ZZP Servicedesk

Boekjaar afsluiten voor zzp’ers: de 7 belangrijkste tips

boekjaar afsluiten zzp 7 tips

Boekjaar afsluiten voor zzp’ers: de 7 belangrijkste tips

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een jaarafsluiting is precies wat de naam doet vermoeden: een afsluiting van jouw afgelopen boekjaar. Hoewel de jaarafsluiting voor zzp'ers niet verplicht is, is het voor jou als zzp'er wel degelijk een verstandige exercitie. We zetten de zeven belangrijkste tips voor je op een rij.

Tip 1: Profiteer van de inzichten

Het doen van een jaarafsluiting is niet verplicht, maar wel verstandig. Wanneer je een overzicht hebt van jouw gedane investeringen kun je namelijk tot belangrijke inzichten komen. Vooral wanneer je meerdere jaarafsluitingen met elkaar vergelijkt, heb je direct inzicht in de ontwikkeling van jouw bedrijf. Begint je bedrijf de vorm aan te nemen die je oorspronkelijk voor ogen had? Meer op detailniveau kun je zien welke investeringen wellicht overbodig zijn geworden of je juist verder hebben gebracht. Tot slot kom je er bij het opmaken van deze eindbalans snel achter of er nog facturen openstaan.

Tip 2: Aan de slag!

Als je nu al tegen de jaarafsluiting opziet, zal het in april echt niet leuker zijn om door al je facturen en investeringen van 2020 heen te lopen. Hoe eerder je de jaarafsluiting doet, hoe eerder je ervan af bent en op de inzichten in kunt spelen. Doe de afsluiting in ieder geval vóór 1 mei 2021. Dat is namelijk de deadline voor de inkomstenbelasting en daar heb je de gegevens van je jaarafsluiting voor nodig.

Tip 3: Bereid je goed voor

Het doen van je jaarafsluiting is geen activiteit die je even snel in de trein regelt op je mobiel. Wil je zeker weten dat je er in één keer succesvol doorheen komt? Verzamel vooraf deze gegevens:

  • Een overzicht van je in- en verkoopfacturen
  • Inzicht in je banktransacties
  • Een overzicht van je afschrijvingen
  • Je ingevulde beginbalans (gebruik de afsluiting van vorig jaar)
  • Een overzicht van de betaalde of ontvangen btw
  • Inzicht in je privé uitgaven

Tip 4: Let goed op de factuurdatum

De kans is groot dat jij als zzp’er in december diensten of producten hebt geleverd en gefactureerd, die pas in januari betaald zullen worden. Besef goed dat de factuurdatum voor de Belastingdienst leidend is en ook de onbetaalde omzet van die diensten meegenomen moet worden in het boekjaar 2020.

Hetzelfde geldt voor inkoopbonnen. Heb jij kosten gemaakt in 2020, maar betaal je die pas in 2021? De Belastingdienst ziet die aankoop als kosten behorend bij boekjaar 2020.

Tip 5: Afschrijven

Heb jij een bedrag hoger dan 450 euro in bedrijfsmiddelen geïnvesteerd? Bijvoorbeeld voor een laptop, telefoon of bedrijfsauto? Vergeet niet dat je die investering over meerdere jaren mag afschrijven.

Tip 6: Uitbesteden

Waarschijnlijk ben je geen zzp’er geworden, omdat je zo’n grote aantrekkingskracht richting boekhouding voelt. Val jij onder de categorie zzp’ers die bij de gedachte aan boekhouding al slecht gehumeurd raakt? Wees eerlijk tegen jezelf en overweeg je boekhouding uit te besteden. Zeker als jouw uurtarief hoger is dan dat van een boekhouder, is dat een logische keuze. Tip: Als lid van ZZP Servicedesk ontvang je directe hulp bij al je vragen over belasting.

Tip 7: Maak volgend jaar makkelijker

Ben jij dit jaar veel tijd kwijt aan het verzamelen en invoeren van al jouw gegevens? Overweeg de aanschaf van een boekhoudpakket om je jaarafsluiting volgend jaar een stukje eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan deze pakketten:

 

Wil je sneller, efficiënter en makkelijker kunnen werken als zzp’er? Maak dan ook gebruik van andere handige software. 

 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Startende ondernemers zo doe je de btw aangifte
Iedere maand of ieder kwartaal moeten ondernemers hun aangifte omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd, doen. Wat is btw, hoe bereken je wat je moet betalen en wat gebeurt er als je te laat, te weinig of niet…
TVL aanvragen Q4 2020 zzp
Heb je minimaal 30% omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten te betalen? Dan kun je via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. Wil je dit aanvragen voor Q4 2020? Dan kan dit nog tot 29 januari…
tijd voor de btw aangifte Q4 2020
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is januari, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het vierde kwartaal van 2020. De aangifte en de eventuele betaling moeten binnen zijn voor 31 januari 2021. Een aantal…
Als ondernemer ben je verplicht je administratie minimaal zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Mag dat ook digitaal? En wat moet je precies bewaren? Acht regels op een…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.