Wat vertel je over jezelf aan een potentiële opdrachtgever?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Nieuwe opdrachtgever

Al in de eerste paar minuten van een gesprek met een potentiële opdrachtgever, krijg je ‘m voor je kiezen: “Vertel eens iets over jezelf.” Lastig om hier op de juiste manier op te reageren. Wat willen zij precies horen en wat wil je vertellen?

De kans dat deze vraag je wordt gesteld tijdens een eerste gesprek is erg groot. Veel leidinggevenden en recruiters stellen deze vraag om een eerste indruk te krijgen. Vooral omdat ze daaraan toetsen of jouw antwoord aansluit bij hun eerste indruk.
Omdat je weet dat de kans groot is dat je deze vraag krijgt, is het slim je hierop voor te bereiden. Je hoeft niet de antwoorden uit je hoofd te leren maar je kunt wel alvast de grote lijnen schetsen.
Bovendien wil je ook voorkomen dat je geen antwoord hebt. Het gesprek is al spannend genoeg en je wilt door de zenuwen niet iets zeggen waar je later spijt van krijgt. Daarnaast straal je meer zelfvertrouwen uit als je vrij snel antwoord kunt geven op een vraag.

Passie en drijfveren

Met jouw verhaal kun je contact maken met je gesprekspartner. Vertel iets over je passie en drijfveren. Waarom wil je dit werk doen? Vaak is deze vraag niet zo moeilijk te beantwoorden, maar geef jezelf wel de tijd hiervoor.
Goede purpose & visie

Schrijf een goede missie & visie

Gratis meedoen

Hoe is belangrijker dan wat.

Ben je eerlijk en straal je echtheid uit? Heb je zelfvertrouwen en ben je enthousiast? Hier wordt op gelet tijdens het gesprek.

Weet wie er tegenover je zit

Verdiep je vooraf in je gesprekspartner, wat het bedrijf doet en wat de doelstelling en missie van het bedrijf zijn. Wat speelt er bij ze? Verdiep je in de wereld van de opdrachtgever en in de reden waarom de vacature of opdracht is ontstaan.
Je ideale klant begrijpen

Leer je ideale klant begrijpen

Gratis meedoen

Persoonlijke elevator pitch

Vertel kort en bondig iets over jezelf en wat jij het bedrijf te bieden hebt. Je wilt hierin vertellen wie je helpt en welk probleem je oplost. Laat ook zien welke resultaten je hebt behaald. Werk dit voor jezelf uit en oefen het zo vaak als mogelijk samen met iemand. Net zo lang tot jullie er een goed gevoel bij hebben.

Maak je verhaal visueel

Durf ook te verrassen door je verhaal visueel te ondersteunen. Misschien kun je iets laten zien wat je verhaal illustreert. Het zijn de kleine dingetjes waarmee je mensen verrast en waardoor ze je niet snel vergeten. Gun jezelf tijd om dit goed voor te bereiden. Het levert je een goed verhaal op en het boost je zelfvertrouwen enorm. Het is ook leuk om dit met een vriend of vriendin samen te doen.

Conclusies

Iets over jezelf mogen vertellen is eigenlijk heel leuk. Iedereen heeft een eigen verhaal; kleine of grote verhalen. Verhalen zijn overal. Vaak gaan ze samen met (vanzelfsprekende) talenten. Je doet jezelf en de werk- of opdrachtgever te kort als je ze niet deelt. De mensen die luisteren zijn echt geïnteresseerd in jou, dus vertel ze gerust jouw verhaal.
CRM
CRM Pipedrive

Automatiseer je sales proces

Meer informatie
Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee