ZZPSERVICEDESK

Hoe boek je reiskosten in je administratie?

Hoe boek je reiskosten in je administratie?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je administratie bijhouden is voor de meeste zzp’ers niet echt hun hobby. Reiskosten zorgen vaak voor extra hoofdbrekens. Hoe boek je die reiskosten precies in in je administratie?

Reiskosten aftrekken van je winst

Zakelijke reiskosten vallen onder bedrijfskosten en mag je dus aftrekken van je winst. Reis je met de auto, dan bereken je € 0,19 per kilometer, tenzij je een auto op de zaak hebt.

Reis je met het openbaar vervoer, dan trek je eerst de BTW af (dat is 9%) en de overige kosten boek je als bedrijfskosten in een aparte post ‘zakelijke reiskosten’.
Tip: Betaal je reiskosten altijd van je zakelijke rekening, bewaar bonnetjes en hou een agenda bij, zodat je voor de Belastingdienst kunt aantonen dat het zakelijke reizen waren.
Ook abonnementskosten voor bijvoorbeeld een Greenwheels-huurauto en OV-fiets kun je inboeken als zakelijke reiskosten, als je die diensten zakelijk gebruikt.

Gedeclareerde reiskosten inboeken

De vergoeding voor reiskosten die je hebt doorberekend aan opdrachtgevers, telt mee als omzet. Let op: over je reiskosten bereken je dus ook BTW, als je BTW-plichtig bent! Welke vergoeding je doorberekent, is overigens aan jou en je opdrachtgever. De vergoeding mag bijvoorbeeld, als je met de auto reist, ook hoger zijn dan de standaard € 0,19 per kilometer.
De reiskostenvergoedingen boek je in je administratie in in een aparte post, bijvoorbeeld ‘vergoeding zakelijke reiskosten’. Is de reiskostenvergoeding hoger dan de werkelijk gemaakte kosten (bijvoorbeeld doordat je een vergoeding krijgt op basis van autokilometers, terwijl je in werkelijkheid met de trein reist), dan telt het verschil dus op bij je omzet.

Betaal je OV-kosten één keer per maand

De OV-chipkaart is administratief lastig, omdat je die steeds met een vast bedrag oplaadt (bijvoorbeeld € 20 of € 50) terwijl je daaruit niet kunt opmaken voor welke reizen of opdrachtgevers die kosten zijn gemaakt. Je kunt dat oplossen door via je account op ov-chipkaart.nl een overzicht van reizen te downloaden.
Een slimmere oplossing is om een NS-Business Card aan te vragen. Dat is een zakelijke OV-chipkaart waarmee je op rekening reist. Je hoeft er dus geen saldo op te zetten, je betaalt je ritten achteraf. Dat heeft drie voordelen.
1 Je krijgt maandelijks één overzichtelijke factuur met daarop al je ritten met het openbaar vervoer van de afgelopen maand (ook je ritten per OV-fiets, Greenwheels-huurauto, taxi, etcetera).
2 Het is meteen duidelijk wat de kosten per rit zijn en je kunt gemakkelijk aangeven of een rit ‘zakelijk’, ‘privé’ of ‘woon-werk’ is.
3 Je hoeft geen bonnetjes of kaartjes te bewaren.
Je kunt de NS-Business Card gratis aanvragen als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Ben je op zoek naar een online boekhoudpakket, waarin je makkelijk jouw reiskosten kunt verwerken? Bekijk dan deze pakketten eens.


 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Zakelijk sparen voor zzp'ers
Ben je zzp’er en heb je meer dan voldoende opdrachten? Dat is mooi. Misschien wil je een gedeelte van dat inkomende geld opzij zetten…
startende zzp'er geld lenen
Als startende zzp’er is het lastig om geld te lenen. Omdat bedrijfsgegevens ontbreken is er uitsluitend een ondernemersplan nodig om kredietverleners te overtuigen een…
Nu het weer tijd is om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen, hebben veel zzp’ers vragen. Veel antwoorden op die vragen zijn te vinden…
De aangifte voor je inkomstenbelasting moet je vóór 1 mei 2020 geregeld hebben, tenzij je om uitstel hebt gevraagd. Ben je toch vergeten aangifte…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.