte hij de switch en werd eigen baas. “Als zzp’er is het voor mij belangrijk om all-round te blijven. Ik word ingehuurd om een tekort aan te vullen. Voor mij betekent dat, dat ik de taken die mij aangewezen worden naar mijn beste kunnen op de juiste manier moet doen.”
‘Geen dag is hetzelfde’
Als zzp’er beslis je natuurlijk voor een groot deel zelf hoe je dag eruitziet. “Afhankelijk van de indeling kan mijn dag heel gevarieerd zijn. De ene dag sta ik bij een programma met kleine kortdurende operaties en de andere dag bij grote uitgebreide operaties waar je uren mee bezig bent. En soms een combinatie van beide. Geen dag is hetzelfde.” Die variatie is iets wat veel zzp’ers als pluspunt zien. Ingemar vindt het grootste voordeel dat hij overal een kijkje kan nemen en op verschillende plekken werkt. “Op deze manier blijft het werk uitdagend en leuk.” Het vinden van opdrachtgevers of cliënten is volgens hem geen probleem. Hij heeft contact met collega-detacheerders. “Zij weten vaak plekken waar er personeel nodig is. Ook contacten en vacatures op sociale media helpen mij bij het vinden van opdrachten.”
Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Als je zelfstandig werkt, heb je meer verantwoordelijkheden. Als zzp’er moet je zelf zorgdragen voor je pensioenopbouw, administratie en je moet zelf zorgen voor continuïteit van het werk. “Dat is iets waar je wel over na moet denken voor je begint als zzp’er. Financieel loop je ook wat meer risico. Denk bijvoorbeeld aan opnemen van vakanties waarbij je niet doorbetaald krijgt of als je langdurig ziek bent. Maar dat kan je volgens Ingemar allemaal goed regelen. “Er zijn specialistische verzekeringsmaatschappijen die dat allemaal regelen. Met één telefoontje heb je dat voor elkaar.”
Visie op de toekomst
“Met de vergrijzing en het steeds toenemende tekort aan personeel zal de zorg nog meer gecentraliseerd worden en de centra zullen specialistischer worden. In ieder geval staat kwaliteit van zorg heel hoog aangeschreven.”
“Gelukkig staat ‘de patiënt’ nog steeds centraal in de Nederlands gezondheidszorg. Alhoewel de commerciële kant van de zorg ook heel zwaar weegt tegenwoordig. Men moet produceren om winst te genereren. Als we niet met z’n allen opletten, zou dat ten koste kunnen gaan van de kwaliteit van zorg.” Over het tekort is Ingemar optimistisch. “Ik denk dat mensen creatiever zullen worden in het vinden van oplossingen voor het bestaande tekort. Dat zie je bijvoorbeeld in de komst van geneeskunde studenten die assisteren.”
Advies aan startende zzp’ers
“Mijn advies is dat iemand na de opleiding wel enige werkervaring zou moeten opdoen alvorens die stap naar zelfstandigheid te nemen. Zorg voor een goede basiskennis van het beroep voordat je kiest voor het zzp-schap. Goed voorbereid zijn is het halve werk.”