ZZP Servicedesk

Kabinet treft nieuwe belastingmaatregelen: urencriterium voor zzp’ers versoepeld

urencriterium versoepeling horeca ondernemers

Kabinet treft nieuwe belastingmaatregelen: urencriterium voor zzp’ers versoepeld

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In tijden van de coronacrisis is het voor veel zzp'ers onmogelijk om aan het urencriterium van 1.225 uur te voldoen. En dat is niet onbelangrijk, want met deze uren kun je aanspraak maken op de zelfstandigen- en misschien wel startersaftrek. Een groot fiscaal voordeel voor zzp'ers. Gelukkig is er goed nieuws: zzp’ers houden recht op de zelfstandigenaftrek nu ze minder werk hebben, ook de zzp’ers die sterk seizoensgebonden werken.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën zegt het volgende:

“Bij het begin van deze coronacrisis zijn er direct forse belastingmaatregelen genomen om ondernemers snel te ondersteunen. Vele ondernemers maken hier al gebruik van. De crisis duurt langer dan we allemaal zouden willen. Daarom kijken we continu wat we nog meer kunnen doen om zoveel mogelijk ondernemers te helpen om het vol te houden. Zo zou het heel onrechtvaardig zijn als zzp’ers door de coronacrisis hun zelfstandigenaftrek zouden verliezen. Zeker als je nu gedwongen geen werk hebt terwijl je het normaal met dit mooie weer juist heel druk hebt, zoals zzp’ers in de horeca.” 

Versoepeling urencriterium

Zzp’ers kunnen normaliter alleen van de zelfstandigenaftrek gebruikmaken als zij 1.225 uur per jaar aan hun onderneming besteden en ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Om te voorkomen dat zzp’ers het recht op de aftrek verliezen gaat de Belastingdienst er van 1 maart 2020 t/m 31 mei 2020 vanuit dat deze zzp’ers ten minste 24 uren per week aan de onderneming hebben besteed, ook als ze die uren niet daadwerkelijk hebben besteed. Update 20 mei: deze steunmaatregel is verlengd tot 1 september 2020.

Voor zzp’ers die sterk afhankelijk zijn van het seizoen (bijvoorbeeld horeca of festivalbranche) wordt ook geregeld dat ze onder de versoepeling vallen. Gemiddeld gaat dit om een voordeel van 1.800 euro. Circa 40.000 ondernemers hebben profijt van deze maatregel.

Bron: Rijksoverheid.nl

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….
box 3 heffing buitensporig hoog
Gratis premium Download Bezwaarschrift BOX 3-heffing 2019 Invulmodel bezwaarschrift Vanaf 1 januari 2017 geldt er een nieuwe gestaffelde wijze van box 3-heffing in de…
box 3 heffing buitensporig hoog
Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord de ambitie uitgesproken om een box 3-stelsel uit te werken op basis van het werkelijk rendement. In…
Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.