De mogelijkheden van zakelijk sparen voor zzp’ers

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Zakelijk sparen

Ben je zzp'er en heb je meer dan voldoende opdrachten? Dat is mooi. Misschien wil je een gedeelte van dat inkomende geld opzij zetten voor later; voor als je even geen of minder werk hebt. Of voor je pensioen. Veel zzp'ers kiezen ervoor om een spaarrekening te openen.

In loondienst bouw je via je werkgever pensioen op, maar als zzp’er ben je je eigen werkgever. Je moet dus zelf je pensioen opbouwen. Niet zo moeilijk, gewoon regelen. Maar je moet er niet te laat mee beginnen, want dan heb je straks te weinig pensioen om van te kunnen leven.

Buffer

Kapitaal opbouwen is sterk aan te bevelen voor alle zzp’ers. Voor als je straks een nieuwe bestelbus moet aanschaffen of bepaalde machines moet vervangen. Ook is het handig een buffer te regelen voor als je straks even geen opdrachten krijgt in verband met een wereldwijde recessie. Vergeet ook je eigen vakantiegeld niet te regelen. Kun je ook via die spaarrekening van NIBC doen.

Sparen

Zakelijk sparen is net zo slim als privé sparen. Je kunt sparen voor de belasting en voor de BTW. Zo is er een slimme truc: elke maand 21% van al je ontvangsten naar een aparte spaarrekening overboeken. Dan heb je elk kwartaal in ieder geval voldoende op de rekening om de BTW af te kunnen dragen. De BTW die je terug moet krijgen vormt dan gelijk een leuk spaarpotje.

De bedragen die je zakelijk mag sparen zijn beperkt. Er liggen volgens de wetgeving van de Belastingdienst zakelijke overwegingen aan ten grondslag. Bijvoorbeeld om straks te kunnen voldoen aan toekomstige betalingen (BTW) of ten behoeve van investeringen. Als zzp’er met een eenmanszaak, een vof, een cv of een maatschap heb je wel het voordeel dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen privé en zakelijk. Je kunt dus makkelijk van de ene rekening naar de andere geld overboeken. Overtollige liquiditeiten van de zakelijke naar de privé rekening zetten. En natuurlijk andersom van de privé rekening naar de zakelijke rekening, wanneer extra zakelijk geld gewenst is.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee