Ondernemers, dit is waarom duurzaam ondernemen loont (plus 7 duurzaamheidstips)

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 8 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Bewuste ondernemer staat in zijn duurzame zaak

Duurzaamheid staat tegenwoordig hoog op de agenda. Dit geldt niet alleen voor de overheid, maar ook voor bedrijven en consumenten. Uit onderzoek van Capterra blijkt dat in 2021 48% van de 1000 ondervraagde consumenten het belangrijk vindt dat bedrijven zich inzetten voor een beter milieu.

Dus ondernemer, blijf niet achter en start nu met duurzaam ondernemen. Ontdek welke voordelen er zijn voor jou én laat je inspireren door onze praktische tips voor duurzaam ondernemen.

Wat is duurzaam ondernemen?

Bij duurzaam ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) genoemd, houdt de ondernemer rekening met de de effecten van de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij en wordt er gestreefd naar een gezonde balans tussen de drie P’s: People, Planet en Profit.

Bij duurzaam ondernemen kun je denken aan het scheiden van afval en aanschaffen van zonnepanelen, maar ook aan goede arbeidsomstandigheden voor medewerkers en het leveren van een bijdrage aan de maatschappij door bijvoorbeeld met je bedrijf een maatschappelijk initiatief te steunen.

Waarom is duurzaam ondernemen zo belangrijk?

Duurzaam ondernemen is zo belangrijk omdat het niet alleen bijdraagt aan het behoud van onze planeet, maar ook aan het toekomstbestendig maken van je bedrijf.

Bedrijven die zich niet bezighouden met duurzaam ondernemen krijgen nu al minder kansen: consumenten kiezen liever voor een duurzamer alternatief, partners verbinden hun naam niet graag aan milieuverontreinigende organisaties en ook de politiek maakt zich hard voor duurzaamheid en scherpt regels voor duurzaam ondernemen aan.

Dit zijn de voordelen van duurzaam ondernemen 

 1. Een betere toekomst voor mens en milieu door de bijdrage van jouw bedrijf
 2. Onderscheid jezelf van concurrenten en geef het imago van je bedrijf een boost
 3. Bespaar kosten
 4. Klaar voor toekomstige wetswijzigingen (die gegarandeerd komen)
 5. Gemotiveerde medewerkers
 6. Interessante partner voor samenwerkingen
 7. Verhoog je prijzen

Voordeel 1: Een betere toekomst voor mens en milieu door de bijdrage van jouw bedrijf

Alle kleine beetjes helpen, dit geldt ook zeker in het geval van duurzaam ondernemen. Want hoe klein of groot jouw onderneming ook is, iedere stap die jij zet in het verduurzamen van je bedrijf draagt bij aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Voordeel 2: Onderscheid jezelf van concurrenten en geef het imago van je bedrijf een boost

Wie zichzelf onderscheidt, valt op. En wie opvalt, creëert meer naams- of merkbekendheid en wint het van concurrenten die zich minder onderscheiden.

Dat je imago nu goed is, betekent niet dat dit over een jaar nog steeds goed is. Je concurrenten zitten namelijk niet stil en zullen zich blijven ontwikkelen.

Zorg dat jouw bedrijf de voorloper is, wees innovatief, houd je nu bezig met duurzaam ondernemen en geef het imago van je bedrijf een boost. Want verduurzaming is belangrijk en wordt steeds belangrijker.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Voordeel 3: Bespaar kosten

Investeer nu, bespaar later.

Hoewel de verandering naar een duurzame onderneming je in eerste instantie geld kost, door bijvoorbeeld zonnepanelen of energiezuinige apparaten aan te schaffen, zal deze investering zich snel terugverdienen.

Daarbij zijn er ook zaken die je geen tot weinig geld kosten, waarmee je jouw bedrijf toch verduurzaamt. Denk aan een duurzaam personeelsbeleid: zorg goed voor je medewerkers en bied hen mogelijkheden om te werken aan hun mentale en fysieke gesteldheid.

Binnen korte tijd ga je de vruchten plukken van deze investeringen: de kosten van je energierekening worden lager, het ziekteverzuim van je medewerkers verlaagt en de tevredenheid over je bedrijf stijgt.

Tip: de overheid biedt verschillende subsidieregelingen en belastingvoordelen die jij als ondernemer kunt gebruiken om je bedrijf voordelig te verduurzamen. Een kleine greep uit de verschillende regelingen en voordelen:

Vind hier een overzicht van de actuele subsidie- en financieringsprogramma’s. 

Voordeel 4: Klaar voor toekomstige wetswijzigingen (die gegarandeerd komen)

De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2030 met de helft worden verlaagd en in 2050 zelfs met 95 procent. Zomaar een klein voorbeeld van een ingrijpend besluit, dat naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs door de Nederlandse regering is genomen.

Niemand ontkomt aan verduurzaming, want verduurzaming is de toekomst. Dus waarom uitstellen als het toch moet gebeuren?

Wacht niet op het moment dat de overheid je verplicht te verduurzamen. Dit moment komt namelijk en misschien is je bedrijf dan, om wat voor reden dan ook, niet in staat hier direct op aan te passen.

Houd zelf de regie in handen, noem jezelf een duurzame ondernemer en wees de (ingrijpende) wetswijzigingen voor.

Voordeel 5: Gemotiveerde medewerkers

Duurzaam ondernemen betekent ook zorgen voor de beste arbeidsomstandigheden voor je personeel. En door goed voor je medewerkers te zorgen, verhoog je de tevredenheid, verlaag je het ziekteverzuim en vergroot je jouw productiviteit.

Een extra voordeel is dat je hierdoor ook je naamsbekendheid vergroot: tevreden medewerkers delen namelijk graag hun positieve ervaringen met jouw bedrijf binnen hun netwerk. Het bedrijfsimago verbetert.

Voordeel 6: Interessante partner voor samenwerkingen

Maar weinig bedrijven durven tegenwoordig hun vingers nog te branden aan een verontreinigende onderneming. Duurzame bedrijven daarentegen zijn wel een absolute go to op het gebied van samenwerkingen.

Zorg dat jouw bedrijf interessant is voor partners om mee samen te werken.

Voordeel 7: Verhoog je prijzen

Tot slot een voordeel waar menig ondernemershart sneller van gaat kloppen: meer opbrengsten.

Uit het Monitor Merk & Maatschappij-onderzoek van b-open en MarketResponse is gebleken dat 56% van de consumenten in 2021 bij de aanschaf van producten en diensten let op de maatschappelijke impact van een merk of duurzame aspecten van een product of dienst en bereid is om hier extra voor te betalen.

Door duurzaam te ondernemen kun je dus voor je product of dienst een hogere prijs vragen en draag je bij aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Met deze 7 praktische tips kun jij duurzaam ondernemen  

 1. Verminder je energiegebruik en kies voor energiebesparende apparaten
 2. Schaf een NS business card aan (ook voor je personeel)
 3. Koop een groene auto
 4. Werk vaker thuis
 5. Werk digitaal, gebruik minder papier
 6. Werk met duurzame materialen
 7. Werk samen met duurzame partners

Tip 1: Verminder je energiegebruik en kies voor energiebesparende apparaten

Dit klinkt makkelijk, toch?

En dat is het ook! Sluit je apparaten na werktijd helemaal af, laat geen opladers in de stopcontacten zitten, doe alle lichten uit aan het einde van je werkdag óf installeer lampen met een bewegingssensor, vervang enkel glas door dubbel glas en kies voor (deels) groene stroom (bijvoorbeeld zonnepanelen).

Sta je op het punt om nieuwe zakelijke apparaten aan te schaffen? Verdiep je dan eens in het energieverbruik van deze apparaten.

Zo verbruiken laptops vele malen minder energie dan bijvoorbeeld PC’s. De onderdelen van een laptop zijn namelijk zo ontworpen dat deze zo efficiënt mogelijk werken voor een maximale accuduur, waardoor gebruikers hun laptop zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Vind hier een overzicht van de beste zakelijke laptops.

Een ontzettend simpele manier om duurzamer te ondernemen, waar je als ondernemer óók van profiteert.

Tip 2: Schaf een NS business card aan (ook voor je personeel)

Wist je dat NS volledig CO2-neutraal werkt? NS is op het gebied van verduurzaming ontzettend innovatief. Zo was Nederland het eerste land waar treinen volledig op windenergie reden. Daarbij biedt NS ook ander duurzaam aanvullend vervoer, zoals de Greenwheels deelauto’s of de OV-fietsen.

Jij als ondernemer kunt extra gemakkelijk gebruik maken van de diensten van de NS. Iedere Nederlandse ondernemer die beschikt over een KVK-nummer kan namelijk nu de gratis NS business card aanvragen.

Werk je met personeel? Motiveer hen om de auto te laten staan en vraag ook voor hen de gratis NS business card aan.

Bonustip: reis met het openbaar vervoer, verdien geld tijdens het reizen door declarabele uren te maken, werk je administratie bij, maak zo optimaal gebruik van je reistijd én draag bij aan een schonere toekomst.

Tip 3: Koop een groene auto

Naast dat een groene auto, ofwel een auto zonder verbrandingsmotor, minder vervuilend is voor het milieu, zijn deze auto’s ook de toekomst. Het Europees Parlement heeft er namelijk mee ingestemd dat de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035 wordt verboden.

Met de flink oplopende brandstofprijzen is nu het moment om de overstap te maken naar een groene auto!

Tip 4: Werk vaker thuis

Naast dat thuiswerkers productiever blijken te zijn, bespaar je jezelf ook de reistijd én kun je jouw auto laten staan. Dat is weer een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen.

Tip 5: Werk digitaal, gebruik minder papier

De papierindustrie is één van de grootste energieverbruikers ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren.

Grote kans dat je al grotendeels digitaal werkt. Maar nog steeds is er ontzettend veel papier in omloop. Vraag jezelf eens af op welke manier jij (nog) meer kunt bijdragen door minder papier te gebruiken.

Bonustip: Ontvang je nog steeds veel post in je brievenbus? Check dan eens of je deze post ook digitaal kunt ontvangen, veel organisaties bieden deze optie tegenwoordig.

Het CRM-platform om je bedrijf te laten groeien. Ontworpen door verkopers, voor verkopers.

Verkoop, factureer en
organiseer je werk op één plek. 15.000 ondernemers gingen je voor.

Stroomlijn je werk voor
maximale productiviteit. Meer dan een CRM, probeer het nu.

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

Tip 6: Gebruik duurzame materialen

Koffie drinken uit een koffiekop is toch veel lekkerder dan uit een wegwerpbeker? Juist! Maar waarom drinken we dan toch nog zo vaak onze koffie uit een wegwerpbeker?

Zelfs deze kleine gewoonten dragen bij aan vervuiling. Zonde, want de oplossing is hartstikke simpel.

Vervang die wegwerpbeker voor een echte koffiekop, gebruik herbruikbare doekjes in plaats van de papieren doekjes en check eens of de verpakkingsmaterialen van je producten kunnen worden vervangen door een duurzamer alternatief.

Tip 7: Werk samen met duurzame partners

Steeds meer bedrijven zetten zich in voor een betere toekomst. Steun deze bedrijven door met ze samen te werken en moedig andere bedrijven aan hetzelfde te doen.

Heb je bijvoorbeeld een eigen webshop? Bekijk dan eens of jouw koeriersdienst zich bezighoudt met duurzaam ondernemen. Zo niet, verdiep je dan eens in andere organisaties. Zo zijn er in grote steden tegenwoordig fietskoeriers, die op duurzame wijze pakketjes bezorgen.

FAQ Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is ondernemen met oog voor mens, milieu en maatschappij, met een streven naar een gezonde balans tussen de drie P’s: People, Planet en Profit.

Duurzaamheid is belangrijk voor een bedrijf omdat het niet alleen bijdraagt aan het behoud van onze planeet maar ook aan het toekomstbestendig maken van het bedrijf.

De volgende bedrijven zijn goed voor het milieu: 

 • NS → De NS werkt volledig CO2-neutraal. Naast duurzaam reizen met de trein, biedt de NS ook andere duurzame vervoersmogelijkheden aan zoals de Greenwheels deelauto’s en de OV-fietsen. Tip: als ondernemer kun je nu de gratis NS business card aanvragen. 
 • PLUS → Supermarktketen PLUS is al meer dan vijf keer uitgeroepen tot de meest verantwoorde supermarkt. De keten zet zich in voor een beter milieu, lokale betrokkenheid en goed werkgeverschap.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee