ZZP Servicedesk

De mogelijkheden van zakelijk sparen voor zzp’ers

Zakelijk sparen voor zzp'ers

De mogelijkheden van zakelijk sparen voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ben je zzp'er en heb je meer dan voldoende opdrachten? Dat is mooi. Misschien wil je een gedeelte van dat inkomende geld opzij zetten voor later; voor als je even geen of minder werk hebt. Of voor je pensioen. Veel zzp'ers kiezen ervoor om een spaarrekening te openen.

In loondienst bouw je via je werkgever pensioen op, maar als zzp’er ben je je eigen werkgever. Je moet dus zelf je pensioen opbouwen. Niet zo moeilijk, gewoon regelen. Maar je moet er niet te laat mee beginnen, want dan heb je straks te weinig pensioen om van te kunnen leven. De AOW is geen vetpot, dus op korte termijn een NIBC spaarrekening openen is verstandig.

Buffer

Kapitaal opbouwen is sterk aan te bevelen voor alle zzp’ers. Voor als je straks een nieuwe bestelbus moet aanschaffen of bepaalde machines moet vervangen. Ook is het handig een buffer te regelen voor als je straks even geen opdrachten krijgt in verband met een wereldwijde recessie. Vergeet ook je eigen vakantiegeld niet te regelen. Kun je ook via die spaarrekening van NIBC doen.

Sparen

Zakelijk sparen is net zo slim als privé sparen. Je kunt sparen voor de belasting en voor de BTW. Zo is er een slimme truc: elke maand 21% van al je ontvangsten naar een aparte spaarrekening overboeken. Dan heb je elk kwartaal in ieder geval voldoende op de rekening om de BTW af te kunnen dragen. De BTW die je terug moet krijgen vormt dan gelijk een leuk spaarpotje.

De bedragen die je zakelijk mag sparen zijn beperkt. Er liggen volgens de wetgeving van de Belastingdienst zakelijke overwegingen aan ten grondslag. Bijvoorbeeld om straks te kunnen voldoen aan toekomstige betalingen (BTW) of ten behoeve van investeringen. Als zzp’er met een eenmanszaak, een vof, een cv of een maatschap heb je wel het voordeel dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen privé en zakelijk. Je kunt dus makkelijk van de ene rekening naar de andere geld overboeken. Overtollige liquiditeiten van de zakelijke naar de privé rekening zetten. En natuurlijk andersom van de privé rekening naar de zakelijke rekening, wanneer extra zakelijk geld gewenst is.

Dit artikel is in samenwerking met NIBC direct geschreven.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….
box 3 heffing buitensporig hoog
Gratis premium Download Bezwaarschrift BOX 3-heffing 2019 Invulmodel bezwaarschrift Vanaf 1 januari 2017 geldt er een nieuwe gestaffelde wijze van box 3-heffing in de…
box 3 heffing buitensporig hoog
Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord de ambitie uitgesproken om een box 3-stelsel uit te werken op basis van het werkelijk rendement. In…
Mastersnetwerk activa en passiva
Als je als zzp’er een balans opmaakt, bestaat deze uit twee zijden: debet (activa) en credit (passiva). Op de balans zet je alle bezittingen,…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.