Hoe kies je de juiste zakelijke telefoon? 6 simpele stappen voor de beste keuze

Laatste update: 05-05-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

De juiste zakelijke telefoon kiezen? Dat is zo gepiept: lees hier hoe je in 6 stappen de beste zakelijke telefoon kiest. Leer hoe je de fiscale voordelen van een zakelijke telefoon inzet, hoe sim only het aflegt tegen een zakelijk telefoon abonnement en krijg antwoord op de meestgestelde vragen.

Kies in 6 stappen de beste zakelijke telefoon

 1. Bepaal het maximale aankoopbedrag van je zakelijke telefoon
 2. Een zakelijk telefoon abonnement afsluiten? Onderzoek de opties
 3. Zoek uit welk besturingssysteem het best bij je past
 4. Bepaal welke functionaliteiten je in ieder geval op je zakelijke telefoon wilt hebben
 5. Selecteer de telefoons die qua uiterlijk het best bij je passen
 6. Kies je zakelijke telefoon

Stap 1: Bepaal het maximale aankoopbedrag van je zakelijke telefoon

Voordat je de zoektocht naar jouw beste zakelijke telefoon start, moet je weten wat je budget is. Kies je ervoor een los toestel aan te schaffen, zonder hierbij een abonnement af te sluiten? Bepaal dan hoeveel je maximaal kunt en wilt betalen aan een zakelijke telefoon.

Stap 2: Een zakelijk telefoon abonnement afsluiten? Onderzoek de opties

Alle kosten op één factuur, minder belasting betalen en 24/7 toegang tot een klantenservice. Klinkt jou dit als muziek in de oren? Sluit dan een zakelijk telefoon abonnement af en profiteer maximaal van deze (en andere) voordelen.

Providers pakken steeds meer uit met hun zakelijke telefoon abonnementen. De opties zijn dan ook eindeloos en er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor de zakelijke klant.

Om je op weg te helpen, hebben wij de drie beste zakelijke telefoon abonnementen op een rijtje gezet. Daar vind je de specificaties en waar je als zakelijke klant op moet letten.

Stap 3: Zoek uit welk besturingssysteem het best bij je past

Het besturingssysteem van je smartphone bepaalt het gebruiksgemak, de mogelijkheden en de apps die je kunt downloaden.

De meest gebruikte besturingssystemen voor smartphones zijn Android van Google en iOS van Apple. Om de keuze iets gemakkelijker voor je te maken, zetten wij de voor- en nadelen van ieder besturingssysteem op een rijtje.

Android iOS
 • Pas je smartphone gemakkelijk aan naar jouw voorkeuren (veel mogelijkheden voor personalisatie)
 • Extreem gebruiksvriendelijk
 • Verschillende prijsklassen: voor iedere portemonnee is een toestel te vinden
 • Goede beveiliging
 • Grootste app-aanbod in app store
 • 5 jaar lang regelmatig systeemupdates, zodat je telefoon altijd up-to-date is
 • Ruime keuze aan smartphones
 • Apps in de appstore zijn van hoge kwaliteit
 • Matige beveiliging
 • Zeer prijzig
 • Slechts 2 tot 3 jaar lang software- en beveiligingsupdates, waardoor je je telefoon maar een relatief korte periode veilig en goed kunt gebruiken
 • Beperkt app-aanbod
 • Afhankelijk van de telefoonfabrikant voor de systeemupdates. Niet alle Android telefoons zijn dus altijd up-to-date
 • Beperkte personalisatiemogelijkheden
 • Matige kwaliteit van de apps uit de appstore
 • Zeer beperkt aanbod aan smartphones (enkel de iPhones)

Stap 4: Bepaal welke functies je in ieder geval op je zakelijke telefoon wilt hebben

Ben je regelmatig onderweg? Dan vind je het vast belangrijk dat er een goede navigatie op je smartphone beschikbaar is. Verdien jij je geld met TikTok of Instagram? Dan is een goede camera essentieel. Werk je als journalist? Dan moet je gemakkelijk aantekeningen en geluidsopnames kunnen maken met je zakelijke telefoon.

Tegenwoordig is vrijwel alles mogelijk op de nieuwste smartphones: van het bedienen van je televisie met je smartphone, tot het beveiligen van foto’s en video’s met een wachtwoord. Veel functies zijn ontzettend handig voor de zakelijke klant, zoals het hebben van dual sim,.

Tip: Kies een telefoon met dual sim optie en gebruik je telefoon zowel zakelijk als privé.

Stap 5: Selecteer de telefoons die qua uiterlijk het best bij je passen

Kleine schermen, grote schermen, dubbele schermen: tegenwoordig is er voor iedereen een geschikte telefoon te vinden. En hoewel iedere telefoon tegenwoordig beschikt over handige functies, is er niet één telefoon die geschikt is voor alle zakelijke klanten.

Waar de één kiest voor een groter toestel omdat hij/zij het belangrijk vindt om mails te beantwoorden, presentaties te maken en verslagen door te lezen, kiest de ander juist voor het gemak van een klein en compact model omdat hij/zij ieder moment bereikbaar moet zijn.

Verdiep je in het gewicht van de smartphone en de grootte van het beeldscherm. Juist voor jou als zakelijke klant is het van belang dat de telefoon het je makkelijker maakt en niet moeilijker.

Stap 6: Kies je zakelijke telefoon

Nu je weet wat je budget is, welk besturingssysteem het best bij je past, welke functies er in ieder geval op je zakelijke telefoon moeten staan en welke telefoons qua uiterlijk het best bij je passen, wordt het tijd om je zakelijke telefoon te kiezen.

Op vrijwel iedere website kun je filteren op prijs, besturingssysteem en uiterlijk. Zo word je niet overweldigd door het grote aanbod.

Vind hier een overzicht van de beste zakelijke telefoons van dit moment.

De 3 (fiscale) voordelen van een zakelijke telefoon

 1. Koop je een losse zakelijke telefoon met enkel Sim Only? Dan mag je de actuele marktwaarde opgeven als aftrekpost bij je belastingaangifte.
 2. Kies je voor een telefoon met een zakelijk telefoon abonnement? Dan mag je zowel de toestelkosten als de verbruikskosten in mindering brengen op je winst, waardoor je dus minder belasting hoeft te betalen.
 3. Zelfs wanneer je je telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt mag je de zakelijke kosten opgeven als aftrekpost bij je belastingaangifte.

Een zakelijke telefoon los kopen of een zakelijk abonnement nemen?

Twijfel je nog? Vind dan hier een overzicht van de verschillen voor jou als zakelijke klant.

Zakelijke telefoon los kopen (sim only) Zakelijk telefoon abonnement 
Privé- en zakelijk gebruik Ja Ja
Zakelijke kosten als aftrekpost opgeven bij inkomstenbelasting- en btw aangifte  Ja Ja
Alle zakelijke kosten gedetailleerd op één factuur Nee Ja
24/7 toegang tot de klantenservice  Nee Ja
FAQ zakelijke telefoon kiezen

Ja, een zakelijke telefoon is aftrekbaar. Je mag de aanschafkosten, abonnementskosten, sim only kosten en de kosten van telefoon accessoires allemaal opgeven als aftrekpost bij je belastingaangifte.

Ja, het is verstandig om als zzp’er een zakelijke telefoon te kopen. Als zzp’er profiteer je namelijk van de voordelen van een zakelijk telefoon abonnement. Zo krijg je bijvoorbeeld alle zakelijke kosten gedetailleerd op één factuur en heb je 24/7 toegang tot de klantenservice.

Ja, je mag een zakelijke telefoon privé gebruiken, mits je enkel de btw voor het zakelijk gebruik aftrekt van de belasting.

Het voordeel van een zakelijk telefoon abonnement is dat je alle zakelijke kosten gedetailleerd op één factuur krijgt, wat weer ontzettend handig is voor je administratie

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee