Ondernemen als minderjarige? 11 tips voor een succesvolle start

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 6 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Jonge ondernemers

Het aantal ondernemingen in Nederland blijft continu groeien. Op 31 december 2022 telde Nederland 2,3 miljoen bedrijven. In de laatste vijf jaar is het aantal ondernemingen dat door tieners gerund wordt zelfs verdubbeld. Hoewel het merendeel van je vrienden wellicht kiest voor een bijbaan in loondienst sta je er als teenpreneur dus zeker niet alleen voor. Overweeg jij het ondernemerschap aan te gaan? Dit zijn de belangrijkste tips voor succes.

Tip 1: Denk na over wat je echt leuk vindt

Wanneer je de keuze maakt om als ondernemer geld te verdienen in plaats van in loondienst, heb je de unieke kans om werk voor jezelf te creëren dat je blij maakt om te doen. Misschien schieten heitje karweitje achtige activiteiten zoals autowassen of helpen met boodschappen als eerste te binnen. Die activiteiten kunnen als fantastische basis voor je onderneming dienen, maar er zijn natuurlijk talloze andere mogelijkheden.

Daag jezelf voor je begint een keer uit om goed na te denken of er iets is dat je nóg leuker vindt. Sta jij elke zondag koekjes te bakken voor de hele familie? Help je opa of oma altijd met techniek? Of ben jij heel goed in klussen? Wellicht kun je van die passie je voornaamste bedrijfsactiviteit maken.

Wanneer jouw potentiële klanten zien hoe enthousiast je bent, is de kans groot dat ze het nog leuker vinden om zaken met je te doen en dus vaker bij je terugkomen.

Tip 2: Kijk en luister goed om je heen voor kansen

Dit is een gouden tip: wist je dat de meest succesvolle ondernemingen vaak de ondernemingen zijn die de grootste problemen voor mensen oplossen? Luister eens goed naar de opmerkingen en gesprekken in jouw directe omgeving. Klagen veel mensen over het vele binnen zitten? Vinden mensen het lastig de hele dag thuis te blijven om op de pakketbezorger te wachten? Als jij deze problemen voor ze op kan lossen, is het aannemelijk dat ze je ervoor willen betalen. Je maakt je werkzaamheden bovendien gelijk een stuk leuker, omdat je iemand er echt mee verder helpt. Hoe gaaf is dat?

Een verjaardagsfeest kan perfecte inspiratie bieden voor jouw nieuwe ondernemingsidee. Luister goed naar problemen waar anderen over klagen.

Tip 3: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Iedere ondernemer in Nederland is verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Deze organisatie behartigt de belangen van ondernemingen in Nederland en beheert het register van alle bedrijven in Nederland. Als volwassene is dat zo gebeurd, maar als minderjarige moet je eerst toestemming krijgen van je ouders. Wanneer je ouders deze toestemming geven kun je op de website van de KVK een afspraak maken voor de inschrijving.

Tip 4: Volledig handelingsbekwaam worden

Omdat jij als minderjarige nog niet bevoegd bent om contracten af te sluiten, kun je tijdens het ondernemen tegen bepaalde problemen aanlopen. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om een samenwerking aan te gaan met online webshops als Amazon en Bol.com. De enige manier om van deze beperkende factor af te komen is door bij de rechter een handlichting aan te vragen. Met deze handlichting verklaart de rechter jou tot volwassenen. Het aanvragen van zo’n verklaring kan alleen als je 16 of 17 jaar oud bent. Denk echter goed na of je deze stap wilt zetten. Wie volledig handelingsbekwaam is, is uiteraard ook volledig verantwoordelijk voor eventuele negatieve gevolgen en verliezen.

Tip 5: Zakelijke rekening

Wanneer je met je onderneming geld wilt verdienen, heb je een zakelijke rekening nodig. Zo voorkom je dat je zakelijk en privé door elkaar haalt. Alle kosten die je privé maakt, tellen namelijk niet mee voor je bedrijf. Andersom moet je de kosten, die je voor je bedrijf maakt, juist niet vergeten in je boekhouding mee te nemen.

Omdat minderjarigen voor de wet nog niet handelingsbekwaam zijn, ben je echter niet bij elke bank welkom. Let hier dus goed op.

Zakelijke rekening van Knab

De beste zakelijke rekening

Bekijk nu

Tip 6: Start gelijk met het bijhouden van de boekhouding

Als ondernemer ben je verplicht om een boekhouding te hebben. Je kunt namelijk door de Belastingdienst gecontroleerd worden en dan moet je kunnen laten zien waar je cijfers vandaan komen. Deze cijfers vormen samen je boekhouding. Zorg ervoor dat je een duidelijke administratie bijhoudt en wacht niet tot het laatste moment met het doen van je boekhouding. Dit kan namelijk voor stress en fouten zorgen. Hou je administratie daarom regelmatig bij. Plan bijvoorbeeld iedere week, of iedere 2 weken, een moment in om je boekhouding bij te werken.

Een goede boekhouding is eigenlijk onmisbaar voor een onderneming. En de beste manier om je boekhouding bij te houden, is online. Dat is ook meteen een van de belangrijkste tips: ga online boekhouden. Vroeger moesten bedrijven hun administratie op papier bijhouden, in grote mappen. Dat is niet alleen erg onhandig, maar ook onveilig. Bij een brand, waterschade, of een bak koffie over het papier, was je dan meteen (een deel van) je administratie kwijt. Gelukkig hoeft dat niet meer.

Enkele boekhoudprogramma’s die wij aanraden zijn:

E-boekhouden
e-Boekhouden

Nu 15 maanden gratis e-Boekhouden

Bekijk voordelen

Tip 7: Doe het niet alleen

Deze tip geldt voor iedere ondernemer in iedere leeftijdscategorie: samen bereik je meer dan alleen. Denk dus goed na wie je bij jou onderneming kan helpen. Is jouw vader of moeder bijvoorbeeld goed administratie of belasting? Vraag hen of ze je willen helpen met het opzetten hiervan. Ga samen op zoek naar een boekhoudprogramma dat ontzettend eenvoudig voor jou werkt. Bij e-Boekhouden.nl kun je boekhouding automatiseren en dat bespaart veel tijd. Als je bijvoorbeeld je bankrekening koppelt aan je administratie hoef je bijna niks handmatig in te voeren. Alle bankafschriften staan dan automatisch in je boekhouding. Niet alleen je bank, maar ook je webshop, kassa of betaalprovider koppel je heel gemakkelijk aan je boekhouding.

Is een lokale ondernemer heel goed in het doen van marketing of het vinden van nieuwe klanten? Vraag hem eens of hij zijn belangrijkste tips met je kan delen.

Bij ZZP Servicedesk hebben we een speciale pagina met tips voor jonge ondernemers en mag je ons altijd bellen met vragen.

Tip 8: Maak het zo groot (of klein) als je zelf wilt

Bij ondernemen denk je wellicht direct aan een groot bedrijf met een groot kantoor of dat je er continu mee bezig moet zijn. Dat hoeft echter helemaal niet. Als ondernemer ben jij zelf de baas en bepaal je dus ook zelf hoeveel je werkt. Zo kun je er dus bijvoorbeeld voor kiezen je bijbaantje ook aan te houden.

Tip 9: Niet alles hoeft digitaal

Platformen als YouTube, Facebook en TikTok kunnen fantastische kansen bieden om jouw product of dienst onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Besef echter goed dat de online route niet de enige manier is om klanten te vinden. Voel jij je er niet prettig bij om jouw gezicht of dienst online te delen? Je bepaalt zelf of je dat daadwerkelijk wilt doen. Het printen van flyers, het geven van product demonstraties of het aangaan van gesprekken zijn ook uitstekende manieren om nieuwe klanten te vinden en geld te verdienen met YouTube, Facebook en TikTok. Doe dus waar je jezelf goed bij voelt!

Tip 10: Maak je eigen keuzes

Wanneer je ervoor kiest te gaan ondernemen is de kans groot dat je vaak te horen krijgt dat jouw onderneming een slecht idee is. Die feedback kan komen van leeftijdsgenoten met een bijbaan, maar ook van volwassenen. Wees je er echter van bewust dat volwassenen niet altijd gelijk hebben. Als jij gelooft dat jouw dienst of product succesvol kan zijn, laat je dan vooral niet tegenhouden!

Tip 11: Mislukken bestaat niet

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, heb je ook veel verantwoordelijkheden: je moet zelf je klanten zoeken, zelf je administratie regelen en zelf je marketing doen. Je leert daardoor in korte tijd veel waardevolle vaardigheden. Wellicht kom je erachter dat je productontwikkeling het leukste vindt. Of misschien blijkt marketing jouw ultieme passie. Deze inzichten kunnen je helpen om de richting te bepalen waarin jij je verder wilt specialiseren. Mocht je ooit voor een carrière in loondienst kiezen, kun je jouw nieuwe vaardigheden bovendien bijzonder goed gebruiken om nog waardevoller te zijn voor het bedrijf. Zo maak je sneller carrière. Wat ons betreft kun je met ondernemen dus nooit te vroeg beginnen! Lees ook het succesverhaal van 15-jarige Wouter.

Onze belangrijkste tips voor jonge ondernemers vind je in onze special over jong ondernemen en we zijn altijd bereikbaar voor eventuele vragen.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee