Boekjaar afsluiten voor zzp’ers: de 7 belangrijkste tips
Een jaarafsluiting is precies wat de naam doet vermoeden: een afsluiting van jouw afgelopen boekjaar. Hoewel de jaarafsluiting voor zzp'ers niet verplicht is, is het voor jou als zzp'er wel degelijk een verstandige exercitie. We zetten de zeven belangrijkste tips voor je op een rij.
Tip 1: Profiteer van de inzichten
Het doen van een jaarafsluiting is niet verplicht, maar wel verstandig. Wanneer je een overzicht hebt van jouw gedane investeringen kun je namelijk tot belangrijke inzichten komen. Vooral wanneer je meerdere jaarafsluitingen met elkaar vergelijkt, heb je direct inzicht in de ontwikkeling van jouw bedrijf. Begint je bedrijf de vorm aan te nemen die je oorspronkelijk voor ogen had? Meer op detailniveau kun je zien welke investeringen wellicht overbodig zijn geworden of je juist verder hebben gebracht. Tot slot kom je er bij het opmaken van deze eindbalans snel achter of er nog facturen openstaan.
Tip 2: Aan de slag!
Als je nu al tegen de jaarafsluiting opziet, zal het in april echt niet leuker zijn om door al je facturen en investeringen van 2022 heen te lopen. Hoe eerder je de jaarafsluiting doet, hoe eerder je ervan af bent en op de inzichten in kunt spelen. Doe de afsluiting in ieder geval vóór 1 mei 2024. Dat is namelijk de deadline voor de inkomstenbelasting en daar heb je de gegevens van je jaarafsluiting voor nodig.
Tip 3: Bereid je goed voor
Het doen van je jaarafsluiting is geen activiteit die je even snel in de trein regelt op je mobiel. Wil je zeker weten dat je er in één keer succesvol doorheen komt? Verzamel vooraf deze gegevens:
- Een overzicht van je in- en verkoopfacturen
- Inzicht in je banktransacties
- Een overzicht van je afschrijvingen
- Je ingevulde beginbalans (gebruik de afsluiting van vorig jaar)
- Een overzicht van de betaalde of ontvangen btw
- Inzicht in je privé uitgaven
Tip 4: Let goed op de factuurdatum
De kans is groot dat jij als zzp'er in december diensten of producten hebt geleverd en gefactureerd, die pas in januari betaald zullen worden. Besef goed dat de factuurdatum voor de Belastingdienst leidend is en ook de onbetaalde omzet van die diensten meegenomen moet worden in het boekjaar 2022.
Hetzelfde geldt voor inkoopbonnen. Heb jij kosten gemaakt in 2023, maar betaal je die pas in 2024? De Belastingdienst ziet die aankoop als kosten behorend bij boekjaar 2023.
Tip 5: Afschrijven
Heb jij een bedrag hoger dan 450 euro in bedrijfsmiddelen geïnvesteerd? Bijvoorbeeld voor een laptop, telefoon of bedrijfsauto? Vergeet niet dat je die investering over meerdere jaren mag afschrijven.
Tip 6: Uitbesteden
Waarschijnlijk ben je geen zzp'er geworden, omdat je zo'n grote aantrekkingskracht richting boekhouding voelt. Val jij onder de categorie zzp'ers die bij de gedachte aan boekhouding al slecht gehumeurd raakt? Wees eerlijk tegen jezelf en overweeg je boekhouding uit te besteden. Zeker als jouw uurtarief hoger is dan dat van een boekhouder, is dat een logische keuze. Tip: Als lid van ZZP Servicedesk ontvang je directe hulp bij al je vragen over belasting.
Tip 7: Maak volgend jaar makkelijker
Ben jij dit jaar veel tijd kwijt aan het verzamelen en invoeren van al jouw gegevens? Overweeg de aanschaf van een boekhoudpakket om je jaarafsluiting volgend jaar een stukje eenvoudiger te maken. Bekijk de volgende pakketten eens:
Wil je sneller, efficiënter en makkelijker kunnen werken als zzp'er? Maak dan ook gebruik van andere handige software.