ZZP Servicedesk

Hoe word ik zzp’er?

Hoe word ik zzp’er?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Nederland telt veel zzp’ers; begin 2020 waren het er 1.327.000. Een deel is zelfstandig gaan ondernemen vanwege de vrijheden die het biedt, een deel uit noodzaak. Wat jouw reden ook is, voor je van start gaat is er een aantal dingen dat je moet weten. Hier een overzicht.

Zzp’er?

Een zzp’er voert op basis van een commerciële overeenkomst werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers. Hij of zij werkt in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Hoe word ik zzp’er?

Een eigen bedrijf starten is niet niks. Er moet veel geregeld worden en aan het zelfstandig ondernemerschap zitten naast heel veel voordelen, ook nadelen. Laat je goed informeren en denk goed over je beslissing na.

 

Praktische zaken

Allereerst moet je een handelsnaam bedenken en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Denk ook aan een domeinnaam, e-mail adres en vestigingsadres. Dan hoef je later niet je inschrijving te wijzigen.

TIP!

Een domeinnaam, website of webshop is een must voor elke zzp’er. Onze website bouwer heeft met slimme automatisering een website met eigen domein in 30 minuten online! Je kan dit nu 14 dagen geheel vrijblijvend proberen (loopt automatisch af):

🎁 Kant-en-klare WEBSHOP (kosten indien je wilt verlengen € 45,- p.m.)
🎁 Kant-en-klare WEBSITE (kosten indien je wilt verlengen € 25,- p.m.)

advertorial

 

Verplichtingen

 • Je mag geen gezagsverhouding met je opdrachtgevers aangaan
 • Je moet je presenteren als een zelfstandig bedrijf
 • Je moet minimaal 1.225 uur per jaar besteden aan je onderneming (het urencriterium) om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen
 • Je moet minimaal de helft van de werkbare uren besteden aan je onderneming

Het verschil tussen een freelancer en een zzp

Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemerschap, maar in het volksmond wordt de term zzp met name gebruikt in de bouw en de zakelijke dienstverlening, terwijl de term freelancer meestal gebruikt wordt in de journalistiek en communicatie of de vormgeving. Maar uiteindelijk komen de termen op hetzelfde neer.

 

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Freelance en zzp zijn geen wettelijke rechtsvormen. Meestal wordt gewerkt als eenmanszaak.
 

Zzp’er en de belasting

Freelancers / zzp’ers krijgen te maken met omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Belangrijk is je status als freelancer / zzp’er. Voor de btw ben je een ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. De rechtsvorm maakt daarbij niet uit.
 

Status zzp’er

Het is voor freelancers en zelfstandigen zonder personeel van belang dat ze daadwerkelijk als zelfstandige worden beschouwd. De Belastingdienst en het UWV stellen daarom de status vast. Hierbij speelt wetgeving op het gebied van arbeid, sociale verzekeringen en belastingen een rol.
 
Let op: als de Belastingdienst of het UWV vaststelt dat je een (fictieve) dienstbetrekking hebt, kun je als werknemer worden gezien. De opdrachtgever wordt dan geconfronteerd met loonheffing en premies werknemersverzekeringen.
 

Wanneer is er sprake van een dienstbetrekking?

Je hebt een dienstbetrekking als:
 • Er sprake is van loon (je krijgt een vergoeding voor het geleverde werk)
 • Er sprake is van verplichte persoonlijke arbeid (jij bent altijd degene die de opdracht uitvoert)
 • Er sprake is van een gezagsverhouding (de opdrachtgever bepaalt waar, wanneer en hoe het werk wordt verricht. Verder is er sprake van een gezagsrelatie als de opdracht een essentieel onderdeel is van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever)
 

Van een fictieve dienstbetrekking is sprake als:

 • je minimaal twee dagen per week aan één opdracht werkt
 • je hiermee meer dan 40 procent van het minimumloon verdient
 • de relatie met de opdrachtgever langer duurt dan 30 dagen (binnen een maand een nieuwe opdracht geldt als dezelfde opdracht)
 • Je hebt geen (fictieve) dienstbetrekking als er daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid. Om hier duidelijkheid over te krijgen is er in principe de wet DBA, maar de opschorting van de handhaving van de wet is verlengd tot 1 januari 2020. Er is een kans dat de wet vervangen gaat worden door de opdrachtgeversverklaring.
 

Modelovereenkomst

Een zzp’er kan bij de Belastingdienst vooraf duidelijkheid krijgen over de mate van zelfstandigheid, door het invullen van een modelovereenkomst. Dit is niet verplicht, maar nog steeds erg nuttig. De verklaring geeft opdrachtgevers namelijk antwoord op de vraag of zij met een ondernemer of werknemer te maken hebben. Dit betekent dat er financiële duidelijkheid is voor de opdrachtgever. Je bent als zelfstandig ondernemer niet verplicht een modelovereenkomst aan te vragen. Je bent samen met je opdrachtgever verantwoordelijk voor het in stand houden van je zelfstandigheid.

 

Verzekeringen

Als freelancer / zzp’er moet je je realiseren: geen werk is geen geld. Het is dus verstandig om na te denken over een goede verzekering in het geval van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.
Zakelijke Iphone 12
Onlangs presenteerde Apple haar nieuwe smartphone: de iPhone 12. Het toestel wordt verkocht in vier modellen en kent diverse verbeteringen ten opzichte van de iPhone 11 uit 2019. Heb je als ondernemer een nieuw toestel nodig, of wil je medewerkers een telefoon aanbieden voor zakelijk gebruik? In dat geval kan de iPhone 12 het overwegen waard zijn.
Als je besluit een auto van de zaak te rijden, hoef je niet per se een nieuw exemplaar te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen auto tot auto van de zaak te maken. Hoe doe je dat?
Wil je beginnen als zzp'er? Lees ons whitepaper
Daar sta je dan, aan de start van je onderneming. Jij gaat het vanaf nu op jouw manier doen. Je plan is klaar en je hebt ontzettend veel zin om te beginnen. Spannend is het zeker, maar dat maakt het eigenlijk ook wel leuk. In dit whitepaper gaan we dieper in op wat er allemaal komt kijken bij de reis die je als zzp’er aflegt.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.