Zzp’er en moeder. Hoe combineer je dat?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

zzper en moeder

Als moeder heb je eigenlijk al een fulltimebaan. Maar hoe doen moeders dit als ze daarnaast ook nog zelfstandig ondernemer zijn? Yura Boerma van MAMcoaching is zo’n ‘ondernemersmoeder’. Zij zorgt voor haar kinderen en helpt daarnaast andere moeders de juiste balans te vinden tussen werk en privé.

Kinderen naar school brengen, even langs een afspraak, de administratie doen, kinderen weer ophalen, eten koken, enzovoorts… Het leven van een zelfstandig ondernemende moeder gaat niet altijd over rozen. ‘‘Het gaat om het vinden van de juiste balans in je leven. Ik heb zelf ook kinderen en ik heb gaandeweg geleerd hoe ik werk en privé tegen elkaar moet afwegen’’ vertelt Yura. ‘‘Zo heeft het absoluut geen zin om met een springend kind naast je nog wat klanten te mailen, die gaat net zolang door tot je stopt met werken.’’

Ondernemen met mijn hart

“Na jaren gewerkt te hebben als re-integratiebegeleider, heb ik er voor gekozen een tijdje full-time moeder te zijn. Ik ben ervaringsdeskundige geworden voor het in de lucht houden van alle ballen op privé en werkgebied. Mijn hart vertelde mij dat ik met mijn ervaringen andere moeders moest gaan helpen. Ik begrijp mijn doelgroep, omdat ik weet waar deze moeders tegenaan lopen. Daarom ben ik in 2010 mijn eigen onderneming gestart.”

Tips

“Ik leer ze hoe zij een goed lopend bedrijf kunnen combineren met hun gezin. Een van de belangrijkste tips die ik ze meegeef is zo min mogelijk te multitasken. Probeer bijvoorbeeld zo veel mogelijk werk te doen wanneer de kinderen op school zitten en durf ook nee te zeggen tegen werkgerelateerde zaken. Natuurlijk kun je niet zomaar een klant afwijzen, maar het checken van je mailbox kan soms best een uurtje later. Ik merk dat vooral vrouwen die al zzp’er waren voordat zij kinderen kregen, hier moeite mee hebben. Zij vinden het vaak lastig hun tijd in te plannen, waardoor er geen tijd meer overblijft om te kunnen ontspannen.’’

Gelukkiger ondernemen
Gelukkiger ondernemen

Leer gelukkig ondernemen

Gratis meedoen

Tijd voor jezelf

‘‘Het is ook erg belangrijk om jezelf af en toe wat ‘me-time’ te gunnen. Even een uurtje wandelen in het bos of je hoofd leegmaken tijdens een yogasessie. Wanneer ik dit niet doe merk ik dat ik sneller geïrriteerd ben. Tijdens mijn coachingsessies neem ik de moeders ook graag mee naar buiten. De buitenlucht maakt je rustig en je voelt je er vrijer dan binnen. In zo’n sessie doen wij bijvoorbeeld verschillende zintuigoefeningen en kijken we naar het energieverbruik in hun leven. Welke zaken kosten veel energie en waar haal je veel energie uit? Vervolgens proberen we hier een balans in te vinden’’, zegt Yura.

Kiezen voor het ondernemerschap

‘‘Ik vind het erg prettig dat ik mijn eigen werktijden kan indelen en dat ik geen energie kwijt ben aan collega’s en andere zaken waar werknemers mee te maken krijgen.’’ Toch benadrukt Yura dat het ondernemerschap geen sprookje is: ‘‘Je kunt nog zo goed zijn in je vak, maar jezelf verkopen kan heel lastig zijn. Je moet je eigen marketing voeren en de boekhouding bijhouden. Gelukkig word ik daarin geholpen door mijn man, hij is van de cijfers.’’

Tegen andere moeders met ondernemersambities zegt Yura: ‘‘Zorg dat je onderneemt met je hart. Het kan je veel mooie dingen opleveren, maar wees je wel bewust van de zaken die je erbij krijgt. Zoals de boekhouding en marketing.’’

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee