ZZP Servicedesk

Hoe begin je je eigen foodtruck?

Hoe begin je je eigen foodtruck?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Foodtrucks zijn rijdende horecagelegenheden die je steeds vaker ziet op straat en op festivals. Voor culinaire zzp’ers lijkt zo’n rijdend restaurant een laagdrempelige manier om een eigen horecagelegenheid te openen. Is het wel zo makkelijk als het lijkt? Een checklist voor wie zijn eigen foodtruck wil beginnen.
5 dingen waar je aan moet denken

1. Kies je niche

Zogenaamde ‘foodfestivals’ krijgen elk jaar honderden aanmeldingen van foodtruckeigenaren die de lekkerste groenten- en fruitsapjes, tosti’s of zoete aardappelfrietjes aan de rest van Nederland willen laten proeven. Hoeveel foodtrucks er op dit moment bestaan in Nederland is onbekend, maar dat de zogenaamde ‘foodtruckmarkt’ de laatste jaren groeit is onontkoombaar. Vanwege het grote aanbod is daarom heel belangrijk na te denken over jouw onderscheidend vermogen.

Bied een product of concept aan dat nog niet bestaat of zoek een markt die nog niet bediend wordt. Oriënteer je door langs te gaan bij verschillende foodtruckfestivals. Bekijk het bestaande aanbod en bedenk hoe jij hier iets aan toe kunt voegen.
 

2. Ondernemingsplan 

Net zoals bij iedere andere onderneming heb je een goed plan nodig voor je begint. Hierin beschrijf je wat je wilt doen en hoe je dat voor elkaar wilt krijgen. Je omschrijft je product, de doelgroep en de benodigde middelen. Hoeveel geld heb je nodig om te starten? Waarom zit je doelgroep te wachten op jouw aanbod? Wie is je doelgroep eigenlijk, en waar ga je ze bereiken?

Zo ontdek je of je plan haalbaar is. De praktijk zal altijd afwijken: zo kwam Marion Boukema van Wafels op Wielen er later pas achter dat haar wafels slecht verkochten op lokale markten, maar heel goed op festivals.

Een ondernemingsplan is er niet alleen zodat je zelf een goede inschatting kunt maken, maar ook voor vergunningsaanvragen en de financiering.
 

3. Financiën

Wat kost dat eigenlijk, een foodtruck? Er zijn gespecialiseerde bedrijven die jouw wagen kant-en-klaar afleveren. Het busje voldoet dan aan alle eisen en jouw persoonlijke wensen, maar je betaalt al gauw 20.000 euro. Je kunt ook zelf een oud busje op de kop tikken en deze (laten) ombouwen tot rijdend restaurant. Die kosten zijn lastig in te schatten. Je kunt vanaf een paar duizend euro een oud busje kopen, maar misschien moet je daar meer aan verbouwen dan je denkt. Niet alleen moet je bus kunnen rijden, je moet er ook iets in kunnen klaarmaken en verkopen. Bereid je voedsel ter plekke, dan moeten er stromend water, een koeling en elektriciteit aanwezig zijn. Je kunt natuurlijk ook een reeds bestaande foodtruck huren, welke het beste bij jouw assortiment en uitstraling past en voorzien is van de juiste apparatuur. 

Naast de kosten voor het huren, verkopen of verbouwen van je foodtruck, moet je verder denken aan kosten voor o.a. standplaatsen, vergunningen, verzekeringen, inkoop van producten, benzine, onderhoud van de bus en marketing. Reken jezelf niet te snel rijk, maar zorg voor een buffer als zaken tegenvallen. Je oven kan kapot gaan en waarschijnlijk zul je de eerste maanden niet direct winst maken. Bekijk welke verzekeringen je nodig hebt en hoeveel dat gaat kosten. 

Hoe je jouw foodtruck gaat financieren stel je op in een financieel plan

 

4. Papieren op orde

Behalve dat je je als zzp’er moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel, moet je bij een horecaonderneming denken aan vergunningen, wetten en gemeentelijke regels. Je mag niet zomaar overal staan. Soms kun je je foodtruck gewoon op je eigen oprit parkeren, maar als je middenin de stad woont is dat waarschijnlijk lastiger. Je zult dan een andere standplaats moeten zoeken, zoals een garage. Informeer ook bij iedere plaats die je bezoekt waar je wel en niet mag staan met je truck. Meestal kan de organisatie van het festival of de markt je daarbij helpen. Ook bij feesten en partijen op eigen terrein is het goed om te informeren naar gemeentelijke regels. Een vergunning aanvragen duurt vaak tussen de 8 en 12 weken. Houdt daar dus rekening mee. 

Eventorganisatie
De organisatie van het event waar jij graag zou willen staan, stelt vaak bepaalde eisen aan de foodtruck. Denk hierbij aan het afstaan van een bepaald deel van je omzet aan de organisatie (15% tot 25%), jouw assortiment, de veiligheid, de wijze waarop jij afrekent met bezoekers (munten, pinnen, contant), (brand)veiligheid en aansprakelijkheid.

Tip: sluit je aan bij eventorganisaties of online platforms om aan opdrachten te komen.
 

Hygiënecode
Denk verder aen hygiëne-eisen. Afhankelijk van wat je verkoopt, moet je voldoen een hygiënecode. Let op: voor ijs, sushi, wildvlees, döner of shoarma gelden strengere regels. Kijk voor de exacte eisen op de websites van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Alcohol
Wil je ook alcoholische dranken verkopen? Dan moet je een diploma Sociale Hygiëne halen. Er moet altijd een leidinggevende van minimaal 21 jaar aanwezig zijn. Deze leidinggevende heeft dit diploma en staat op de vergunning. Wil je personeel aannemen? Houdt daarbij rekening dat jongeren onder de 18 jaar wel alcohol mogen verkopen, maar niet drinken. Jongeren van 18 jaar of ouder mogen zelfstandig alcohol schenken, maar mogen het vervolgens alleen verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouder. Het is niet toegestaan om drank te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar via mensen die wel 18 jaar of ouder zijn.

Muziek
Om een bepaalde sfeer rondom je foodtruck uit te dragen kan er gebruik worden gemaakt van muziek. Je krijgt dan wel met muziekrechten te maken. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.
 

5. Laat weten dat je er bent!

De eerste manier om op te vallen is je bus. Vaak zijn foodtrucks opvallende verschijningen. Een knalroze bus, een omgebouwde brandweerwagen, een rijdend koffiekopje: durf iets geks te doen.

Als je ingehuurd wilt worden voor feesten of als je klanten naar een markt wilt lokken, zul je aan marketing moeten doen. Schrijf een helder marketingplan en maak een concurrentieanalyse. Maak een website, wees aanwezig op sociale media, zoek de (lokale) pers op.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

In de stad, het café of zelfs buiten op het strand. Overal zijn openbare wifi-netwerken te vinden. Dat is ideaal, want je kan op elke plek werken. Maar dit soort netwerken zijn niet overal veilig. Hoe kan je er toch gebruik van maken zonder dat…
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
Reizen met de trein
Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.