Cybercrime verzekering
Ook zzp’ers moeten serieus rekening houden met het gevaar van cybercrime. Hierbij gaat het niet alleen om je eigen online belangen, maar ook om de belangen van je klanten.
Als je wordt gehackt, kan vertrouwelijke informatie van je klanten op straat liggen. Dit is zeer onwenselijk en het kan je ook nog eens flink geld kosten. Met een cybercrime verzekering kan schade vergoed worden en kun je hulp krijgen van de specialisten van verzekeraars, om de gevolgen van cybercrime zo klein mogelijk te maken.
Sommige risico’s zijn zo groot, dat je ze zelf niet kunt dragen. Een bedrijfspand moet je bijvoorbeeld wel verzekeren, want als er brand uitbreekt kan de schade in de tonnen lopen. De spullen die je gebruikt voor je werk zijn niet of nauwelijks verzekerd in de inboedelverzekering, dus sluit je daar ook een verzekering voor af. Bij cybercrime is het moeilijker om je een voorstelling te maken van de risico’s, maar het is een risico dat je wel moet verzekeren.
Wat is cybercrime?
Cybercrime zijn verschillende gevaren samengevat in één woord. De overeenkomsten zijn dat ze online bij jou willen inbreken voor geldelijk gewin. Volgens de KvK krijgt één op de vijf bedrijven te maken met cybercrime. Bij deze vorm van criminaliteit wordt gedacht aan grote banken en verzekeraars, maar ook zzp’ers kunnen er mee te maken krijgen. Criminelen hebben het bijvoorbeeld voorzien op jouw inloggegevens (phishing). Ook schade omdat je niet online kunt werken valt onder cybercrime.
Wat is een cybercrime verzekering?
Een cybercrime verzekering draagt de financiële schade ontstaan door de actie van de criminelen. Daarnaast heb je ook recht op hulp bij het beperken van de schade door cybercrime. Ook de kosten voor het herstellen van computersystemen en processen draagt de verzekeraar. Het weer herstellen van de beveiliging krijg je ook hulp bij. Vergeet vooral de digitale aansprakelijkheid niet. Door jouw toedoen krijgen jouw klanten bijvoorbeeld een virus in het computersysteem.
Wat kost een cybercrime verzekering?
Het is lastig om aan de cybercrime verzekering een prijskaartje te hangen. Er zijn namelijk teveel afhankelijkheden. De impact op jouw bedrijf en de omzet zijn belangrijke premiebepalende factoren. Je kunt rekening houden met een paar honderd euro per jaar. Nauwkeuriger kunnen we het niet maken, omdat de verschillen per geval immens groot zijn.
Hoe werkt een cybercrime verzekering?
Door cybercrime kun je als zzp’er tegen verschillende issues aanlopen. De dekking in de cybercrime verzekering kun je onderverdelen in de volgende dekkingen:
- Aansprakelijkheid – Anderen zijn de dupe van het feit dat jij gehackt bent
- Omzetverlies – Doordat de website en/of jouw systemen plat liggen kun je tijden geen omzet draaien
- Eigen schade – Hierbij gaat het bijvoorbeeld om imagoschade, maar ook om de kosten om de data weer op orde te krijgen
De verzekeraar helpt jou ook om de gevolgen van de cybercrime binnen jouw organisatie zo klein mogelijk te maken.
Waarom een cybercrime verzekering afsluiten?
Je kiest voor een cybercrime verzekering om jouw onderneming te beschermen tegen kosten die je niet zelf kunt dragen. De financiële gevolgen van cybercrime kunnen bijvoorbeeld door aansprakelijkheid voor schade aan anderen in de vele duizenden euro’s lopen. Onderschat de kosten van het weer op orde brengen van je eigen systemen na een cyberaanval zeker ook niet. Doordat cybercrime een groeiend probleem is, moet je openstaan voor het verzekeren van de gevaren.
Wat zijn de meest voorkomende cyberaanvallen?
Het grootste probleem is phishing. Dit is ook de eenvoudigste manier voor cybercriminals om in de computersystemen van jouw onderneming te komen. Andere veel voorkomende vormen van cybercrime zijn:
- Malware
- Datalekken
- Ransomware
- DDos-aanvallen
Tips om cybercrime te voorkomen
De belangrijkste tip is natuurlijk een goed beveiligde omgeving. Daarnaast kun je met voorzichtigheid ook de nodige risico’s de kop indrukken. Andere tips waar je baat bij kunt hebben zijn:
- Laat een deskundige de zwakke plekken in de beveiliging bloot leggen
- Beperk zoveel mogelijk anderen de toegang tot jouw systemen
- Optimaliseer en verleng je anti-virusprogramma’s
- Voer updates uit zodra deze worden aangeboden
- Maak regelmatig back-ups van je bestanden
- Zorg voor sterke wachtwoorden die je regelmatig wijzigt
- Wees voorzichtig met het openen van bijlagen in mailtjes
- Gebruik altijd een VPN