ZZP Servicedesk

Stoppen met eenmanszaak: heb ik recht op uitkering?

Stoppen met eenmanszaak: heb ik recht op uitkering?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De coronacrisis hakt er flink in. Hoewel je als zzp'er wellicht aan het heroriënteren bent en hard op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden om je omzet te redden, kan het zijn dat je noodgedwongen moet stoppen. Zijn er mogelijkheden voor een uitkering?

Werkeloosheidswet

Na het stoppen van je eenmanszaak heb je meestal geen recht op een WW-uitkering (Werkloosheidswet). Er zijn echter twee uitzonderingen:

 1. Je had voordat je zelfstandige werd een WW-uitkering en je stopt nu volledig als zelfstandige. In dat geval kun je misschien je oude WW-uitkering laten herleven.
 2.  Je werkt als zelfstandige en bent daarnaast in loondienst. Als je jouw baan verliest én voldoet aan de voorwaarden, heb je recht op een WW-uitkering voor de uren die je werkloos wordt.

Geen recht op een WW-uitkering? Dan heb je misschien recht op een uitkering op basis van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Of op basis van de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ). 
Je kunt deze uitkeringen aanvragen voordat je met je bedrijf stopt. 

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

Voor financiële ondersteuning kun je een beroep doen op de Bbz. Met deze aanvullende periodieke uitkering kun je jouw inkomen aanvullen tot bijstandsniveau. Je kunt de uitkering aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat. 

Voorwaarden

Voor het aanvragen van de Bbz dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • je bent zelfstandige;
 • je hebt minimaal 1.225 uur per jaar in jouw bedrijf gewerkt;
 • je moet je bedrijf noodgedwongen stoppen, omdat het niet meer levensvatbaar is;
 • je kunt het bedrijf niet direct beëindigen (als dit wel kan, vraag je een bijstandsuitkering aan).

Periode van 12 maanden

Je kunt voor maximaal 12 maanden een aanvullende periodieke uitkering krijgen. Lukt het je niet om je bedrijf binnen 12 maanden te beëindigen? Dan kun je een verlening aanvragen van 12 maanden. 

IOAZ-uitkering

Als je 55 jaar of ouder bent, maar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, heb je mogelijk recht op een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). 

Op de website van Rijksoverheid staan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt de afgelopen 10 jaar onafgebroken gewerkt, waarvan de laatste 3 jaar als zelfstandige. Daarvoor werkte je 7 jaar als zelfstandige of in loondienst.
 • Je hebt 1.225 uur of meer per jaar in jouw eigen bedrijf gewerkt. Dit is gemiddeld zo’n 24 uur per week.
 • Je partner wordt als zelfstandige aangemerkt en heeft zelf recht op IOAZ als deze 55 jaar of ouder is, maar de AOW leeftijd nog niet heeft bereikt. En minimaal 525 uur per jaar meewerkt in het bedrijf.
 • De inkomsten (de winst) uit jouw bedrijf zijn de laatste 3 jaar gemiddeld minder geweest dan € 26.455 (bedrag in 2021). Bij de inkomsten worden ook eventuele andere inkomsten gerekend. Als je partner meewerkt in het bedrijf dan tellen deze inkomsten mogelijk mee. Dit geldt voor de meewerkvergoeding (boven de € 5.000) en het winstaandeel. Andere inkomsten van uw partner, bijvoorbeeld loon of een WW-uitkering, tellen niet mee.
 • Het inkomen per maand is, na beëindiging van het bedrijf, lager dan de toepasselijke uitkeringsnorm.
 • Je dient de aanvraag voor een IOAZ-uitkering in voordat het bedrijf wordt beëindigd. Na de aanvraag beëindig je het bedrijf binnen een periode van 19 maanden. Het recht op een IOAZ-uitkering ontstaat niet eerder dan dat het bedrijf beëindigd is.

Aanvragen en uitbetaling

De IOAZ-uitkering dien je aan te vragen bij de gemeente. Nadat het IOAZ-recht is toegekend, moet je bedrijf binnen maximaal 1,5 jaar opgeheven zijn. Je krijgt de uitkering per maand (achteraf) uitbetaald. 

Regelen

Als je stopt met je bedrijf zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee dient te houden. Zoals je aansprakelijkheid en lopende contracten. Lees hier meer.

Bronnen: Ondernemersplein en Rijksoverheid. 

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

belastingaangifte doen als zzp'er
Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de…
meldpunt zzp nationale ombudsman
Zzp’ers met schulden kunnen voor hulp en ondersteuning aankloppen bij de gemeente. Deze is wettelijk verplicht om ook aan hen schuldhulp aan te bieden. Maar gebeurt dat ook echt? En hoe moeilijk is het voor zzp’ers om die hulp te krijgen? Om deze…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
vier fiscale voordelen voor de zzp'er
Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.