Hoe word ik zzp’er in de beveiliging?

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

zzp beveiliger worden

Je kunt niet zomaar een bedrijf opstarten in de beveiligingssector. Je moet een aantal vergunningen aanvragen en er zijn beroepseisen waaraan je moet voldoen. Wat heb je allemaal nodig voor zzp beveiliger worden?

Wil jij starten als zzp'er? Download dan onze gratis checklist:

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Beroepseisen zzp beveiliging

Om als particuliere beveiliger of rechercheur aan het werk te gaan heb je een diploma nodig van SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). Verder heb je bepaalde voorschriften voor je legitimatie, uniform en privacy nodig. Zo moet je een speciale legitimatie aanvragen die je altijd bij je moet hebben, je moet het bekende V-symbool dragen om aan te geven dat je beveiliger bent en je bedrijf heeft een herkenningsteken nodig (dat niet lijkt op het teken van de politie!). Als je hieraan voldoet, kun je via screeningsautoriteit Justis, een onderdeel van de Ministerie van Veiligheid en Justitie, een vergunning aanvragen. Vergunningen kosten 600 euro en zijn maximaal vijf jaar geldig. Daarna kun je deze steeds verlengen met maximaal vijf jaar. Justis hanteert deze periode vanwege potentiële veranderingen in wetten en reglementen.

De aanvraag van een vergunning bij Justis is ook wel bekend als een Wpbr-aanvraag. Na goedkeuring ontvang je een Nederlands Dienstnummer (ND-nummer). Met een ND-vergunning kan een zzp’er met zijn onderneming zelfstandig opdrachten aannemen, afspraken maken met opdrachtgevers, een eigen tarief bepalen en de zaken zelfstandig organiseren. Een eigen legitimatiebewijs (beveiligingspas) op naam van de onderneming is dan vereist.

Grijze pas aanvragen zzp

De grijze beveiligingspas is de bekendste pas en kan worden aangevraagd na het behalen van het beveiligersdiploma. Het duurt tot 8 weken voordat de pas wordt uitgegeven en hij is maximaal 3 jaar geldig. De kosten voor aanvraag bedragen €86,- per medewerker inclusief afgifte-kosten. Meer informatie over de aanvraagprocedure is te vinden op de website van de Politie. Met de grijze pas mag je diverse particuliere beveiligingswerkzaamheden uitvoeren zoals het bewaken van panden, controlerondes, surveillance en evenementenbeveiliging.

Zzp'er bij andere beveiligingsbedrijven

Je kunt als beveiliger als zzp’er aan de slag bij beveiligingsbedrijven. In dit geval heb je geen eigen vergunning nodig, maar wel legitimatie en een uniform van het bedrijf waarvoor jij werkzaam bent. Voor je aan het werk kunt, word je gescreend op bekwaamheid en betrouwbaarheid door Justis. Zolang je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor jouw functie, krijg je na de screening een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Transparantie via je website

Als beveiliger weet je als geen ander dat transparantie & controle belangrijke onderwerpen zijn. Een screening en een VOG zijn daar enkele voorbeelden van. Je wilt je potentiële klanten/opdrachtgevers daarom transparantie bieden. Een professionele website is dus een must voor elke zzp beveiliging. Laat dit door een professional doen zo weet je zeker dat alles er netjes uitziet en dat aan alle online beveiliging is gedacht. Zoek een partij die niet alleen websites maakt maar ook advies kan geven op alle andere online zaken. Wil jij een goede website die meer is dan alleen een online visite kaartje? Wij werken samen met de beste websitebouwers om jou als zzp’er op weg te helpen. Bekijk hier meer informatie voor een nieuwe website.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je als beveiliging zzp wilt werken is het nodig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan te vragen. Deze verzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor eventuele kosten die gemaakt worden bij het handhaven van de veiligheid. Je bent dan ook verzekerd voor inadequaat optreden. Denk hierbij aan te laat reageren bij een gevecht waardoor het uit de hand loopt. Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan lastig zijn. Het is soms nodig om hardhandig op te treden. Als je bijvoorbeeld in een kroeg een tweetal mensen uit elkaar haalt die in een gevecht zijn verstrikt, dan is het een logisch gevolg dat er een paar glazen omvallen. Verzekeringsbedrijven willen niet altijd beveiligers verzekeren. Kijk naar bedrijven die speciaal gericht zijn op het verzekeren van beveiligingspersoneel en ondernemers in deze bedrijfstak. Zoek een verzekeringsbedrijf uit dat bij jouw specialisme past.

Hond gebruiken?

Als beveiliger zzp heb je de mogelijkheid een getrainde hond te gebruiken. Deze hond moet je dan wel laten keuren bij de NBvdD (Nederlandse Bond voor de Diensthond) of bij de KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging). Voordat je hond hieraan mee mag doen, moet hij of zij een cursus volgen. Ook moet je hond ouder zijn dan 1 jaar en 6 maanden en een schofthoogte van 55 tot 70 centimeter hebben. Als de keuring goed verloopt, krijg je een verklaring. Een hondenbegeleider moet deze verklaring altijd in zijn bezit hebben.

Wanneer mag je geen beveiligingsbedrijf oprichten?

In de beveiligingsbranche geldt dat officieren van justitie, politie-ambtenaren en militairen van de Koninklijke Marechaussee geen particulier beveiligingsbedrijf of recherchebureau mogen oprichten naast hun werkzaamheden voor de overheid. Hiervoor kun je een ontheffing aanvragen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Denk aan je administratie

Ook als zzp’er in de beveiliging is het van belang om je boekhouding en administratie op orde te hebben. Werken met een online boekhoudpakket scheelt je enorm veel tijd. Wij raden één van de volgende boekhoudpakketten aan:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

FAQ hoe word ik freelance beveiliger

Het uurtarief van een zzp beveiliger ligt tussen de €25,- en €50,-, waarbij €35,- euro per uur het meest gangbaar is. Het uurtarief van een beveiliger hangt af van de secundaire voorwaarden zoals reiskosten, onkostenvergoeding en toeslagen voor nachtdiensten. Dit is het tarief voor een zzp in de beveiliging zonder hond.

Het bruto salaris van een zzp beveiliger bedraagt 5040 euro per maand. Dit zzp beveiliging salaris is gebaseerd op 36 declarabele uren per week, een gemiddeld uurtarief van €35,- per uur en 48 werkweken per jaar. Hier moeten uiteraard kosten en inkomstenbelasting nog vanaf.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee