E-bike zakelijk gebruiken als zzp’er: de belastingregels van 2021

Laatste update op 24-11-2022 Leestijd 2 min Door Redactie ZZP Servicedesk

e-bike zakelijk

Elektrische vervoermiddelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de elektrische auto, maar ook de e-bike, stijgt onder zzp’ers enorm in populariteit. Een e-bike is milieuvriendelijk en ideaal voor woon- en werkverkeer. Het kan een goed alternatief zijn voor de auto of het openbaar vervoer en daarnaast zorgen e-bikes voor minder files. De aanschaf van een e-bike lijkt relatief duur, maar een fiets van de zaak is in 2021 voor zzp’ers opmerkelijk voordelig.

Privébezit of fiets van de zaak?

Wanneer je ervoor kiest je e-bike uit je privévermogen aan te schaffen, mag je als zzp’er €0,19 per gereden kilometer aftrekken van je winst aftrekken bij de aangifte van je inkomstenbelasting.

Wanneer je ten minste 10% van het aantal afgelegde kilometers voor zakelijk gebruik aflegt, mag je ervoor kiezen de e-bike op naam van je bedrijf te zetten. In het laatste geval kun je alle kosten van de e-bike (inclusief aankoopbedrag, verzekering en onderhoud) opvoeren als aftrekposten.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Via de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek worden zzp’ers gestimuleerd te investeren in hun bedrijf. Wanneer je na aanschaf van de e-bike in 2020 en 2021 in totaal meer dan €2.400 investeert, kun je dankzij deze regeling mogelijk 28% van het investeringsbedrag aftrekken van je winst. Dat hoge percentage is alleen haalbaar als je de e-bike voor 100% zakelijk gebruikt.

Check subsidies

Soms zijn er naast de belastingvoordelen ook regionale subsidies voor de aanschaf van een elektrisch voertuig. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de mogelijkheden. Subsidies van een aantal gemeenten staan op de website Nederland Elektrisch.

Bijtelling e-bike van de zaak

Heb je een e-bike aangeschaft, maar gebruik je deze ook voor privéritten? Door een versimpeling van de fiscale fietsregeling die per 1 januari 2020 is ingevoerd, is het een stuk aantrekkelijker om de e-bike op naam van de zaak te gebruiken. De bijtelling voor de fiets wordt net zo makkelijk als de bijtelling voor de auto van de zaak, namelijk 7%.

Overzicht van 4 belangrijke stappen voor zzp’ers die overwegen een e-bike aan te schaffen
Overweeg je als zzp’er een e-bike aan te schaffen? Vergeet deze 4 stappen niet te doorlopen.

Conclusies en aanbevelingen

Dankzij de belastingregels van 2020 en 2021 is een e-bike voor veel zzp’ers een interessant alternatief voor een auto. Vergeet echter niet dat het maken van kosten voor een fiets je niet direct aan meer omzet helpt en je er dus niet rijker van wordt. Maak bij de aanschaf van je e-bike een juiste afweging tussen fiets op de zaak of privé en overleg voor de beste keuze eventueel met je boekhouder. Let in alle gevallen goed op of je al het aantal gereden kilometers bij moet houden en vergeet dit niet daadwerkelijk te doen. Dit kan snel en gemakkelijk in bijvoorbeeld een app.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee