Stoppen met eenmanszaak: heb ik recht op uitkering?

Laatste update: 05-03-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Stoppen als zzp'er

Hoewel je als zzp'er altijd op zoek bent naar nieuwe mogelijkheden om je omzet op peil te houden, kan het zijn dat je noodgedwongen moet stoppen met je eenmanszaak. Hoe zit het met stoppen als zelfstandige en ww? In dit artikel ontdek je de mogelijkheden voor een uitkering na stoppen eigen bedrijf.

Werkloosheidswet: stoppen als zelfstandige uitkering

Na het stoppen van je eenmanszaak heb je meestal geen recht op een WW-uitkering (Werkloosheidswet). Er zijn echter twee uitzonderingen:

 1. Je had voordat je zelfstandige werd een WW-uitkering en je stopt nu volledig als zelfstandige. In dat geval kun je misschien je oude WW-uitkering laten herleven.
 2. Je werkt als zelfstandige en bent daarnaast in loondienst. Als je jouw baan verliest Ć©n voldoet aan de voorwaarden, heb je recht op een WW-uitkering voor de uren die je werkloos wordt.

Geen recht op WWĀ na zzp? Dan heb je misschien recht op een uitkering op basis van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Of op basis van de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ).

Je kunt deze uitkeringen aanvragen voordat je met je bedrijf stopt.

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

Voor financiƫle ondersteuning kun je een beroep doen op de Bbz. Met deze aanvullende periodieke uitkering kun je jouw inkomen aanvullen tot bijstandsniveau. Je kunt de uitkering aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van de Bbz dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • je bent zelfstandige;
 • je hebt minimaal 1.225 uur per jaar in jouw bedrijf gewerkt;
 • je moet je bedrijf noodgedwongen stoppen, omdat het niet meer levensvatbaar is;
 • je kunt het bedrijf niet direct beĆ«indigen (als dit wel kan, vraag je een bijstandsuitkering aan).

Periode van 12 maanden

Je kunt voor maximaal 12 maanden een aanvullende periodieke uitkering krijgen. Lukt het je niet om je bedrijf binnen 12 maanden te beƫindigen? Dan kun je een verlening aanvragen van 12 maanden.

IOAZ-uitkering

Als je 55 jaar of ouder bent, maar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, heb je mogelijk recht op een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ).

Op de website van Rijksoverheid staan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt de afgelopen 10 jaar onafgebroken gewerkt, waarvan de laatste 3 jaar als zelfstandige. Daarvoor werkte je 7 jaar als zelfstandige of in loondienst.
 • Je hebt 1.225 uur of meer per jaar in jouw eigen bedrijf gewerkt. Dit is gemiddeld zo’n 24 uur per week.
 • Je partner wordt als zelfstandige aangemerkt en heeft zelf recht op IOAZ als deze 55 jaar of ouder is, maar de AOW leeftijd nog niet heeft bereikt. En minimaal 525 uur per jaar meewerkt in het bedrijf.
 • De inkomsten (de winst) uit jouw bedrijf zijn de laatste 3 jaar gemiddeld minder geweest dan ā‚¬ 27.021 (bedrag in 2022). Bij de inkomsten worden ook eventuele andere inkomsten gerekend. Als je partner meewerkt in het bedrijf dan tellen deze inkomsten mogelijk mee. Dit geldt voor de meewerkvergoeding (boven de ā‚¬ 5.000) en het winstaandeel. Andere inkomsten van uw partner, bijvoorbeeld loon of een WW-uitkering, tellen niet mee.
 • Voor de toekomst verwacht je een inkomen van minder dan ā‚¬27.597 (bedrag per 1 januari 2022). De gemeente zal dit onderzoeken.
 • Het inkomen per maand is, na beĆ«indiging van het bedrijf, lager dan de toepasselijke uitkeringsnorm.
 • Je dient de aanvraag voor een IOAZ-uitkering in voordat het bedrijf wordt beĆ«indigd. Na de aanvraag beĆ«indig je het bedrijf binnen een periode van 18 maanden. Het recht op een IOAZ-uitkering ontstaat niet eerder dan dat het bedrijf beĆ«indigd is.

Aanvragen en uitbetaling

De IOAZ-uitkering dien je aan te vragen bij de gemeente. Nadat het IOAZ-recht is toegekend, moet je bedrijf binnen maximaal 1,5 jaar opgeheven zijn. Je krijgt de uitkering per maand (achteraf) uitbetaald.

Wat moet je regelen als je stop?

Als je stopt met je bedrijf zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee dient te houden. Zoals je aansprakelijkheid en lopende contracten. Lees hier meer.

Bronnen: Ondernemersplein en Rijksoverheid.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee