Als zzp’er opdrachten verkrijgen via bemiddeling: hier moet je op letten

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Opdrachten via bemiddeling

Hoewel het als zzp’er vaak gunstiger is om opdrachtgevers rechtstreeks binnen te halen en te factureren, doen veel dit ook middels een bemiddelingsbureau. Het aantal bemiddelingsbureaus waar zzp’ers terecht kunnen voor een opdracht stijgt aanzienlijk. Veel zzp’ers hebben weleens een zzp bemiddelingsbureau gebruikt om een opdracht binnen te halen en sommigen zijn zelfs geheel afhankelijk van de tussenkomst van zo’n bureau. Hoe gaat het werken via bemiddeling precies in zijn werk?

Bemiddeling of detachering?

Voordat er in wordt gegaan op het werken via bemiddeling is het belangrijk het verschil te weten tussen bemiddelen en detacheren. Hier ontstaat weleens verwarring over. Het maakt degelijk verschil of je werkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau. Of een bureau zich bemiddelings- of detacheringsbureau noemt is niet van belang, het gaat om de relatie tussen zzp’er, het bureau en de opdrachtgever.

Let er op dat de Belastingdienst onderscheid maakt tussen bemiddelen en detacheren. Wanneer je via een detacheringsbureau werkt, houdt dat vaak in dat je voor die werkzaamheden in dienst bent bij dat bureau. Je bent dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je kunt wel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting als je werkt via één of meerdere bemiddelingsbureaus. Hieronder het verschil:

Detachering zzp Bemiddelingsbureau zzp
Geen vergoeding voor het contact leggen tussen zzp’er en opdrachtgever. Vergoeding voor het contact leggen tussen zzp’er en opdrachtgever.
Het bureau is verantwoordelijk voor jouw werk, de klant spreekt het bureau aan bij onvrede. De zzp’er is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk en loopt het risico dat de ontevreden opdrachtgever niet betaalt.
Het bureau betaalt zzp’er aan de hand van gewerkte uren. Samen met het bureau wordt besproken wie deze uren vaststelt. De opdrachtgever betaalt de zzp’er aan de hand van gewerkte uren. Deze hoeven niet aan het bureau worden doorgeven.
Het bureau sluit een overeenkomst met de opdrachtgever en geeft aan een zzp’er in te zetten voor het werk. De zzp’er en opdrachtgever sluiten een overeenkomst. Het bureau is geen partij.

Bron: Belastingdienst

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Wat doet een bemiddelingsbureau?

In feite fungeert een bemiddelingsbureau als een tussenpersoon die vraag en aanbod verbindt. Het uitgangspunt is dat de bemiddelaar faciliteert zonder arbeidsverhouding met de zzp’er te hebben. De zzp’er werkt voor de opdrachtgever en de bemiddelaar is er om ze aan elkaar te koppelen. Er zijn verschillende soorten bureaus: branchespecifiek of gericht op zzp’ers uit verschillende beroepsgroepen.

Wat zijn de voordelen van een bemiddelingsbureau?

Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers die het lastig vinden om zzp opdrachten te vinden. Je hebt op een laagdrempelige manier toegang tot een verzameling van opdrachtgevers. Ook kan het zijn dat je toegang krijgt tot bepaalde opdrachtgevers, waar je normaal niet snel zelf binnen zou komen. Het kan ook tijd schelen; je hoeft immers minder tijd te steken in acquisitie en sommige bureaus verzorgen zelfs je administratieve zaken. Bijvoorbeeld Samen Verder zzp, een groot bemiddelingsbureau zzp zorg.

Tip: Om inzicht te krijgen in je lopende opdrachten (en deze constant te kunnen verbeteren) is het raadzaam een projectmanagement tool te gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld to-do’s, planningen of ideeën toevoegen. Zo houd je inzicht in de voortgang van een opdracht.

Waar moet je verder op letten?

Geen garanties

Je moet er rekening mee houden dat ”zzp via bemiddelingsbureau” niet garandeert dat je ook daadwerkelijk opdrachten binnenhaalt. Het verkrijgen van een opdracht kan soms lang duren simpelweg omdat er meer vraag dan aanbod is. Het is daarom verstandig je in te schrijven bij meerdere bureaus.

Tarieven

Ga na welke tarieven het bemiddelingsbureau hanteert. Dit kan per bureau verschillen. De een houdt een percentage van je inkomsten in en bij de ander betaal je een maandbedrag als bemiddelingsfee zzp. Er zijn ook bureaus waarbij je slechts inschrijfkosten betaalt of die werken op basis van no cure, no pay. Bekijk daarom de kosten, vergelijk de bureaus met elkaar en maak een weloverwogen keuze.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Concurrentiebeding

Sommige bemiddelingsbureau hebben een concurrentiebeding in de overeenkomst opgenomen. Hierdoor kan het zijn dat je je vastlegt aan een bepaalde bemiddelaar. Dit kan je behoorlijk beperken wanneer je op zoek gaan naar andere zzp klussen. Lees daarom het contract altijd zorgvuldig door voor je het ondertekent.

Zzp detachering

Een detacheringsbureau huurt een zzp’er in om deze vervolgens door te verhuren aan een opdrachtgever. De factuur loopt dan ook via het detacheringsbureau, met marge. Wanneer je voor een en hetzelfde bureau werkt ziet de Belastingdienst je vaak niet als zelfstandige.

Veelgestelde vragen

Bij het kiezen van een bemiddelingsbureau is het belangrijk om onderzoek te doen naar hun reputatie, specialisaties en de ervaringen van andere zzp’ers. Kies een bureau dat aansluit bij jouw branche en persoonlijke voorkeuren.

Als een bemiddelingsbureau niet voldoet, is het belangrijk om eerst te proberen de situatie te bespreken en op te lossen. Als dat niet werkt, kun je overwegen om het contract te beëindigen en een ander bureau te zoeken.

Om te voorkomen dat je te afhankelijk wordt van bemiddelingsbureaus, combineer je verschillende bronnen voor het vinden van werk. Wissel bemiddelingsbureaus af met eigen netwerkactiviteiten en directe marketing om minder afhankelijk te worden en meer controle over je opdrachten te houden.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee