Aantal zzp’ers in zorg groeit met 1.000 inschrijvingen per maand

Laatste update: 24-11-2022 Leestijd: 1 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

groei aantal zzp'ers

Op dinsdag 21 augustus werd er in de uitzending van Nieuwsuur aandacht besteed aan het groeiende aantal zzp’ers in de zorg. Als gevolg van de personeelstekorten in de zorg, stijgt de werkdruk bij het personeel. Ze moeten harder werken op onregelmatige tijden, tegen een niet al te hoog salaris. Steeds meer zorgmedewerkers kiezen er daarom voor hun baan op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige.

In 2018 al ruim 120.000 zzp'ers met een zorgfunctie ingeschreven bij KvK

De stijging heeft meerdere redenen. Zo heb je als zelfstandige meer tijd voor de cliënt en kun je je eigen rooster bepalen en tijd indelen. Dit wordt als een groot voordeel gezien. Daarnaast worden zorgmedewerkers die al langer in loondienst werken vaak zzp’er omdat ze minder papierwerk hoeven te doen.

In 2018 telt het register van de Kamer van Koophandel ruim 120.000 zelfstandigen met een zorgfunctie. Dit is ongeveer 10% van het totaal aantal zorgmedewerkers, aldus Trouw op basis van opgevraagde cijfers van de KvK. Op het moment schrijven per maand ongeveer 1.000 zzp’ers zich in bij de KvK. In de eerste negen maanden van dit jaar schreven ongeveer 10.000 mensen zich in; een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gaat vooral om verpleegkundigen en medewerkers in de thuiszorg, kinderopvang, psychotherapeuten en psychologen.

Wil jij de (over)stap naar zzp’er maken en heb je hulp of ondersteuning nodig? Neem contact op met onze adviseurs en/of word lid!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee