Hoe word je zzp ambulant begeleider? In 15 stappen een succesvolle start

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 7 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

De ambulante zorg in Nederland wordt steeds belangrijker. De voornaamste reden hiervoor is dat de ambulante hulp- en zorgverleners vaak dichter bij de samenleving staan dan grotere hulp- en zorginstanties. Ze werken samen met voorliggende voorzieningen, zoals scholen en politie en zijn daarom vaak goed zicht- en vindbaar in de wijk.

Als zzp ambulant begeleider bied je begeleiding aan mensen met psychische en/of fysieke problemen. Hierbij kun je denken aan mensen die kampen met verslavingsproblematieken, ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen of mensen die financiële problemen ondervinden.

Ben jij hulp- of zorgverlener in hart en nieren, heb je een relevante opleiding afgerond en wil je aan de slag als zzp'er? Lees dan hier hoe jij in slechts 15 stappen zzp ambulant begeleider wordt.

Zo start je als zzp ambulant begeleider

  1. Maak een ondernemingsplan
  2. Kies een geschikte werklocatie en check het bestemmingsplan
  3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  4. Vul de vragenlijst van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in
  5. Schrijf je in bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister
  6. Vraag een AGB-code aan
  7. Vraag via je gemeente een VOG aan
  8. Voldoe aan de wet- en regelgeving
  9. Zet een goede boekhouding op en houd je aan de AVG
  10. Sluit verzekeringen af
  11. Bepaal je tarief
  12. Stel algemene voorwaarden op
  13. Leg patiëntendossiers aan
  14. Ga netwerken
  15. Zorg dat je vindbaar bent voor hulpvragers

Stap 1: Maak een ondernemingsplan

Om er zeker van te zijn dat jouw plannen realistisch zijn, is het verstandig een ondernemingsplan te maken. In een ondernemingsplan check je de haalbaarheid van jouw plannen op het gebied van financiën, mogelijkheden en risico’s. Concretiseer de doelgroep die jij als zzp ambulant begeleider gaat begeleiden en formuleer de hulpvragen die passen binnen jouw specialisme. Zo voorkom je dat je trajecten aanneemt die niet passen bij jouw vakgebied.

Het maken van een ondernemingsplan is in de meeste gevallen niet verplicht. Enkel wanneer je jouw onderneming start vanuit een uitkering of een aanvullende financiering nodig hebt, is het maken van een ondernemingsplan verplicht.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Stap 2: Kies een geschikte werklocatie en check het bestemmingsplan

Veel zzp ambulant begeleiders kiezen ervoor hun onderneming te starten vanuit huis. Aangezien zij veelal extern werken, is dit een goede optie. Bied je cliënten ook de mogelijkheid bij jou op kantoor te komen? Overweeg dan om een werklocatie buiten je huis te kiezen.

Twijfel je of jouw locatie geschikt is voor je onderneming? Check dan het bestemmingsplan van de gemeente.

Stap 3: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Net als iedere andere ondernemer in Nederland moet ook de zzp ambulant begeleider zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Via de website van de KVK plan je een afspraak in bij een locatie bij jou in de regio.

Wordt dit de eerste keer dat je een eigen onderneming start? Lees dan hier waar je als startende zzp’er allemaal op moet letten.

Stap 4: Vul de vragenlijst van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in

Ga jij aan de slag als zzp ambulant begeleider binnen de jeugdzorg of gezondheidszorg? Vul dan de digitale vragenlijst van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in. De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp in Nederland en beoordeelt aan de hand van jouw ingevulde vragenlijst of jij onder toezicht van de IGJ valt.

Stap 5: Schrijf je in bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister

Veel beroepsgroepen binnen de zorg en welzijn-sector moeten zich inschrijven bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister. Ben je werkzaam binnen de jeugdzorg? Dan moet je je inschrijven bij het SKJ-register. Ben je werkzaam binnen de gezondheidszorg? Dan moet je in veel gevallen BIG-geregistreerd zijn. Zonder deze registratie mag jij je beroep niet uitoefenen. Controleer daarom goed of en, zo ja, aan welke registratie-eisen jij je als zzp ambulant begeleider moet houden.

Stap 6: Vraag een AGB-code aan

Vrijwel iedere zorgaanbieder in Nederland beschikt over een AGB-registratie. Elke AGB-registratie is gekoppeld aan een AGB-code. Dit betekent dat jouw AGB-code bij alle administratieve processen binnen het zorgveld wordt gebruikt als je persoonlijke identificatie. Jouw AGB-code is essentieel bij je declaraties naar gemeenten, verzekeringen en/of om een beroep te doen op het Persoons Gebonden Budget (PGB) van een cliënt.

Stap 7: Vraag via je gemeente een VOG aan

Iedereen in de zorg moet een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanleveren. Met je VOG toon je aan in het verleden geen misstappen te hebben begaan die de veiligheid van potentiële cliënten in het geding kunnen brengen. Je vraagt de VOG aan via het online portaal van je gemeente.

Stap 8: Voldoe aan de wet- en regelgeving

Als zzp ambulant begeleider werk je veelal met kwetsbare mensen. Uit noodzaak doen zij een beroep op jou, wat hen in een kwetsbare positie brengt. Het is dan ook niet geheel verrassend dat je je dient te houden aan verschillende wetten en regels.

Zo moet iedere professional die werkzaam is in de zorg zich houden aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). In deze wet is vastgelegd wat ‘goede zorg’ inhoudt en waar professionals zich aan moeten houden. Ook heb je als zzp ambulant begeleider een signalerende taak en dien je je te houden aan de meldcode bij huiselijk geweld en kindermishandeling.

Stap 9: Zet een goede boekhouding op en houd je aan de AVG

Naast dat een goede boekhouding je inzicht geeft in de financiële situatie van je bedrijf, is het ook wettelijk verplicht een goede administratie te voeren. Zo dien je ieder kwartaal de btw-aangifte te doen en moet je ieder jaar de inkomstenbelasting doen. Je kunt je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen je eigen administratie te doen. In dat geval kunnen onderstaande boekhoudpakketten je helpen:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Aangezien je als zzp ambulant begeleider werkt met persoonsgegevens, moet je je houden aan de AVG.

Stap 10: Sluit verzekeringen af

Waar je in loondienst standaard verzekerd bent tegen verschillende risico’s, ben je dit als zzp ambulant begeleider niet. Gelukkig is dit ‘probleem’ gemakkelijk te ondervangen. Je kunt namelijk zelf een arbeidsongeschiktheids-, beroepsaansprakelijkheids– of rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Snel de juiste verzekeringen afsluiten?

Bereken eenvoudig je premie voor de verzekeringen die passen bij jouw bedrijf en sluit de gewenste verzekeringen direct online af.

Stap 11: Bepaal je tarief

Als zzp ambulant begeleider heb je vaak te maken met beschikkingen van gemeenten en/of verzekeringen. Houd hier dan ook rekening mee bij het bepalen van je tarief. Verdiep je in de beschikkingen, vergelijk jouw tarief met die van concullega’s en leer hoe je je tarief als zzp’er in de zorg bepaalt.

Voor een aantal zorgberoepen zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit wettelijke maximumtarieven vastgesteld. Tevens zijn veel beroepen in de gezondheidszorg vrijgesteld van btw.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Stap 12: Stel algemene voorwaarden op

Niet verplicht, wel verstandig: stel algemene voorwaarden op. In je algemene voorwaarden stel je regels op die gelden voor iedereen die met jou een overeenkomst aangaat. Zo verklein je de risico’s van jou en je bedrijf op het gebied van aansprakelijkheid, geschillen en betalingsvoorwaarden.

Stap 13: Leg cliëntendossiers aan

Als zzp ambulant begeleider ben je verplicht dossiers aan te leggen van jouw cliënten. Dit kan op papier maar gebeurt steeds vaker digitaal. Via verschillende aanbieders kun je een digitaal zorgdossier aanleggen. In het dossier vermeld je de gegevens van je cliënt, houd je informatie bij over je begeleiding en/of de behandeling en noteer je bijzonderheden. Net als bij je boekhouding, moet je je ook in je cliëntendossiers houden aan de AVG.

Stap 14: Ga netwerken

Binnen het Nederlandse zorgsysteem wordt veel gewerkt met verwijzingen. Iemand komt met een hulpvraag bij een gemeente en/of zorgverlener (bijv. huisarts), deze plek biedt niet de juiste hulp- of zorgverlening en gaat op zoek naar een hulp- of zorgverlener die wel de juiste hulp/zorg biedt. Om ervoor te zorgen dat gemeenten en/of zorgverleners jou koppelen aan een cliënt, moeten ze je kennen. Ga daarom naar netwerkborrels, stel jezelf voor bij de gemeenten en instanties in jouw werkgebied en zorg dat jouw naam bekend wordt binnen je regio.

Stap 15: Zorg dat je vindbaar bent voor hulp- en zorgvragers

Uiteraard kunnen hulp- en zorgvragers ook zelf op zoek gaan naar een geschikte hulp- of zorgverlener. Zorg er daarom voor dat jij als zzp ambulant begeleider goed vindbaar bent voor deze hulp- of zorgvragers. Bouw een website, maak visitekaartjes en wees, indien passend binnen jouw doelgroep, actief op social media.

FAQ zzp ambulant begeleider

Je wordt zzp ambulant begeleider door je, na inschrijving bij de Kamer van Koophandel, in te schrijven bij het kwaliteitsregister passend bij jouw beroepsgroep, door een AGB-code aan te vragen en door je te houden aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Een zzp ambulant begeleider verdient gemiddeld €80,- per uur. Het daadwerkelijke tarief hangt wel af van de beroepsgroep waarin jij werkzaam bent. Zo mag je volgens de eisen van de Nederlandse Zorgautoriteit voor verpleging van volwassenen maximaal €72,25 per uur vragen, voor verpleging en verzorging van kinderen tot 18 jaar maximaal €90,63 vragen en voor Advies, instructie en voorlichting (AIV) maximaal €88,17 per uur vragen. Kijk hier voor het uurtarief van een zzp’er in de zorg.

Een ambulant begeleider biedt begeleiding aan mensen met psychische en/of fysieke problemen. Hierbij kun je onder andere denken aan ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, mensen die financiële problemen ondervinden of mensen die kampen met verslavingsproblematiek.

Om te zorgen voor een continue stroom van cliënten, is het handig om te netwerken binnen lokale zorggemeenschappen, samen te werken met zorginstanties en je diensten zoveel mogelijk online te promoten.

Als je als zelfstandig ambulant werkt in verschillende gemeenten of regio’s brengt dat een aantal uitdagingen met zich mee. Denk daarbij aan het navigeren door verschillende lokale regelgevingen en het aanpassen aan de diverse behoeften van je cliënten.

Voor het onderhandelen over de prijzen van je diensten met cliënten of zorginstanties, is het belangrijk om je kosten, de marktwaarde van je diensten en de tarieven van zorgverzekeraars te kennen. Dan kun je je tarief goed verantwoorden.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee