ZZPSERVICEDESK

Creatief boekhouden kan lonen

Creatief boekhouden kan lonen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee je jouw winst zo kunt beïnvloeden dat je als ondernemer minder belasting betaalt.
5 tips voor meer winst
Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Dat is logisch. Maar het geldt ook dat hoe meer je verdient hoe lager andere fiscale regelingen zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar de zelfstandigenaftrek. Hoe hoger jouw winst is, hoe lager deze aftrek. Door er creatief over na te denken kun je het bedrag dat onder de streep overblijft wat lager krijgen. Bijvoorbeeld door te investeren in benodigdheden voor je bedrijfsvoering of opleidingen.
 
“Zoek goed naar kosten die je privé maakt, maar zakelijk op te voeren zijn, zoals bijvoorbeeld je internetaansluiting”, raadt Carla Bastiaans aan. Als zzp’er runt ze onder de naam Carla B een eigen administratiekantoor in Woerden. “Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Maar vanaf een bepaald inkomen vervalt je recht op toeslagen. Zit je net op zo’n grens, dan doet dat pijn.”
 
Hoe kun je daar rekening mee houden? 5 tips van Carla Bastiaans:
 

1. Maak nog kosten aan het eind van het jaar

Naarmate het einde van het jaar nadert is het goed om te kijken of je nog kosten kunt maken. “Kijk wat je nog wilt uitgeven. Denk aan een laptop, een nieuwe telefoon, of bedrijfsauto. Het is goed om te kijken naar je winstverwachting. Als je dit jaar een flinke winst maakt, is het goed om dan die grote uitgaven voor het eind van het jaar te maken. Als je volgend jaar een nog grotere winst verwacht, is het juist weer slim om ze na 1 januari te maken.”
 

2. Los een deel van je hypotheek af met je spaarsaldo

Als je een flink saldo hebt op je spaarrekening, dan betaal je er vanuit box 3 een bedrag aan belasting over. Aangezien de spaarrente momenteel laag is, is het interessant om te kijken of je niet wat van je hypotheek kunt aflossen, adviseert Bastiaans. “De aangifte gaat over het bedrag dat op 1 januari van dat jaar op je rekening stond. Dus voor het komende jaar is het misschien goed om voor die datum een deel boetevrij af te lossen op je hypotheek. Het scheelt je belasting maar ook maandlasten.”
 

3. Slim factureren doe je eenvoudig met een boekhoudprogramma

Kijk goed naar de datum als je gaat factureren of gefactureerd wordt. Ook bij de btw. Bastiaans: “Vaak moet je wel btw afdragen over een factuur, maar duurt het lang voordat je het geld krijgt. Het kan handig zijn om net na de kwartaaldatum te factureren, zodat je je geld binnen hebt tegen de tijd dat je de btw moet betalen. Dat geldt ook voor de inkomstenbelasting. Je kunt met je opdrachtgever afspreken om bijvoorbeeld na 1 januari te factureren.”
 

4. Haal je belastingdeadlines

Om boetes en renteheffing te voorkomen is het goed je aan je deadlines te houden van de Belastingdienst. Bastiaans: “Als je het te druk hebt voor je btw aangifte vul dan in ieder geval 0 in en verreken het later in het jaar. Zo voorkom je de 65 euro boete.”
 

5. Nivelleer je winst met de middelingsregeling

Als je het ene jaar niet zo goed draait maar het jaar erop een topomzet hebt, is het slim om de zogeheten middelingsregeling aan te vragen. “Het is interessant om de jaren te verrekenen met elkaar. Dat levert belastingvoordeel op”, legt Bastiaans uit. “Als je bijvoorbeeld in een van die jaren zo veel winst maakt dat je de 52 procent grens betreedt, -bij een inkomen van 56.000 en meer-, kun je dat afromen door te middelen met lagere inkomens in de jaren er voor. Dat kan overigens pas achteraf over de afgelopen drie jaar.”

Slim facturen kan tegenwoordig erg eenvoudig. We hebben de beste pakketten alvast voor je op een rijtje gezet.  
 

 

Doe de test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

 

Doe de gratis test

 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Urenregistratie
Uren registreren is van groot belang | Keeping Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.