ZZP Servicedesk

Hoe word ik zzp’er?

Hoe word ik zzp’er?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Nederland telt veel zzp’ers; begin 2020 waren het er 1.327.000. Een deel is zelfstandig gaan ondernemen vanwege de vrijheden die het biedt, een deel uit noodzaak. Wat jouw reden ook is, voor je van start gaat is er een aantal dingen dat je moet weten. Hier een overzicht.

TIP!

Een domeinnaam, website of webshop is een must voor elke zzp’er. Onze website bouwer heeft met slimme automatisering een website met eigen domein in 30 minuten online! Je kan dit nu 14 dagen geheel vrijblijvend proberen (loopt automatisch af):

🎁 Kant-en-klare WEBSHOP (kosten indien je wilt verlengen € 45,- p.m.)
🎁 Kant-en-klare WEBSITE (kosten indien je wilt verlengen € 25,- p.m.)

advertorial

Zzp’er?

Een zzp’er voert op basis van een commerciële overeenkomst werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers. Hij of zij werkt in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Hoe word ik zzp’er?

Een eigen bedrijf starten is niet niks. Er moet veel geregeld worden en aan het zelfstandig ondernemerschap zitten naast heel veel voordelen, ook nadelen. Laat je goed informeren en denk goed over je beslissing na.

Praktische zaken

Allereerst moet je een handelsnaam bedenken en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Denk ook aan een domeinnaam, e-mail adres en vestigingsadres. Dan hoef je later niet je inschrijving te wijzigen.

Verplichtingen

 • Je mag geen gezagsverhouding met je opdrachtgevers aangaan
 • Je moet je presenteren als een zelfstandig bedrijf
 • Je moet minimaal 1.225 uur per jaar besteden aan je onderneming (het urencriterium) om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen
 • Je moet minimaal de helft van de werkbare uren besteden aan je onderneming

Het verschil tussen een freelancer en een zzp'er

Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemerschap, maar in het volksmond wordt de term zzp met name gebruikt in de bouw en de zakelijke dienstverlening, terwijl de term freelancer meestal gebruikt wordt in de journalistiek en communicatie of de vormgeving. Maar uiteindelijk komen de termen op hetzelfde neer.

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Freelance en zzp zijn geen wettelijke rechtsvormen. Meestal wordt gewerkt als eenmanszaak.

Belastingen

Freelancers / zzp’ers krijgen te maken met omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Belangrijk is je status als freelancer / zzp’er. Voor de btw ben je een ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. De rechtsvorm maakt daarbij niet uit.

Status zzp’er

Het is voor freelancers en zelfstandigen zonder personeel van belang dat ze daadwerkelijk als zelfstandige worden beschouwd. De Belastingdienst en het UWV stellen daarom de status vast. Hierbij speelt wetgeving op het gebied van arbeid, sociale verzekeringen en belastingen een rol.
 
Let op: als de Belastingdienst of het UWV vaststelt dat je een (fictieve) dienstbetrekking hebt, kun je als werknemer worden gezien. De opdrachtgever wordt dan geconfronteerd met loonheffing en premies werknemersverzekeringen.

Wanneer is er sprake van een dienstbetrekking?

Je hebt een dienstbetrekking als:
 • Er sprake is van loon (je krijgt een vergoeding voor het geleverde werk)
 • Er sprake is van verplichte persoonlijke arbeid (jij bent altijd degene die de opdracht uitvoert)
 • Er sprake is van een gezagsverhouding (de opdrachtgever bepaalt waar, wanneer en hoe het werk wordt verricht. Verder is er sprake van een gezagsrelatie als de opdracht een essentieel onderdeel is van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever)

Van een fictieve dienstbetrekking is sprake als:

 • Je minimaal twee dagen per week aan één opdracht werkt
 • Je hiermee meer dan 40 procent van het minimumloon verdient
 • De relatie met de opdrachtgever langer duurt dan 30 dagen (binnen een maand een nieuwe opdracht geldt als dezelfde opdracht)
 • Je hebt geen (fictieve) dienstbetrekking als er daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid. Om hier duidelijkheid over te krijgen is er de webmodule voor opdrachtgevers.

Modelovereenkomst

Een zzp’er kan bij de Belastingdienst vooraf duidelijkheid krijgen over de mate van zelfstandigheid, door het invullen van een modelovereenkomst. Dit is niet verplicht, maar nog steeds erg nuttig. De verklaring geeft opdrachtgevers namelijk antwoord op de vraag of zij met een ondernemer of werknemer te maken hebben. Dit betekent dat er financiële duidelijkheid is voor de opdrachtgever. Je bent als zelfstandig ondernemer niet verplicht een modelovereenkomst aan te vragen. Je bent samen met je opdrachtgever verantwoordelijk voor het in stand houden van je zelfstandigheid.

Verzekeringen

Als freelancer / zzp’er moet je je realiseren: geen werk is geen geld. Het is dus verstandig om na te denken over een goede verzekering in het geval van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de…
optimalisatieprocessen start up
Wanneer je als kleine zelfstandige een plekje in het ondernemerslandschap wilt veroveren, zul je jezelf moeten onderscheiden. Je zult een product of dienst in de markt moeten zetten waar vraag naar is en daarnaast je bedrijfsprocessen zo efficiënt…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in 2021 per uur aan hun opdrachtgevers vragen voor hun…
Algemene voorwaarden
Door veel ondernemers worden ze gebruikt: algemene voorwaarden. Om een beroep te kunnen doen op eigen algemene voorwaarden, moet aan een aantal formele vereisten worden voldaan. Zo moeten de algemene voorwaarden ter hand gesteld worden en door de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.