ZZP Servicedesk

Als zzp’er opdrachten verkrijgen via bemiddeling: hier moet je op letten

opdrachten via bemiddelingsbureau

Als zzp’er opdrachten verkrijgen via bemiddeling: hier moet je op letten

Hoewel het als zzp’er vaak gunstiger is om opdrachtgevers rechtstreeks binnen te halen en te factureren, doen veel dit ook middels een bemiddelingsbureau. Het aantal bemiddelingsbureaus waar zzp’ers terecht kunnen voor een opdracht stijgt aanzienlijk. Veel zzp’ers gebruiken of hebben weleens een bureau gebruikt om een opdracht binnen te halen en sommigen zijn zelfs geheel afhankelijk van de tussenkomst van zo’n bureau. Hoe gaat het werken via bemiddeling precies in zijn werk?

Bemiddeling of detachering?

Voordat er in wordt gegaan op het werken via bemiddeling is het belangrijk het verschil te weten tussen bemiddelen en detacheren. Hier ontstaat weleens verwarring over. Het maakt degelijk verschil of je werkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau. Of een bureau zich bemiddelings- of detacheringsbureau noemt is niet van belang, het gaat om de relatie tussen zzp’er, het bureau en de opdrachtgever.

Let er op dat de Belastingdienst onderscheid maakt tussen bemiddelen en detacheren. Wanneer je via een detacheringsbureau werkt, houdt dat vaak in dat je voor die werkzaamheden in dienst bent bij dat bureau. Je bent dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je kunt wel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting als je werkt via één of meerdere bemiddelingsbureaus. Hieronder het verschil:

DetacheringBemiddeling

Geen vergoeding voor het contact leggen tussen zzp’er en opdrachtgever.

Vergoeding voor het contact leggen tussen zzp’er en opdrachtgever.
Het bureau is verantwoordelijk voor jouw werk, de klant spreekt het bureau aan bij onvrede.De zzp’er is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk en loopt het risico dat de ontevreden opdrachtgever niet betaalt.

Het bureau betaalt zzp’er aan de hand van gewerkte uren. Samen met het bureau

wordt besproken wie deze uren vaststelt.

De opdrachtgever betaalt de zzp’er aan de hand van gewerkte uren. Deze hoeven niet aan het bureau worden doorgeven.
Het bureau sluit een overeenkomst met de opdrachtgever en geeft aan een zzp’er in te zetten voor het werk.De zzp’er en opdrachtgever sluiten een overeenkomst. Het bureau is geen partij.

Bron: Belastingdienst

Wat doet een bemiddelingsbureau?

In feite fungeert een bemiddelingsbureau als een tussenpersoon die vraag en aanbod verbindt. Het uitgangspunt is dat de bemiddelaar faciliteert zonder arbeidsverhouding met de zzp’er te hebben. De zzp’er werkt voor de opdrachtgever en de bemiddelaar is er om ze aan elkaar te koppen. Er zijn verschillende soorten bureaus: branche specifiek of gericht op zzp’ers uit verschillende beroepsgroepen.

De voordelen

Een bemiddelingsbureau kan voor zzp’ers waarvoor het lastig is om opdrachten te vinden erg handig zijn. Je hebt op een laagdrempelige manier toegang tot een verzameling van opdrachtgevers. Ook kan het zijn dat je toegang krijgt tot bepaalde opdrachtgevers, waar je normaal niet snel zelf binnen zou komen. Het kan ook tijd schelen; je hoeft immers minder tijd te steken in acquisitie en sommige bureaus verzorgen zelfs je administratieve zaken.

Tip: Om inzicht te krijgen in je lopende opdrachten (en deze constant te kunnen verbeteren) is het raadzaam een projectmanagement tool te gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld to-do’s, planningen of ideeën toevoegen. Zo houd je inzicht in de voortgang van een opdracht. Tools die je bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn:

Teamleader | Projectmanagement en CRM in één

Verkoop, factureer en organiseer je werk op één plek. Een simpel Projectmanagementsysteem met alle opties.
Bekijk Teamleader

Pipedrive | Projectmanagement met automatisering opties

Een uitgebreid CRM met vele opties voor projectmanagement. Koppel bijvoorbeeld je mailbox, maak workflows en begeleid nieuwe en bestaande klanten optimaal.
Bekijk Pipedrive

Monday | Projectmanagement voor grote organisaties

Monday is een overzichtelijk projectmanagementsysteem wat veelal wordt gebruik als projectmanagementsysteem. Nodig medewerkers en klanten uit in overzichtelijke borden.
Bekijk Monday

Waar moet je verder op letten?

Geen garanties

Je moet er rekening mee houden dat het aansluiten bij een bemiddelingsbureau niet garandeert dat je ook daadwerkelijk opdrachten binnenhaalt. Het verkrijgen van een opdracht kan soms lang duren simpelweg omdat er meer vraag dan aanbod is. Het is daarom verstandig je in te schrijven bij meerdere bureaus.

Tarieven

Ga na welke tarieven het bemiddelingsbureau hanteert. Dit kan per bureau verschillen. De een houdt een percentage van je inkomsten in en bij de ander betaal je een maandbedrag. Er zijn ook bureaus waarbij je slechts inschrijfkosten betaalt of die werken op basis van no cure, no pay.  Bekijk daarom de kosten, vergelijk de bureaus met elkaar en maak een weloverwogen keus.

Concurrentiebeding

Sommige bemiddelingsbureau hebben een concurrentiebeding in de overeenkomst opgenomen. Hierdoor kan het zijn dat je je vastlegt aan een bepaalde bemiddelaar. Dit kan je behoorlijk beperken wanneer je op zoek gaan naar een andere klus. Lees daarom het contract altijd zorgvuldig door voor je het ondertekent.

Detachering

Een detacheringsbureau huurt een zzp’er in om deze vervolgens door te verhuren aan een opdrachtgever. De factuur loopt dan ook via het detacheringsbureau, met marge. Wanneer je voor een en hetzelfde bureau werkt ziet de Belastingdienst je vaak niet als zelfstandige.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Help ons

Verricht 1 van deze gratis acties en help zowel je eigen onderneming als dit platform verder groeien. Door zzp’ers voor zzp’ers.

Enkel een klik helpt ons al

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief