Stagiair aannemen als zzp’er?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Stagair aannemen

Pas wanneer je praktische zaken bij een stage goed regelt kan een stageplaats voor jou én je stagiair het maximale opleveren: up-to-date kennis en nieuwe ideeën gecombineerd met jouw ondernemerservaring. Wil je als zzp'er een stagiair aannemen? Hier zijn zes belangrijke tips.

1. Leg afspraken vast in een stageovereenkomst

Behalve stagewerkzaamheden/-opdracht en afspraken over begeleiding staan in de stageovereenkomst zaken als: aanvang en duur stage, hoogte stagevergoeding, werktijden, geheimhoudingsbeding, regeling bij ziekte en natuurlijk de NAW-gegevens van partijen. Vanzelfsprekend zorg je voor ondertekening door stagiair en onderwijsinstelling. En vergeet zelf niet te tekenen.

Je kunt zelf een stageovereenkomst (laten) opstellen, maar veel onderwijsinstellingen gebruiken eigen stageovereenkomsten. Mocht dit laatste het geval zijn, zorg dan dat je deze overeenkomst aandachtig doorleest en onderhandel eventueel over aanpassingen.

2. Bepaal de stagevergoeding

Een stagiair is geen werknemer en krijgt geen loon: het “loon” is leren en praktijkervaring. Hoewel niet verplicht, is het geven van een bescheiden stagevergoeding gebruikelijk. De hoogte daarvan kun je baseren op onder andere het opleidingsniveau en studierichting, duur stage en belang van het werk van de stagiair. Enkele richtbedragen kun je hier vinden. Interessant: bij de Rijksoverheid krijgen vanaf 2020 alle stagiairs dezelfde vergoeding, ongeacht opleidingsniveau. In 2023 ligt de stagevergoeding van de Rijksoverheid op 747 euro bruto per maand.

Fiscaal kan een stagevergoeding gevolgen hebben. Dat geldt meestal niet als je de stagevergoeding betaalt aan de onderwijsinstelling of aan de stagiair zelf een onkostenvergoeding. Betaal je méér (een vergoeding die hoger is dan alleen een vergoeding van de onkosten, bijvoorbeeld voor de reiskosten), dan ziet de fiscus dat als inkomen voor de stagiair. Je moet dan loonbelasting en premies volksverzekeringen inhouden en werkgeversheffing Zorgverzekeringswet afdragen. Vraag advies aan een goede boekhouder voor jouw specifieke situatie.

3. Zorg voor een veilige stageplaats en optimale begeleiding

Genoeg werk dat aansluit bij leerdoelen en opleiding van de stagiair is een eerste vereiste. Reserveer verder tijd voor goede begeleiding en evaluatie: een stagiair wil van jou leren en werkervaring opdoen. Juist die uitwisseling kan ook voor jou interessant zijn. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je stagiair en voor een veilige werkomgeving. De ARBO maakt geen verschil tussen werknemers en stagiairs. Daarom moet je een stagiair behandelen volgens de ARBO voorschriften voor werknemers. Ook de Arbeidstijdenwet geldt voor stagiairs.

4. MBO-stagiair? Word een erkend leerbedrijf

Ben je van plan om een leerling van het vmbo of mbo een stageplek te bieden? Dat kan alleen als je bedrijf een erkend leerbedrijf is. Deze erkenning is verplicht. Je moet voldoen aan formele eisen op het gebied van veilig werken, coaching en nauwe samenwerking met de onderwijsinstelling. Voor hbo- en wo-leerlingen is dit niet nodig.

5. Check de subsidieregeling Praktijkleren

Als je een stageplek aanbiedt, kun je misschien de subsidie Praktijkleren van de overheid krijgen. Dat is een tegemoetkoming in de kosten die je maakt voor de stagebegeleiding. De regeling geldt voor vrijwel alle opleidingsniveaus, maar soms voor specifieke sectoren. Aanvragen kan vanaf 2 juni 2023, 9:00 uur tot 15 september 2023, 17:00 uur. Houd de website van Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO) goed in de gaten.

6. Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is de schade gedekt die een stagiair kan veroorzaken. Bijvoorbeeld bij zijn werkzaamheden of schade aan zijn eigen laptop.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee