ZZP Servicedesk

Denk aan je urencriterium!

Denk aan je urencriterium!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er is het belangrijk dat je je urenspecificaties goed bijhoudt. Als je aan het urencriterium voldoet kan dit je immers grote financiële voordelen opleveren. Het komt regelmatig voor dat de rechter zich moet buigen over een zaak waarin een ondernemer zich niet aan het urencriterium lijkt te hebben gehouden. Het is dan ook belangrijk dat er geen twijfel kan ontstaan over jouw urenspecificaties. Wanneer je deze achteraf opstelt kan dit argwaan wekken.

Om aan het urencriterium te voldoen moet je als zzp’er in het jaar minimaal 1.225 uur (voor zwangere onderneemsters geldt een tegemoetkoming) besteden aan jouw eenmanszaak. Daarnaast moet je, behalve wanneer je een startende zzp’er bent, meer tijd besteden aan jouw bedrijf dan aan eventuele dienstbetrekkingen en/of overige werkzaamheden. Is er sprake van een samenwerkingsverband met een verbonden persoon, dan mogen niet alle uren worden meegenomen.

Belastingvoordeel

Onderschat het belang van het urencriterium niet. Er is een aantal belangrijke fiscale faciliteiten waar je alleen recht op hebt, wanneer je voldoet aan het urencriterium. Voldoe je aan het urencriterium, dan heb je mogelijk recht op de volgende faciliteiten:

  • De oudedagsreserve;
  • De zelfstandigenaftrek;
  • De startersaftrek;
  • De aftrek speur- en ontwikkelingswerk;
  • De meewerkaftrek;
  • De MKB-winstvrijstelling
  • De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

De zelfstandigenaftrek bedraagt €7.280 in 2019, €7.030 in 2020 en €6.670 in 2021, mits je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt en voldoet aan het urencriterium. De MKB-winstvrijstelling komt neer op 14 procent van de winst na aftrek van de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid en aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk). Voor starters geldt een extra aftrek van 2.123 euro. Als starter kan je hier in 5 jaar maximaal 3 keer gebruik van maken.

Rechter

Bij de rechter komen regelmatig zaken voorbij waarin de urenadministratie achteraf wordt opgemaakt. Zo was er bij het hof van Amsterdam een zaak waarin de ondernemer behalve in zijn eigen zaak, ook in loondienst werkzaam was. Zijn urenspecificatie bleek niet overeen te komen met de urenspecificatie die de werkgever had opgesteld.

In een volgende zaak had een ondernemer achtereenvolgens vier verschillende specificaties overgelegd die stuk voor stuk achteraf waren opgesteld. Onder meer door de grote verschillen tussen de verschillende specificaties kwam de ondernemer niet echt geloofwaardig voor. Ook het feit dat alle specificaties achteraf waren opgemaakt en niet op originele gegevens waren gebaseerd, was voor de rechter reden om de urenspecificaties naast zich neer te leggen.

Conclusie

Gezien het grote financiële belang doe je er goed aan om je werkzaamheden en de daaraan bestede tijd ‘tijdens de rit’ en dus niet achteraf bij te houden. Zeker wanneer er twijfel zou kunnen bestaan of je wel voldoet aan het urencriterium.

Tip: houd je uren gemakkelijk en snel bij in een online tool. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 

Hier vind je meer tools.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Reizen met de trein
Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…
Als je aan een aantal criteria voldoet, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat is een aardig bedrag, dus check snel of je ervoor in aanmerking komt….
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in 2021 per uur aan hun opdrachtgevers vragen voor hun…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.