ZZPSERVICEDESK

In loondienst en werken als zzp’er

In loondienst en werken als zzp’er

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.
De 10 belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen

1. Mag het wel van je werkgever?

Er kan in je arbeidsovereenkomst staan dat je geen nevenwerkzaamheden uit mag oefenen. Daarnaast mag je je werkgever niet beconcurreren. Dus als je monteur bent bij een garage en in de avonduren wilt bijklussen kan dat een probleem worden. Overleg dus altijd met je werkgever voor je voor jezelf aan de slag gaat.

2. Heb je een plan?

Het is altijd verstandig een ondernemingsplan te maken, al is het alleen maar voor jezelf. Door een ondernemingsplan te schrijven krijg je inzicht in wat je wilt gaan doen en of dit levensvatbaar is. Als je een goed idee hebt en dit op de markt wilt brengen, moet je eerst in kaart brengen of er een kans van slagen is.

3. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Wanneer een beroepsfout je klant grote schade kan toebrengen, is het verstandig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld niet nodig als je illustrator bent, maar wel als je juridisch advies geeft.

4. Ziet de Belastingdienst jou als ondernemer?

Wanneer de activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kun je dat wel zijn voor de btw. Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent.

Je kunt controleren of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de inkomsten- en omzetbelasting.

5. Welke afspraken heb je gemaakt met de opdrachtgever?

Waar je voorheen nog te maken had met de VAR, is het daarnaast ook niet meer nodig een modelovereenkomst op te stellen en te laten controleren. Dit mag wel. Zo’n overeenkomst vul je samen met je opdrachtgever in om vast te leggen dat je geen dienstverband hebt, maar als zelfstandige in opdracht werkt. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor het in stand houden van je zelfstandigheid tijdens je werkzaamheden. Naast het feit dat er voor de plannen uit het regeerakkoord van 2017 meer onderzoek nodig is, is de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2021. Hoewel opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of nahefftingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking, is het aan te raden om je toch aan de regels van de wet DBA te houden. De Belastingdienst doet onderzoek naar arbeidsrelaties als er belangrijk vermoede van fraude is.

6. Moet je btw in rekening brengen en afdragen?

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld muziek componeert, tandarts of journalist bent.
Ondernemers met maximaal €20.000 omzet per jaar kunnen per 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Lees meer over deze vernieuwde regeling voor kleine ondernemers. 

7. Hoeveel uur besteed je als freelancer of zzp’er?

Als je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar en aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd (in 2019: 67 jaar) nog niet bereikt hebt, kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Wanneer je meer tijd besteedt aan je werk in loondienst dan aan je zzp-werkzaamheden, kom je niet in aanmerking. In 2019 is de zelfstandigenaftrek 7.280 euro. Dat bedrag mag je van je winst aftrekken.

8. Wanneer begin je als zzp’er?

Het urencriterium geldt ook als je aan het eind van het jaar met je onderneming start. Begin je in november, dan moet je alsnog in dat jaar aan 1.225 uur voldoen. En dat ga je zo laat in het jaar niet halen.

9. Hoe lang ben je al zzp’er?

Als je in één of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast, kom je in aanmerking voor een startersaftrek. Dit is 2.123 euro bovenop de zelfstandigenaftrek.

10. Moet je meer inkomstenbelasting gaan betalen?

Wanneer je geld bijverdient met werk als zzp’er, kan het zijn dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt. Dat betekent dat je meer inkomstenbelasting af moet dragen. Er zijn vier schijven. Als je in 2019 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt gelden de volgende tarieven:
1. Inkomen tot 20.142: 36,55 procent
2. Inkomen tussen 20.143 en 33.994: 40,85 procent
3. Inkomen tussen 33.995 en 68.507: 40,85 procent
4. Inkomen meer dan 68.507 of hoger: 51,95 procent

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Urenregistratie
Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je aan wilt voldoen, het factureren van je uren…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.