ZZP Servicedesk

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag?

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je omgaat met vertrouwelijke gegevens, personen of geld van je opdrachtgever, heb je vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. Dit houdt in dat jij geen strafbare feiten hebt gepleegd die jouw functie in de weg staan. Hoe vraag je een VOG aan en waarvoor heb je deze nodig?
Alles wat je moet weten over de VOG
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt afgegeven door de minister van Veiligheid en Justitie. Binnen vier weken na aanvraag bij Justis wordt besloten of jij een VOG krijgt.

 

Wettelijk verplicht

Voor sommige beroepen heb je volgens de wet een VOG nodig. Denk aan beroepen waar je veel met mensen omgaat, zoals taxichauffeurs, docenten en in de zorg. Als het niet verplicht is, kan jouw opdrachtgever er wel voor kiezen jou alleen aan te nemen als je een VOG hebt.

 

Aanvraag?

Je kunt als zelfstandig professional niet zelf een aanvraag indienen. Jouw opdrachtgevers kunnen de aanvraag indienen en je kunt bij hen de kosten in rekening brengen. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je wel zelf een VOG kunt aanvragen:
– Bij emigratie;
– Beëdiging van een advocaat;
– Het verkrijgen van een visum of een werkvergunning.
 
Er zijn twee verschillende verklaringen, een VOG Rechtspersonen en een VOG Natuurlijke Personen. Als zzp’er kom je alleen in aanmerking voor VOG Natuurlijke Personen (VOG NP). Je kunt de aanvraag op internet of via de gemeente laten doen. De kosten zijn respectievelijk 24,55 en 30,05 euro.

 

Screeningsprofiel

Bij de aanvraag wordt bepaald op welke onderdelen je wordt gescreend. Er zijn acht risicogebieden die elk weer hun eigen functieaspecten hebben:
1. Informatie;
2. Geld;
3. Goederen;
4. Diensten;
5. Zakelijke relaties;
6. Proces;
7. Aansturen organisatie;
8. Personen.
 
Bij functieaspecten wordt bijvoorbeeld gevraagd of je met vertrouwelijke informatie om moet gaan of met het budget aankopen mag doen.
 

Terugkijktermijn

Over het algemeen wordt een terugkijktermijn van vier jaar gehanteerd. Dit houdt in dat Justis pas na vier jaar kijkt of je nog steeds recht hebt op een VOG. Bij mensen onder de 23 jaar is deze termijn 2 jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen. Taxichauffeurs hebben bijvoorbeeld een termijn van vijf jaar.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

PROJECTMANAGEMENT TOOLS VERGELIJKEN
pexels-karolina-grabowska-4472059
Sinds 7 juni 2021 zijn er nieuwe regels over auteursrecht toegevoegd aan de al bestaande Europese regels. De nieuwe regels maken de verschillen tussen de landen van de EU kleiner en sluiten beter aan bij het groeiend digitaal gebruik van beschermd…
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
Onze zzp'ers Naomi Gezius
Zzp’er Naomi Gezius helpt kleine en grote ondernemers uit de juridische zorgen. Naast het opstellen en nakijken van verschillende belangrijke contracten, begeleidt ze ondernemers ook in verschillende juridische trajecten. Hoe zorg je ervoor dat…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.