ZZPSERVICEDESK

Denk aan je urencriterium!

Denk aan je urencriterium!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er is het belangrijk dat je je urenspecificaties goed bijhoudt. Als je aan het urencriterium voldoet kan dit je immers grote financiële voordelen opleveren. Het komt regelmatig voor dat de rechter zich moet buigen over een zaak waarin een ondernemer zich niet aan het urencriterium lijkt te hebben gehouden. Het is dan ook belangrijk dat er geen twijfel kan ontstaan over jouw urenspecificaties. Wanneer je deze achteraf opstelt kan dit argwaan wekken.
Houd je urenspecificaties goed bij
Om aan het urencriterium te voldoen moet je als zzp’er in het jaar minimaal 1.225 uur (voor zwangere onderneemsters geldt een tegemoetkoming) besteden aan jouw eenmanszaak. Daarnaast moet je, behalve wanneer je een startende zzp’er bent, meer tijd besteden aan jouw bedrijf dan aan eventuele dienstbetrekkingen en/of overige werkzaamheden. Is er sprake van een samenwerkingsverband met een verbonden persoon, dan mogen niet alle uren worden meegenomen.
 

Belastingvoordeel

Onderschat het belang van het urencriterium niet. Er is een aantal belangrijke fiscale faciliteiten waar je alleen recht op hebt, wanneer je voldoet aan het urencriterium. Voldoe je aan het urencriterium, dan heb je mogelijk recht op de volgende faciliteiten:
 
De oudedagsreserve;
De zelfstandigenaftrek;
De startersaftrek;
De aftrek speur- en ontwikkelingswerk;
De meewerkaftrek;
De MKB-winstvrijstelling
De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
 
De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2018 7.280 euro, mits je onder de 65 jaar bent en voldoet aan het urencriterium. De MKB-winstvrijstelling komt neer op 14 procent van de winst na aftrek van de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid en aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk).
 

Rechter

Bij de rechter komen regelmatig zaken voorbij waarin de urenadministratie achteraf wordt opgemaakt. Zo was er bij het hof van Amsterdam een zaak waarin de ondernemer behalve in zijn eigen zaak, ook in loondienst werkzaam was. Zijn urenspecificatie bleek niet overeen te komen met de urenspecificatie die de werkgever had opgesteld.
 
In een volgende zaak had een ondernemer achtereenvolgens vier verschillende specificaties overgelegd die stuk voor stuk achteraf waren opgesteld. Onder meer door de grote verschillen tussen de verschillende specificaties kwam de ondernemer niet echt geloofwaardig voor. Ook het feit dat alle specificaties achteraf waren opgemaakt en niet op originele gegevens waren gebaseerd, was voor de rechter reden om de urenspecificaties naast zich neer te leggen.
 

Conclusie

Gezien het grote financiële belang doe je er goed aan om je werkzaamheden en de daaraan bestede tijd ‘tijdens de rit’ en dus niet achteraf bij te houden. Zeker wanneer er twijfel zou kunnen bestaan of je wel voldoet aan het urencriterium.
 
(Bron: Flynth)

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.