ZZPSERVICEDESK

Hoe word ik zzp’er in de zorg?

Hoe word ik zzp’er in de zorg?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je hebt een droom: zzp’er worden in de zorg. Hoe verwezenlijk je dit? Je moet in ieder geval je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent echter niet dat je bevoegd bent om mensen medische hulp te bieden. Wat moet je als zelfstandig professional nog meer regelen om in de zorg te kunnen werken?
Wat moet ik regelen?

Bij het starten van een onderneming moet je aan veel dingen denken. Behalve de standaardzaken waar iedere zzp’er rekening mee moet houden, zijn er voor zzp’ers in de gezondheidszorg nog een aantal andere regels.

 

Inschrijven BIG-register

In de gezondheidszorg kun je niet zomaar aan het werk, je moet een aanvraag doen om in het BIG-register te worden opgenomen. Alle beroepen voor geneeskundige diensten gericht aan de mens zijn verplicht zich na het afronden van de studie in te schrijven in het BIG-register. In het register worden jouw medische bevoegdheden opgeslagen. Dit register komt voort uit de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Jouw klanten kunnen jou opzoeken op je naam of BIG-nummer om erachter te komen of jij wel geregistreerd bent. Een BIG-registratie is niet noodzakelijk voor de uitoefening van het beroep verzorgende (IG), omdat dit beroep geen zelfstandige bevoegdheid tot indiceren van voorbehouden handelingen kent.

Het BIG-register wordt bijgehouden door het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG). Dit is een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als je in het buitenland een medische diploma hebt behaald, kun je bij hen ervoor zorgen dat deze geldt in Nederland.

Je mag pas na goedkeuring van je aanvraag behandelingen in de zorg zelfstandig uitvoeren. Je wordt voor vijf jaar opgenomen in het register. Zes maanden voor het einde van je registratie krijg je een bericht over herregistratie. Je moet aan bepaalde eisen doen voordat je kunt herregistreren, dit verschilt per beroep. Over het algemeen moet je in de afgelopen vijf jaar 2.080 of 3.120 uur hebben gewerkt (respectievelijk 8 en 12 uur per week). Je kunt deze werktijd in de meeste gevallen compenseren met scholing. Op het moment van herregistratie moet je bij deze compensatie beschikken over een Periodiek Registratie Certificaat (die krijg je van jouw onderwijsinstelling) van maximaal twee jaar oud. Voor meer informatie en eisen per functie beroep kun je kijken op de website van het BIG-register.

 

Verzekerde zorg leveren?

Om voor verzekerde patiënten te zorgen, moet je bevoegd zijn om verzekerde zorg te leveren. Deze bevoegdheid kun je op verschillende manieren regelen.

 

AGB-code

De AGB-code staat voor Algemene Gegevens Beheer Zorgverleners. Deze code heb je nodig bij het indienen van declaraties van geboden zorg die vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Elke zorgverlener heeft een eigen code nodig. Deze code is noodzakelijk als je wordt uitbetaald door de zorgverzekering van een cliënt. Je kunt de code kosteloos aanvragen op www.agbcode.nl. Je vult het formulier in en je geeft je BIG-registratienummer op.

Wanneer je geen BIG geregistreerde zorgverlener bent vraag je de code aan op je onderneming in plaats van je persoonlijke titel. Hierbij moet je het bewijs van inschrijving van de KvK meesturen. Deze mag niet ouder zijn dan drie maanden.
 

Bemiddelingsbureau of zelfstandig?

Als je zzp’er in de zorg bent, kun je via een bemiddelingsbureau werken of je kunt zelf opzoek gaan naar opdrachtgevers. Laat je goed informeren over de mogelijkheden. Onderzoek of het nuttig is om een modelovereenkomst op te stellen met je opdrachtgever. Hiermee leg je samen vast dat je als zelfstandige aan de slag gaat en niet in dienstverband. 
 

Modelovereenkomst

De modelovereenkomst is in het leven geroepen omdat de Belastingdienst beter wilt gaan handhaven op het zzp-schap. Met deze overeenkomst wilt de Belastingdienst ervoor zorgen dat niemand ‘schijn’ zzp’er is en zal worden.
De Belastingdienst heeft de handhaving hiervan uitgesteld, dit zal pas vanaf 2020 gebeuren. Toch is het opstellen van een modelovereenkomst erg handing. Zo heb je alle gemaakte afspraken zwart op wit en kan je aantonen dat jij een opdracht uitvoert voor deze opdrachtgever. Op de website van de Belastingdienst zijn voorbeeldovereenkomsten te vinden voor zzp’ers in de zorg.
 

ZOZ

Het Keurmerk ZOZ is voor zelfstandige zorgverleners in de thuiszorg. Dit geeft klanten de zekerheid dat jij voldoet aan de geldende beroeps- en ondernemerseisen. Ook is dit het bewijs van kwaliteit. De kosten van het keurmerk zijn €85 per jaar, exclusief BTW. Het Keurmerk wordt beoordeeld door Kiwa. Met deze registratie ben je te vinden in het Keurmerkregister.
 

Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

Deze instantie beoordeelt aanvragen voor voorzieningen uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Wanneer je cliënten in aanmerking komen met deze wet, worden zij geholpen door zorgkantoren. Indien dit het geval is, zal jij dus ook samen moeten werken met deze zorgkantoren.
 

Verklaring goed gedrag

Wanneer je een functie vervult waarin je werkt met kwetsbare mensen, is het verplicht een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) aan te vragen. De VOG is een bewijs van goed gedrag en hiermee kun je aantonen dat jouw gedrag in het verleden niet voor problemen heeft gezorgd. Een VOG blijft niet onbeperkt geldig, het is immers een momentopname. Daarom wordt er gevraagd om een VOG, welke niet ouder is dan zes maanden. Het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg vult de VOG aanvraag voor je in, daarna kun je hiermee naar de gemeente.
 

Zorg voor patiënten en klachtencomissie 

Als zzp’er in de gezondheidszorg moet je een medisch dossier aanmaken van al jouw patiënten. Hierin kunnen ziekenhuizen het medische verleden van een patiënt zien. Ook heb je meldingsplicht: als je merkt dat er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld, moet je dit melden aan de politie of andere organisaties die hier iets aan kunnen doen. Volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is iedere zelfstandige zorgverlener verplicht een onafhankelijke klachtenfunctionaris te hebben voor de afhandeling van de klachten van cliënten. Als zzp’er in de zorg is het mogelijk om je aan te sluiten bij een Klachtenregeling. Zij zorgt voor een Klachtenfunctionaris en een geschilleninstantie.

Tuchtrechtspraak

Als je als zzp’er zorg verleent in de individuele gezondheidzorg en BIG-geregistreerd bent, val je vanaf 1 april 2019 onder de tuchtrechtspraak. Patiënten kunnen een klacht over je indienen. Indien het een gegronde klacht is, kan de tuchtrechter een (tijdelijk) beroepsverbod opleggen. Herregistratie zal na afloop moeilijker zijn.
 

Algemene voorwaarden

Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar het geeft je wel handvatten voor je bedrijfsvoering. Zo kun je bepaalde zakelijke problemen indekken. Hierin kan je regels opstellen over betalingsvoorwaarden, bedrijfsaansprakelijkheid, geheimhouding en hoe er met klachten wordt omgegaan. Zo heb je altijd wat om op terug te vallen. Deze voorwaarden stel je ter hand aan je cliënt. Zo voorkom je onduidelijkheden. Heb je hulp nodig bij het opstellen van je algemene voorwaarden? Onze juristen kunnen je daar goed bij helpen!
 

Verzekeringen

Als zelfstandige zorgverlener zijn er naast de ‘standaard’ verzekeringen een aantal verzekeringen een stuk belangrijker. Het is belangrijk dat je een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Je kan je ook verzekeren voor juridische bijstand. Sommige verzekeraars bieden een totaalpakket aan voor zelfstandige ondernemers in de zorg.
 

Bepaal je tarief

Als zzp’er is het belangrijk dat je een passend tarief hanteert. Voor sommige beroepen staat het maximaal tarief vast. Dit geldt voor logopedisten, kaakchirurgen, psychiaters en orthodontisten. Maar als je het bedrag zelf mag bepalen moet dit niet te laag of veel te hoog zijn. Op onze website kan je zien wat gangbare tarieven in de zorg zijn.

Let op: als zzp’er in de zorg ben je meestal vrijgesteld van BTW.

 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Kwaliteitsbeleid
Over het belang van onder andere een ‘personeelsbeleid’ Als je als zzp’er in de zorg wilt werken aan een goed kwaliteitsbeleid, dien je in…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…
Sabine Klykens begeleidt en verzorgt kinderen en jongvolwassen (0-18 jaar) met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het verzorgen en opvoeden van kinderen met een…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.