ZZP Servicedesk

Btw terugvragen: dit mag wel en niet bij de voorbelasting

Btw terugvragen voorbelasting de regels

Btw terugvragen: dit mag wel en niet bij de voorbelasting

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Heb jij helder welke btw je mag terugvragen en welke niet? Wat doe je met koffie, een lunch of relatiegeschenk? En hoe zit het met btw betaald in het buitenland?

Btw is voorbelasting

Btw die je bij de kwartaalaangifte kunt terugvragen, noemen we ook wel voorbelasting. Dat is de belasting die je betaalt over producten die je voor je bedrijf inkoopt. Denk hierbij aan inkt voor je printer, maar ook grotere zaken zoals een ergonomische bureaustoel. 

Btw aftrekken: dit zijn de uitzonderingen

Je mag niet zomaar de btw terugvragen van alle inkopen die je voor je onderneming doet.

Wanneer mag je géén btw terugvragen?

  • Producten zonder bon of factuur: om de btw te kunnen terugvragen heb je een goede bon of factuur nodig waarop de btw duidelijk vermeld staat.
  • Privéaankopen: je mag alleen btw aftrekken van zaken die je nodig hebt voor je bedrijf
  • Eten en drinken: je mag geen btw terugvragen van een zakendiner of kop koffie die je in een restaurant hebt genuttigd. Dat geldt ook voor een lunch die verzorgd is door een cateraar in een aparte ruimte. Koop je boodschappen voor een lunch op kantoor? Dan mag je hiervan wél de btw terugvragen.
  • Betaling en levering: uiteraard moet dat wat je koopt natuurlijk betaald en ook daadwerkelijk geleverd zijn.
  • Relatiegeschenken, giften en personeelsvoorzieningen: als je per medewerker meer dan €227 uitgeeft, dan mag je die btw niet (helemaal) aftrekken. Lees hier meer over de regels.
  • Als je geen btw verrekent: van zaken die je inkoopt voor producten of diensten waarover je geen btw rekent, mag je logischerwijs ook geen btw terugvragen. Dat is het geval als je niet btw-plichtig bent. Hier vind je een lijst met vrijgestelde branches en activiteiten.

Btw terugvragen: zo doe je dat

In de kwartaalaangifte geef je eerst op welke diensten of producten je hebt geleverd. Vervolgens krijg je de optie om het bedrag aan voorbelasting op te geven. Dat is dus het totale bedrag aan omzetbelasting dat jij betaalde voor de gemaakte kosten.

In de aangifte wordt dit bedrag dan verrekend met de omzetbelasting die jij ontving van jouw opdrachtgevers of klanten. Stel dat jij meer omzetbelasting betaalde (voor de kosten) dan dat je ontving, dan stort de Belastingdienst dit bedrag aan jou terug.

Buitenlandse btw terugvragen

Ben jij als ondernemer of zzp’er ook actief in het buitenland? De aan jou berekende btw over zakelijke uitgaven mag je dan doorgaans als voorbelasting aftrekken.

Een voorbeeld
Je koopt goederen van een ondernemer in een ander EU-land. Als de btw naar jou is verlegd, moet je zelf het btw-bedrag berekenen en dit aangeven in de aangifte.

Als je deze goederen of diensten voor de belastbare omzet gebruikt, mag je deze btw ook als voorbelasting aftrekken. Zo hoef je uiteindelijk dus niets te betalen.

Maar de btw die je betaalt over goederen, diensten of invoer van producten die je in een ander EU-land kocht, kun je niet aftrekken. Je kunt deze btw natuurlijk wel terugvragen als je in het betreffende EU-land btw-aangifte doet. 

Door: Jos Achterberg

Jos is de oprichter / eigenaar van Masters netwerk.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Voor 3 december inschrijven voor KOR 2021
Ondernemers die een jaaromzet van minder dan € 20.000 hebben, kunnen gebruikmaken van de KOR en zo vrijgesteld worden van btw. Wil je vanaf 2021 deelnemen? Dan dien je je vóór 3 december aan te melden bij Belastingdienst.
Belastingdienst handhaving verkapt dienstverband
Minister Koolmees (Sociale Zaken) heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de Belastingdienst tot zeker 1 oktober 2021 niet gaat handhaven bij verkapt dienstverband. Bij verkapt dienstverband is de zzp’er eigenlijk werknemer. Dit nieuws meldt Accountancy Vanmorgen.
Ben je zzp’er en geef je les? Dan ben je in principe vrijgesteld van btw. Als je werkt in het kort beroepsonderwijs moet je je voor btw-vrijstelling registreren bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hoe werkt dit precies?
Uitbreiding financiële steun voor ondernemers
Vandaag zullen minister Koolmees (Sociale Zaken), Wiebes (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) bekend maken hoe de uitbreiding van het derde steunpakket voor ondernemers eruit gaat zien. Hoe ziet deze uitbreiding eruit en voor welke zzp’ers is het relevant?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.