Wat is freelancen? Ontdek hier alles wat jij moet weten over freelancen

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Freelancen

Velen dromen ervan: niet werken voor een baas, je eigen agenda bepalen en niet gebonden zijn aan een beperkt aantal vakantiedagen. Freelancen klinkt te mooi om waar te zijn, maar wat is freelancen precies? En belangrijker nog: wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een freelancer?

Een freelancer is een zelfstandig ondernemer die geen werknemers in dienst heeft en die arbeid verricht zonder dienstbetrekking. Freelance-arbeid verschilt dus van loondienst door de afwezigheid van een vaste arbeidsovereenkomst. Als freelancer kan je zowel eenmalige en kortstondige opdrachten hebben, maar ook duurzame samenwerkingen op lange termijn.

Wat is freelancen volgens de belastingdienst?

Volgens de belastingdienst ben je pas freelancer wanneer je verschillende opdrachtgevers hebt. Vanaf dit moment ben je ondernemer en dien je jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier ontvang je jouw btw-nummer waarmee jij aan de slag kan als freelancer.

Freelancen volgens de belastingdienst betekent daarnaast dat je kan genieten van verschillende aftrekposten. Als zzp’er of freelancer kan je daarom gebruikmaken van onder andere de zelfstandigheidsaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de startersaftrek. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en is dit een fiscaal voordeel voor een freelancer.

Is er een verschil tussen freelancer en zzp’er?

Er is geen wettelijk verschil tussen een freelancer en een zzp’er. Bij beide statuten verricht je werkzaamheden voor anderen op zelfstandige basis, zonder het gebruik van personeel. De belastingdienst maakt geen onderscheid tussen beide termen, maar kijkt enkel naar de rechtsvorm van de onderneming. Aparte rechtsvormen betekenen ook aparte belastingvoorwaarden en aftrekposten.

De risico’s van freelancen

Hoewel freelancen voor velen een droom is, heb je als zzp’er toch tal van risico’s:

  • Onvoldoende opdrachten: als freelancer moet je zelf voldoende klanten werven. Onvoldoende klanten betekent onvoldoende inkomsten. Zorg dus altijd voor voldoende online zichtbaarheid op sociale media en bouw een netwerk uit.
  • Wanbetalers: worden je facturen niet op tijd, of helemaal niet betaald? Maak duidelijke afspraken met je opdrachtgevers welke betalingstermijn je hanteert. Is de periode overschreven? Stuur een herinnering. Nog geen effect? Dan kan je altijd kiezen om een deurwaarder in te schakelen.
  • Arbeidsongeschiktheid: als freelancer kan je geen beroep doen op de ziektewet. Zorg daarom altijd voor een financiële buffer om ziektedagen op te vangen.

Voordelen van freelancen

De voordelen van freelancen zijn talrijk en voor velen ook doorslaggevend om te starten als freelancer:

  • Beheer eigen agenda: geen saaie 9-5 werkdagen en verplichte meetings, maar een flexibele agenda die jij als zelfstandig ondernemer volledig zelf bepaalt.
  • Eigen klanten kiezen: als freelancer is het belangrijk om energie te krijgen van wat je doet, maar ook van je klanten. Je kan selectief zijn in jouw zoektocht naar je ideale klant.
  • Bepaal je eigen toekomst: wil je in de toekomst jouw diensten aanpassen of uitbreiden? Wanneer jij gaat freelancen heb je alle vrijheid om je eigen toekomst te bepalen.
  • Fiscale voordelen
    Als freelancer maak je best voldoende kosten om jouw inkomstenbelasting te drukken. Koop daarom die nieuwe laptop of iPhone op kosten van je zaak. Je bespaart niet alleen kosten, maar je kan deze btw ook verrekenen. Daarnaast heb je geen werknemersverzekering nodig.

Nadelen van freelancen

Freelancen kent ook een aantal nadelen, waar jij als zzp’er beter waakzaam op bent:

  • Altijd werk: als freelancer plan jij je eigen agenda, maar dat betekent ook dat jij waakzaam moet zijn op je eigen tijdsindeling. Je hebt als freelancer tenslotte wel iets te doen en je werk is nooit volledig klaar.
  • Niet-declarabele uren: je mag dan als freelancer 40 uur per week werken, in de praktijk zijn deze niet allemaal declarabel. Denk hierbij aan de administratie van je eenmanszaak of de opbouw van je nieuwe website.
  • Geen sociaal vangnet: word je (langdurig) ziek of heb je een medische ingreep? Dan heb je geen sociaal vangnet om deze misgelopen inkomsten op te vangen. Als zzp’er ben je nauwelijks beschermd tegen eender welke bron van inkomstenverlies.
  • Geen opbouw pensioen: Je hele leven lang werken om tijdig op pensioen te kunnen gaan. Als freelancer bouw jij niet automatisch een pensioen op. Dit moet je als zelfstandig ondernemer in eigen beheer doen.

Wat voor belasting betaalt een freelancer?

Een freelancer betaalt zowel omzetbelasting als de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting is de belasting die jij als freelancer betaalt over je winst, dit betekent je omzet minus alle gemaakte kosten in dat kalenderjaar. Wat overblijft noemen ze ook het belastbaar inkomen.

Freelancen en payrolling

Als freelancer kan je kiezen tussen twee constructies: je kan jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel als zzp’er of je gaat in loondienst bij een payrollbedrijf.

Met payrolling kom je in dienst van een payrollbedrijf, maar voer je nog steeds al jouw werkzaamheden uit als freelancer. Jij bepaalt je uurtarief en je klanten, maar het payrollbedrijf verstuurt voor jou al je facturen en betaalt jou ook uit. Hierdoor ben je zeker van je inkomsten maar geniet je wel van de vrijheden van een freelancer.

ZZP Payroll
Inschrijving KvK Ja Nee
Fiscaal voordeel ondernemers Ja Nee
Gegarandeerd inkomen Nee Ja
Pensioenopbouw Nee Ja
Zakelijke rekening Ja Nee

 

Freelancen zonder inschrijving KVK

Niet alle freelancers moeten zich meteen inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Heb je enkel kleinschalige opdrachten of verdien je geld met je hobby? Dan moet jij deze inkomsten aangeven bij de Belastingdienst als ‘inkomsten uit overig werk’.

Veelgestelde vragen over freelancen

Het begrip freelancen komt uit de Middeleeuwen waarbij een soldaat niet aan een bepaalde landheer toebehoorde, maar wel zijn diensten beschikbaar stelde in ruil voor geld. De term werd voor het eerst gebruikt in de 18de eeuw in een historische roman van schrijver Walter Scott.

Een freelancer of zzp’er heeft keuze tussen 2 rechtsvormen: een éénmanszaak of een bv. Beide rechtsvormen hebben verschillende (fiscale) voor- en nadelen met als grootste verschil de rechterlijke aansprakelijkheid van je onderneming. Bij een éénmanszaak kunnen schuldeisen beslag leggen op je private middelen. Veel startende freelancers kiezen voor een eenmanszaak omwille van de kosten en de efficiëntie. Later kunnen ze deze rechtsvorm nog aanpassen naar een bv.

Er zijn tal van manieren om te starten als freelancer. Je moet verschillende keuzes maken en soms kan je overspoeld worden door het aanbod. Daarom hebben wij een 10-stappenplan waarmee jij probleemloos een succesvolle freelancer wordt!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee