Een samenwerking beginnen als zzp’er
Als je ziek bent of op vakantie gaat kun je sommige klussen niet aannemen. Deze potentiële klanten raak je kwijt en ze worden misschien zelfs een vaste klant bij een ander bedrijf. Je wilt je klanten niet kwijtraken. Om dit op te lossen kun je samenwerken met andere zzp’ers om deze opdrachten toch aan te nemen.
Wat zijn de voordelen?
Een samenwerking heeft een aantal voordelen. Bij grote en tijdkritische klussen is het een groot voordeel om een partner te hebben. Als jij even niet beschikbaar bent, bijvoorbeeld vanwege ziekte, kun je ervoor zorgen dat jouw collega zzp’er de klus klaart binnen de afgesproken tijd. Grote klussen kunnen voor zelfstandig professionals te tijdintensief zijn. Of ze komen net niet lekker uit en vallen in jouw geplande vakantie. Dit zou betekenen dat je deze opdrachtgever moet afwijzen, maar meteen samenwerking kun je toch de klus aannemen. Als partners vallen jullie voor elkaar in waar het nodig is. Als zelfstandig professional bouw je een netwerk op om klanten te werven. In een samenwerkingsverband met een andere zzp’er wordt dit netwerk nog groter als jullie je netwerk delen. Jullie delen niet alleen de klanten, maar ook de ervaring. Deze ervaring kan ervoor zorgen dat beide partijen een efficiëntere werkwijze ontwikkelen. Als zzp’er kun je ervoor kiezen om thuis te werken, maar sommige ondernemers willen liever in een bedrijfspand. Als jouw collega zzp’er dit ook wilt, is een samenwerkingscontract een goed idee om de kosten te drukken. Huur is immers goedkoper als je het door tweeën deelt.
Verlies ik dan mijn zelfstandigheid?
Samenwerken biedt dus veel voordelen. Maar was je zelfstandigheid niet juist waarom je gekozen hebt om zzp’er te zijn? Dat je een samenwerking aangaat, hoeft niet te betekenen dat je jouw zelfstandigheid verliest. Of je nu structureel of tijdelijk samenwerkt: met een goede rechtsvorm en afspraken verandert er weinig aan jouw zelfstandigheid. Samenwerkingen komen veel voor bij zzp’ers in de zorg, in de bouw en in de handel.
Samenwerking
Er zijn een aantal punten waar je rekening mee houdt bij het aangaan van een samenwerking. Je kunt samen een rechtsvorm nemen waarbij jullie de voorwaarden van jullie samenwerking goed op papier zetten. Lees hier meer over de verschillende rechtsvormen die mogelijk zijn. Het is belangrijk om vast te stellen wat onder de samenwerking valt en wie verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de kosten. Een aantal vragen die je moet stellen zijn:- Is deze samenwerking exclusief, of kunnen er meer mensen bij komen?- Wanneer mag deze samenwerking opgezegd worden, en moet dit gezamenlijk of kan het een individuele beslissing zijn?- Wie beslist over welke klussen jullie nemen?- Hoe wordt de winstverdeling geregeld?- Wie is er aansprakelijk als er iets mis gaat?- Wat gebeurt er als één van jullie zich niet houdt aan de afspraken? Stel een contract op waarbij beide partijen het eens zijn met de voorwaarden. Je kunt hier op bepaalde punten compenseren, maar zorg er wel voor dat jij tevreden bent met de voorwaarden. Het is dan ook van belang dat je niet de eerste persoon die je tegenkomt als partner kiest, maar eerst op onderzoek gaat om een persoon te vinden waarmee je kan samenwerken.
Projecten managen
Als je voor bepaalde projecten gaat samenwerken met andere zzp’ers is een duidelijke taakverdeling van groot belang. Om deze projecten en taken te managen kun je bijvoorbeeld een online tool gebruiken. Naast dat dit zorgt voor overzicht kun je met zo’n tool ook doelen stellen en offertes en facturen uitbrengen.
Hoe kies ik een partner?
Dan komen we bij misschien wel het belangrijkste: hoe kies ik mijn partner uit? Je kunt hiervoor gaan netwerken op evenementen of borrels, maar misschien heb je iemand ontmoet tijdens een andere klus waarmee je goed kunt samenwerken. Leg duidelijk uit wat jullie uit deze samenwerking willen halen en leg deze doelen vast op papier. Je kunt een aantal klussen samen afhandelen met een tijdelijke samenwerking om te kijken hoe het bevalt voor je het diepe in springt. Het moet duidelijk worden dat jullie samen geld gaan verdienen, en niet van elkaar.
Ondernemer Alerts
Ontvang net als 11,295 de laatste tips