TIP!
Een domeinnaam, website of webshop is een must voor elke zzp’er. Onze website bouwer heeft met slimme automatisering een website met eigen domein in 30 minuten online! Je kan dit nu 14 dagen geheel vrijblijvend proberen (loopt automatisch af):
🎁 Kant-en-klare WEBSHOP (kosten indien je wilt verlengen € 45,- p.m.)
🎁 Kant-en-klare WEBSITE (kosten indien je wilt verlengen € 25,- p.m.)
advertorial
Zzp’er?
Een zzp’er voert op basis van een commerciële overeenkomst werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers. Hij of zij werkt in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking.
Hoe word ik zzp’er?
Een eigen bedrijf starten is niet niks. Er moet veel geregeld worden en aan het zelfstandig ondernemerschap zitten naast heel veel voordelen, ook nadelen. Laat je goed informeren en denk goed over je beslissing na.
Praktische zaken
Allereerst moet je een handelsnaam bedenken en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Denk ook aan een domeinnaam, e-mail adres en vestigingsadres. Dan hoef je later niet je inschrijving te wijzigen.
Verplichtingen
- Je mag geen gezagsverhouding met je opdrachtgevers aangaan
- Je moet je presenteren als een zelfstandig bedrijf
- Je moet minimaal 1.225 uur per jaar besteden aan je onderneming (het urencriterium) om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen
- Je moet minimaal de helft van de werkbare uren besteden aan je onderneming
Het verschil tussen een freelancer en een zzp'er
Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemerschap, maar in het volksmond wordt de term zzp met name gebruikt in de bouw en de zakelijke dienstverlening, terwijl de term freelancer meestal gebruikt wordt in de journalistiek en communicatie of de vormgeving. Maar uiteindelijk komen de termen op hetzelfde neer.
Welke rechtsvorm moet ik kiezen?
Freelance en zzp zijn geen wettelijke rechtsvormen. Meestal wordt gewerkt als eenmanszaak.
Belastingen
Freelancers / zzp’ers krijgen te maken met omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Belangrijk is je status als freelancer / zzp’er. Voor de btw ben je een ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. De rechtsvorm maakt daarbij niet uit.
Status zzp’er
Wanneer is er sprake van een dienstbetrekking?
- Er sprake is van loon (je krijgt een vergoeding voor het geleverde werk)
- Er sprake is van verplichte persoonlijke arbeid (jij bent altijd degene die de opdracht uitvoert)
- Er sprake is van een gezagsverhouding (de opdrachtgever bepaalt waar, wanneer en hoe het werk wordt verricht. Verder is er sprake van een gezagsrelatie als de opdracht een essentieel onderdeel is van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever)
Van een fictieve dienstbetrekking is sprake als:
- Je minimaal twee dagen per week aan één opdracht werkt
- Je hiermee meer dan 40 procent van het minimumloon verdient
- De relatie met de opdrachtgever langer duurt dan 30 dagen (binnen een maand een nieuwe opdracht geldt als dezelfde opdracht)
- Je hebt geen (fictieve) dienstbetrekking als er daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid. Om hier duidelijkheid over te krijgen is er de webmodule voor opdrachtgevers.
Modelovereenkomst
Een zzp’er kan bij de Belastingdienst vooraf duidelijkheid krijgen over de mate van zelfstandigheid, door het invullen van een modelovereenkomst. Dit is niet verplicht, maar nog steeds erg nuttig. De verklaring geeft opdrachtgevers namelijk antwoord op de vraag of zij met een ondernemer of werknemer te maken hebben. Dit betekent dat er financiële duidelijkheid is voor de opdrachtgever. Je bent als zelfstandig ondernemer niet verplicht een modelovereenkomst aan te vragen. Je bent samen met je opdrachtgever verantwoordelijk voor het in stand houden van je zelfstandigheid.
Verzekeringen
Als freelancer / zzp’er moet je je realiseren: geen werk is geen geld. Het is dus verstandig om na te denken over een goede verzekering in het geval van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.