Kabinet treft nieuwe belastingmaatregelen: urencriterium voor zzp’ers versoepeld

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Wetswijziging urencriterium

In tijden van de coronacrisis is het voor veel zzp'ers onmogelijk om aan het urencriterium van 1.225 uur te voldoen. En dat is niet onbelangrijk, want met deze uren kun je aanspraak maken op de zelfstandigen- en misschien wel startersaftrek. Een groot fiscaal voordeel voor zzp'ers. Gelukkig is er goed nieuws: zzp’ers houden recht op de zelfstandigenaftrek nu ze minder werk hebben, ook de zzp’ers die sterk seizoensgebonden werken.

Versoepeling urencriterium

Zzp'ers kunnen normaliter alleen van de zelfstandigenaftrek gebruikmaken als zij 1.225 uur per jaar aan hun onderneming besteden en ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Om te voorkomen dat zzp'ers het recht op de aftrek verliezen gaat de Belastingdienst er van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 vanuit dat deze zzp'ers ten minste 24 uur per week aan de onderneming hebben besteed, ook als je dit niet werkelijk hebt gedaan.

De zzp'er die seizoensgebonden werkt en waar de piek in de werkzaamheden normaal juist in de periode van 1 januari tot 1 juli ligt, mag uitgaan van hetzelfde aantal uren als in de piekperiode van 2019. De uren over 2019 moet je dan wel aannemelijk kunnen maken.

Ook voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 geldt bovenstaande versoepeling van het urencriterium. Let op: dit geldt dus niet voor de maanden oktober, november en december van 2020 (Q4 2020).

Arbeidsongeschikt?

Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid geldt een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. In dat geval mag je er voor jouw aangifte inkomstenbelasting van uitgaan dat je in die periode ten minste 16 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed.

Financiële regelingen op een rij

Naast de versoepeling van het urencriterium zijn er meer financiële tegemoetkomingen voor zzp'ers tijdens corona. Download hier een up-to-date schema.

Bron: Rijksoverheid.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee