ZZP Servicedesk

3 handige tips voor de startende zzp’er in de zorg

3 handige tips voor de startende zzp’er in de zorg

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het liefst sta je vandaag nog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zzp’er in de zorg. Maar ben je wel goed voorbereid? Meer dan de helft van de zzp’ers in de zorg komt er na inschrijving achter dat ze eigenlijk niet precies weten wat ze moeten regelen. Deze bruikbare tips helpen je goed op weg.
Weet wat je te wachten staat

Alleen inschrijven is niet genoeg

Er valt veel meer te regelen dan inschrijven, verzekeringen op orde hebben, uurtarief te bepalen en opdrachten zoeken. Als zelfstandig zorgprofessional krijg je na inschrijving (afhankelijk van de SBI – code die je na inschrijven in het handelsregister van de KvK krijgt) direct een e-mail van de Gezondheidsinspectie en Jeugd met daarin informatie of jij wel of niet voldoet aan de wet- en regelgeving.

De betreffende SBI- code beslist of je onder Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) valt en onder welk kwaliteitskader je gaat werken.

Voordat je je gaat inschrijven dien je:

  1. een ondernemerstest te doen;
  2. te starten met het schrijven van een ondernemersplan;
  3. te bepalen of je intramuraal of extramuraal gaat werken.

1. Ondernemerstest

Door het invullen van een ondernemerstest, leer je jezelf op een andere manier kennen.
De test geeft onder andere weer wat je sterke en zwakke punten zijn. Inzicht in je talenten is niet geheel onbelangrijk voor een zzp’er in de zorg.

Als je de ondernemerstest invult bij de Kamer van Koophandel wordt er gevraagd naar zaken als marketing, financiën, ondernemen en netwerken. Op deze manier krijg je inzicht in jouw vaardigheden en weet je waar je nog meer aandacht en energie in moet steken.

2. Ondernemersplan

Vaak heeft een startende zzp’er het idee dat hij/zij alleen een ondernemersplan dient te schrijven als er een lening van de bank nodig is. Dat is niet zo. Een ondernemersplan vormt een belangrijke basis voor het starten als zzp’er in de zorg. Alles wat je in je plan zet, heb je later tijdens het werken als zzp’er in de zorg nodig. Daarbij dwing je jezelf na te denken over hoe je bedrijf eruit zal zien. Download via MijnZZP een handig invulmodel. 

Doelgroep
In je plan beschrijf je voor welke doelgroep je gaat werken: wil je met ouderen werken of in de gehandicaptenzorg? Waar vind je je doelgroep en ben je bereid (ver) te reizen om je doelgroep te dienen?

Missie en Visie
Een ander onderdeel van het ondernemersplan is je missie en visie. Als zzp’er in de zorg communiceer je deze ook met je cliënten. Hoe vervelend is het als een cliënt niet past binnen de visie van je onderneming? Door het opschrijven van je missie en visie weet je al heel snel welke cliënten bij je passen en andersom komen cliënten erachter of jij bij hen past. Tevens komen je missie en visie steeds terug in al je bedrijfsdocumenten.

3. Intramuraal of extramuraal

Je weet wat voor zzp’er je bent, wat je visie op zorg verlenen is en je hebt je doelgroep bepaalt. Maar waar bevindt die doelgroep zich? Ga je werken via bemiddeling, ga je direct instellingen aanschrijven en intramuraal werken of ga je extramuraal aan de slag en zelf in de thuiszorg werken? Dit is een essentieel onderdeel van je voorbereiding, want dit is bepalend voor de SBI-code, wat bepaalt onder welke kwaliteitskader je gaat werken en onder welke zorgwetgeving je valt.

Voorbeeld
Stel dat je kiest voor extramuraal werken. Dit betekent dat je gaat werken in de thuiszorg.
Je hebt de keuze uit:

  • Werken met particuliere klanten.
  • Werken via persoons gebonden budget.
  • Werken via niet gecontracteerde zorg.
  • Werken via zorg in natura.

Je schrijft je in bij de KvK onder de SBI code thuiszorg. De thuiszorg wordt vergoed vanuit een zorgverzekeraar of via de Wet langdurige zorg. Hier komt de inspectie om de hoek kijken. Je krijgt op basis daarvan een stappenplan waar je aan moet voldoen.

Als je intramuraal gaat werken, gelden er weer hele andere regels waar je aan moet voldoen.

Deze voorbereiding bepaalt de toekomst van je onderneming en geeft je een duidelijke richting. Jouw voorbereiding kan er zo uitzien:

  1. Een uitslag van een ondernemerstest met daarin je verbeterpunten als zelfstandige zorgprofessional.
  2. Een duidelijk ondernemersplan met daarin je doelgroepbepaling en je visie en missie, zodat je dit direct kunt communiceren bij het opstarten van je onderneming. Het levert je cliënten op die bij jou passen als zorgverlener.
  3. De uitslag die uit je onderzoek naar cliënten komt, bepaalt je SBI – code voor de Kamer van Koophandel en onder welk kwaliteitskader je valt.

Lees hier meer over starten als zzp’er in de thuiszorg.

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!