ZZP Servicedesk

Hoe word ik zzp’er?

Hoe word ik zzp’er?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Nederland telt veel zzp’ers; begin 2020 waren het er 1.327.000. Een deel is zelfstandig gaan ondernemen vanwege de vrijheden die het biedt, een deel uit noodzaak. Wat jouw reden ook is, voor je van start gaat is er een aantal dingen dat je moet weten. Hier een overzicht.

TIP!

Een domeinnaam, website of webshop is een must voor elke zzp’er. Onze website bouwer heeft met slimme automatisering een website met eigen domein in 30 minuten online! Je kan dit nu 14 dagen geheel vrijblijvend proberen (loopt automatisch af):

🎁 Kant-en-klare WEBSHOP (kosten indien je wilt verlengen € 45,- p.m.)
🎁 Kant-en-klare WEBSITE (kosten indien je wilt verlengen € 25,- p.m.)

advertorial

Zzp’er?

Een zzp’er voert op basis van een commerciële overeenkomst werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers. Hij of zij werkt in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Hoe word ik zzp’er?

Een eigen bedrijf starten is niet niks. Er moet veel geregeld worden en aan het zelfstandig ondernemerschap zitten naast heel veel voordelen, ook nadelen. Laat je goed informeren en denk goed over je beslissing na.

Praktische zaken

Allereerst moet je een handelsnaam bedenken en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Denk ook aan een domeinnaam, e-mail adres en vestigingsadres. Dan hoef je later niet je inschrijving te wijzigen.

Verplichtingen

 • Je mag geen gezagsverhouding met je opdrachtgevers aangaan
 • Je moet je presenteren als een zelfstandig bedrijf
 • Je moet minimaal 1.225 uur per jaar besteden aan je onderneming (het urencriterium) om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen
 • Je moet minimaal de helft van de werkbare uren besteden aan je onderneming

Het verschil tussen een freelancer en een zzp'er

Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemerschap, maar in het volksmond wordt de term zzp met name gebruikt in de bouw en de zakelijke dienstverlening, terwijl de term freelancer meestal gebruikt wordt in de journalistiek en communicatie of de vormgeving. Maar uiteindelijk komen de termen op hetzelfde neer.

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Freelance en zzp zijn geen wettelijke rechtsvormen. Meestal wordt gewerkt als eenmanszaak.

Belastingen

Freelancers / zzp’ers krijgen te maken met omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Belangrijk is je status als freelancer / zzp’er. Voor de btw ben je een ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. De rechtsvorm maakt daarbij niet uit.

Status zzp’er

Het is voor freelancers en zelfstandigen zonder personeel van belang dat ze daadwerkelijk als zelfstandige worden beschouwd. De Belastingdienst en het UWV stellen daarom de status vast. Hierbij speelt wetgeving op het gebied van arbeid, sociale verzekeringen en belastingen een rol.
 
Let op: als de Belastingdienst of het UWV vaststelt dat je een (fictieve) dienstbetrekking hebt, kun je als werknemer worden gezien. De opdrachtgever wordt dan geconfronteerd met loonheffing en premies werknemersverzekeringen.

Wanneer is er sprake van een dienstbetrekking?

Je hebt een dienstbetrekking als:
 • Er sprake is van loon (je krijgt een vergoeding voor het geleverde werk)
 • Er sprake is van verplichte persoonlijke arbeid (jij bent altijd degene die de opdracht uitvoert)
 • Er sprake is van een gezagsverhouding (de opdrachtgever bepaalt waar, wanneer en hoe het werk wordt verricht. Verder is er sprake van een gezagsrelatie als de opdracht een essentieel onderdeel is van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever)

Van een fictieve dienstbetrekking is sprake als:

 • Je minimaal twee dagen per week aan één opdracht werkt
 • Je hiermee meer dan 40 procent van het minimumloon verdient
 • De relatie met de opdrachtgever langer duurt dan 30 dagen (binnen een maand een nieuwe opdracht geldt als dezelfde opdracht)
 • Je hebt geen (fictieve) dienstbetrekking als er daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid. Om hier duidelijkheid over te krijgen is er de webmodule voor opdrachtgevers.

Modelovereenkomst

Een zzp’er kan bij de Belastingdienst vooraf duidelijkheid krijgen over de mate van zelfstandigheid, door het invullen van een modelovereenkomst. Dit is niet verplicht, maar nog steeds erg nuttig. De verklaring geeft opdrachtgevers namelijk antwoord op de vraag of zij met een ondernemer of werknemer te maken hebben. Dit betekent dat er financiële duidelijkheid is voor de opdrachtgever. Je bent als zelfstandig ondernemer niet verplicht een modelovereenkomst aan te vragen. Je bent samen met je opdrachtgever verantwoordelijk voor het in stand houden van je zelfstandigheid.

Verzekeringen

Als freelancer / zzp’er moet je je realiseren: geen werk is geen geld. Het is dus verstandig om na te denken over een goede verzekering in het geval van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

In deze startersgids gaan we dieper in op wat er komt kijken bij de reis die je als zzp’er aflegt. Boordevol informatie, waardevolle tips en lessen. 

Pilot webmodule zzp
Op 11 januari 2021 is de pilot van de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) van start gegaan. Met deze online module kunnen opdrachtgevers middels het invullen van een vragenlijst helder krijgen of ze een zzp’er mogen inhuren voor een opdracht…
Online boekhouden voor zzp'ers whitepaper
De administratie is geen geliefd onderdeel van het ondernemerschap. Als zzp’er ben je liever bezig met zaken die je écht leuk vindt. En de boekhouding is niet voor iedereen de meest aangename klus. Dit whitepaper helpt je op weg bij het opzetten…
Hoe je het ook wendt of keert, als zzp’er zul je moeten (leren) administreren. Niet alleen omdat je moet, maar ook omdat het ontzettend nuttig…
Wetswijzigingen zzpers 2021
Nog even te gaan en dan sluiten we het jaar 2020 af. We kunnen helaas niet voorspellen hoe het nieuwe jaar er voor jou uit zal gaan zien. Wel weten we dat vanaf 1 januari 2021 enkele nieuwe wetten in werking zullen treden, die jou als zzp’er…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.