Zorg dat klanten jou en je bedrijf kennen: vergroot je naamsbekendheid

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 9 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Wil je dat meer klanten voor jouw dienst, product of merk kiezen? Vergroot dan je naamsbekendheid!

Ontdek hoe je in slechts 10 stappen je naamsbekendheid vergroot, leer van de fantastische naamsbekendheid campagnes van andere ondernemers en start vandaag nog met de groei van je bedrijf.

Zo vergroot jij je naamsbekendheid

 1. Start bij de basis: doe research en maak een marketingplan
 2. Zorg voor herkenning: kies je huisstijl, maak een logo, bedenk een pakkende slogan en bouw een website in jouw stijl
 3. Wees onderscheidend en relevant
 4. Ga aan de slag met online marketing: wees actief op social media, zet in op zoekmachineoptimalisatie en adverteer
 5. Onderschat de kracht van offline marketing niet
 6. Investeer tijd in je netwerk
 7. Verwelkom nieuwe klanten met een leuk gebaar
 8. Verzamel feedback en pas aan
 9. Bied klanten de beste service
 10. Analyseer en ontwikkel

Stap 1: Start bij de basis: doe research en maak een marketingplan

Zonder goed marketingplan, bereik je geen klanten en vergroot je jouw naamsbekendheid niet.

Een marketingplan is jouw groeiplan naar meer klanten, betere klantrelaties en een grotere naamsbekendheid. Ken je kansen en bedreigingen, baseer hier je strategie op en zie hoe jouw naamsbekendheid toeneemt.

Je onderzoekt en beschrijft je doelgroep: zoek uit wat de interesses en pijnpunten van je doelgroep zijn en in welke (online) communities ze zich begeven. Hoe beter jij je doelgroep kent, hoe beter je ze kunt bereiken.

Verdiep je in de concurrentie: waar richten zij hun pijlen op? Welke kansen benutten ze en – nog belangrijker – welke kansen laten ze liggen?

Formuleer je doelstellingen, vraag jezelf af hoe jij de kansen kunt benutten die anderen laten liggen, speel altijd in op de behoeften van je doelgroep en baseer daar je strategie op.

Tip: Reserveer voldoende marketingbudget. Want hoe je het ook wendt of keert: om je naamsbekendheid te vergroten, moet je investeren in marketing. En marketing kost geld.

Stap 2: Zorg voor herkenning: kies je huisstijl, maak een logo, bedenk een pakkende slogan en bouw een website of webshop in jouw stijl

Als je denkt aan een gele M, denk je aan McDonald’s. Bij ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’ denk je aan Kruidvat. En bij de geur van rookworst denk je aan de Hema.

Wat hebben deze bedrijven met elkaar gemeen? Juist: ze zorgen voor herkenning.

Kies daarom een huisstijl die past bij jou en je bedrijf, verwerk deze stijl in je marketingcampagnes, maak een bijpassend logo, bedenk een pakkende slogan en bouw een website of webshop in de stijl van je bedrijf.

Het zal even duren voordat mensen jou of je bedrijf gaan herkennen. Maar zodra ze je herkennen, zullen ze je niet meer vergeten.

Stap 3: Wees onderscheidend en relevant

Voorkom dat je een 13-in-een-dozijn-ondernemer wordt: onderscheid jezelf en wees relevant.

Hoewel het misschien lijkt alsof veel markten verzadigd zijn, is er altijd ruimte voor vernieuwing. Bied een uniek product of dienst, bedenk vernieuwende marketingcampagnes, haak in op actuele ontwikkelingen en durf het anders te doen dan anderen.

Stap 4: Ga aan de slag met online marketing: wees actief op social media, zet in op zoekmachineoptimalisatie en adverteer

Mensen spenderen steeds meer tijd op het internet en vrijwel iedereen is tegenwoordig actief op één of meerdere online kanalen. Blijf niet achter en ga aan de slag met online marketing.

Zorg dat klanten je kunnen vinden via social media.

Richt jij je op de ondernemer? Wees actief op LinkedIn. Wil je veertigplussers bereiken? Focus je dan op Facebook. Heb je een jongere doelgroep? Richt je marketingpijlen dan op kanalen zoals Instagram en TikTok.

Overweeg ook om een YouTube account aan te maken: het maken van een account is namelijk gratis, videomarketing is veelzijdig en YouTube heeft een ontzettend groot publiek omdat het, na Google, de grootste zoekmachine ter wereld is.

Heb je een fantastische website of webshop gebouwd? Super! Maar met alleen een goede website of webshop ben je er niet. Want als jouw webshop of website niet zicht- of vindbaar is, trek je geen bezoekers en vergroot je jouw naamsbekendheid niet.

Investeer daarom in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zorg dat jouw website of webshop bovenaan de zoekresultaten verschijnt wanneer potentiële klanten een zoekopdracht invoeren. Op deze manier vergroot je de kans dat geïnteresseerden jouw website of webshop vinden én bezoeken.

Ook het online adverteren is een goede manier om meer zichtbaarheid te creëren. Adverteer in Google, via social media kanalen of op websites als Bol.com of Amazon en laat potentiële klanten kennismaken met je bedrijf.

Vergeet tot slot e-mail marketing niet. De mensen op jouw mailinglijst hebben zich met een reden ingeschreven: ze willen informatie ontvangen van jouw bedrijf.

Heb contact met je klanten, deel actuele ontwikkelingen die van invloed zijn op jouw bedrijf, organiseer leuke acties en stuur zo nu en dan een kortingscode rond. Bind je huidige klanten aan je bedrijf en vergroot de kans dat ze jouw bedrijf aanraden binnen hun netwerk.

Stap 5: Onderschat de kracht van offline marketing niet

Hoewel het bij offline marketing ingewikkelder is om je op één doelgroep te richten, is het nog wel steeds erg effectief.

Deel visitekaartjes uit, trek tijdens een event de aandacht door een spraakmakende banner, poster of flyer, plaats een bord met uitnodigende tekst buiten je winkel of maak al rijdend reclame door je bedrijfsnaam op je auto te vermelden.

Durf ook hierin onderscheidend te zijn en het anders te doen dan de rest: met een simpele zwart/witte flyer zul je geen aandacht trekken. Zorg dat je opvalt, trigger mensen en maak ze nieuwsgierig. Dit is de enige manier om via offline marketing een groter publiek te bereiken en je naamsbekendheid te vergroten.

Tip: Combineer offline marketing met online marketing en plaats een qr-code met een verwijzing naar bijvoorbeeld je website, webshop of social media kanaal op posters, flyers of brochures.

Stap 6: Investeer tijd in je netwerk

Netwerken is belangrijk, dit geldt zeker voor de ondernemer. Een netwerk kan je helpen óf tegenwerken. Zorg dat je wordt geholpen: investeer tijd in je netwerk.

Als individu bereik je veel, maar samen nog veel meer. Bundel daarom je krachten met andere ondernemers en help elkaar: laat ondernemers kennismaken met jouw onderneming, zorg dat ze jouw bedrijf noemen of aanraden, doe dit ook voor hen en help elkaars naamsbekendheid te vergroten.

Stap 7: Verwelkom nieuwe klanten met een leuk gebaar

Klein gebaar, groot effect.

Merk je dat je naamsbekendheid toeneemt? Hartstikke fijn! Laat nieuwe klanten zien dat je blij met ze bent en verras ze met een leuk gebaar.

Denk aan een unieke kortingscode, een gratis adviesgesprek of een andere actie.

Hoe leuker je jouw klanten nu ontvangt, hoe groter de kans dat ze bij je terugkomen én jouw bedrijf aanraden bij vrienden en familie.

Stap 8: Verzamel feedback en pas aan

De personen met de meeste invloed op jouw naamsbekendheid zijn je klanten. Zij zorgen voor het succes – of de ondergang – van je onderneming.

Net als iedere andere ondernemer, zal ook jij het niet perfect doen. Er zijn altijd zaken die beter kunnen.

Wacht niet alleen op feedback van je klanten, maar verzamel zelf ook actief feedback. Vraag klanten wat ze goed vinden gaan en waarin jouw bedrijf zich nog kan verbeteren, bedank ze voor hun bijdrage en ga aan de slag met de feedback.

Stap 9: Bied klanten de beste service

Zorg dat al jouw processen kloppen en bied klanten de allerbeste ervaring.

Betekent dit dat je alles goed moet doen? Zeker niet!

Want hoe goed je jouw processen ook regelt, er zullen zaken misgaan. Echter, de manier waarop je omgaat met fouten of ongemakken, zorgt voor tevreden of ontevreden klanten. Hoe beter de afhandeling, hoe groter de kans dat klanten bij je terugkomen en jouw onderneming aanraden binnen hun netwerk.

Stap 10: Analyseer en ontwikkel

Je wilt je naamsbekendheid vergroten: niet alleen voor morgen, maar juist met het oog op de toekomst van je bedrijf.

Maar let op: wat nu werkt, werkt in de toekomst misschien niet meer! Blijf daarom altijd analyseren en ontwikkelen. Denk hierbij aan je marketingactiviteiten, klantenservice en dienst- of productaanbod.

Zorg er ook voor dat je data continu analyseert: scoort een marketingcampagne goed? Zoek uit wat klanten aanspreekt in deze campagne en breng hier een vervolg op. Bied je een nieuwe dienst aan, maar is er geen animo? Onderzoek dan waar het mis gaat.

Nederlandse ondernemers met een fantastische naamsbekendheid campagne

Crisp.nl

De supermarkt-app voor knettervers eten

Een perfect voorbeeld van een bedrijf dat op onderscheidende en relevante wijze werkt aan haar naamsbekendheid. Hoewel er al ontzettend veel supermarkt-apps zijn, durft Crisp.nl het anders te doen: het bedrijf biedt namelijk verse producten die geteeld, gekweekt en gemaakt zijn met aandacht voor mens, dier en omgeving en die op een duurzame manier worden thuisbezorgd.

Met haar tv- en social media campagne laat Crisp.nl aan kijkers zien waar haar producten vandaan komen: een eerlijk kijkje achter de schermen.

Bas Autowas

Waar was je? Ik was bij Bas.

Deze simpele, maar knallende slogan is bekend bij veel Zwollenaren. Bas Autowas is de bekendste wasstraat in Zwolle en omstreken en heeft dit succes mede te danken aan haar goede naamsbekendheid campagne.

Het bedrijf laat geen kans onbenut en heeft een aantal fantastische marketing initiatieven bedacht:

 1. De Baspas, waarmee klanten profiteren van leuke extra’s
 2. Na registratie ontvangen klanten een gratis ‘Ik was bij Bas’ handdoek
 3. In Zwolle hangen verschillende ‘Waar was je?’-spandoeken

Bonus: vergroot dankzij deze 7 tips je naamsbekendheid via social media

 1. Wees actief op de kanalen waar je doelgroep óók actief is
 2. Zorg dat je zichtbaar bent en plaats regelmatig content
 3. Wees herkenbaar: houd je huisstijl aan, gebruik je logo en laat je slogan terugkomen
 4. Heb interactie met je volgers
 5. Plaats leuke, unieke, interessante en onderscheidende content
 6. Werk actief aan een online netwerk en benader influencers, bekende personen of bedrijven
 7. Analyseer!

Tip 1: Wees actief op de kanalen waarop je doelgroep óók actief is

YouTube, TikTok, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest: zomaar een kleine greep uit het ruime social media-aanbod.

Hoewel er veel actieve gebruikers zijn op verschillende social media platformen, betekent dit niet automatisch dat alle platformen door dezelfde mensen worden gebruikt. Daarom is het van belang om actief te zijn op het social media kanaal waar jouw doelgroep zich bevindt, zodat je de juiste personen kunt bereiken.

Welke (doel)groep is actief op welk social media kanaal?

 • Instagram: Mannen en vrouwen tussen de 18 en 54 jaar, die snel geneigd zijn om aankopen te doen na het zien van mooie foto’s en inspirerende video’s. Dit platform is ideaal wanneer je producten wilt verkopen.
 • Facebook: Voorheen populair onder jongeren, maar tegenwoordig voornamelijk gebruikt door mannelijke en vrouwelijke veertigplussers.
 • Linkedin: Dit platform is bedoeld voor serieuze professionals van alle leeftijden, die graag willen netwerken en ervaringen delen.
 • TikTok: De meeste TikTokkers zijn jonger dan 20 jaar, maar er zijn ook gebruikers van 40 jaar en ouder. Dit platform wordt steeds vaker gebruikt als marketinginstrument vanwege de snelle ontwikkeling. De afgelopen jaren is het aantal gebruikers tussen de 20 en 24 jaar het sterkst gegroeid.
 • Snapchat: Dit platform is populair onder jongeren tussen de 12 en 24 jaar.
 • YouTube: YouTube is populair bij mensen van alle leeftijden, maar vooral bij mensen tussen de 18 en 44 jaar oud. De grootste groep gebruikers is tussen de 25 en 34 jaar oud en YouTube is net iets populairder bij mannen dan bij vrouwen.
 • Pinterest: Dit platform is vooral populair onder vrouwen tussen de 20 en 40 jaar oud. Het aantal gebruikers van Pinterest blijft groeien en het platform wordt ook steeds populairder onder mannen.

Tip 2: Zorg dat je zichtbaar bent en plaats regelmatig content

Het algoritme van social media kanalen is vaak zo ingericht dat gebruikers die regelmatig content plaatsen op meer accounts verschijnen en beter zichtbaar zijn.

Plaats daarom regelmatig content, maar houd wel altijd de kwaliteit voor ogen. Want uiteindelijk wint kwaliteit het altijd van kwantiteit.

Tip 3: Wees herkenbaar: houd je huisstijl aan, gebruik je logo en laat je slogan terugkomen

Zorg dat je volgers in één oogopslag kunnen zien dat content door jou geplaatst is. Zo kunnen mensen je makkelijk onthouden.

Houd je huisstijl aan, gebruik je logo in bijvoorbeeld een foto of video en laat je slogan vaak terugkomen.

Tip 4: Heb interactie met je volgers

Om volgers aan je te binden, moet je interactie met ze hebben. Zorg dat ze zich gezien en gehoord voelen.

Blijf wel te allen tijde professioneel en respectvol, óók als volgers dit niet zijn.

Je hebt één doel met je social media kanaal: je wilt je naamsbekendheid vergroten. Houd dit doel altijd voor ogen.

Eén botte, onprofessionele reactie kan namelijk desastreuze gevolgen hebben voor je naamsbekendheid.

Tip 5: Plaats leuke, unieke, interessante en onderscheidende content

Waarom iemand volgen die saaie content plaatst?

Social media gebruikers volgen graag personen en bedrijven die interessant, leerzaam, inspirerend of motiverend zijn.

Plaats daarom altijd unieke, interessante en onderscheidende content. Zorg dat gebruikers het leuk vinden om je te volgen en het de moeite waard vinden om jouw account aan te raden aan mensen binnen hun netwerk.

Tip 6: Werk actief aan een online netwerk en benader influencers, bekende personen en bedrijven

Net als een offline netwerk, kan ook een online netwerk ontzettend bijdragen aan het toenemen van je naamsbekendheid.

Benader influencers, bekende personen en bedrijven en laat ze kennismaken met jouw bedrijf, product of dienst.

Geef ze de beste ervaring en vergroot de kans dat ze jouw bedrijf, product of dienst promoten via hun social media kanalen.

netwerken
Leer netwerken

Haal meer plezier uit netwerken

Gratis meedoen

Tip 7: Analyseer!

Vrijwel alle social media platformen bieden opties om data te analyseren. Maak hier gebruik van!

Voorkom dat je druk bent met het maken van content die, na analyse, het niet goed blijkt te doen.

Meet welke content goed scoort en welke niet, zoek uit of je jouw doelgroep bereikt en bekijk of je je marketingdoelstellingen behaalt.

FAQ vergroten naamsbekendheid

Naamsbekendheid is de bekendheid van een bedrijf of persoon en zijn/haar product of dienst binnen een specifieke doelgroep.

Naamsbekendheid is belangrijk omdat klanten sneller geneigd zijn te kiezen voor een dienst of product van een bedrijf met naamsbekendheid, dan van een bedrijf zonder naamsbekendheid. Bedrijven met naamsbekendheid ogen betrouwbaarder en professioneler dan bedrijven zonder naamsbekendheid.

Naamsbekendheid verwijst naar de mate waarin het publiek bekend is met de naam van een bedrijf of merk. Het is een maatstaf voor hoeveel mensen de naam van een bedrijf herkennen of kunnen noemen wanneer ze deze zien of horen. Naamsbekendheid is belangrijk omdat het de eerste stap is in het opbouwen van merkbekendheid en merkloyaliteit.

Merkbekendheid daarentegen verwijst naar de mate waarin het publiek bekend is met een merk als geheel, inclusief de waarden, identiteit en associaties die ermee geassocieerd worden. Merkbekendheid is het resultaat van een doelgerichte marketing- en brandingstrategie die is gericht op het creëren van een emotionele connectie tussen het merk en de consumenten.

Dus terwijl naamsbekendheid simpelweg verwijst naar de herkenning van de naam van een bedrijf of merk, omvat merkbekendheid een veel bredere reeks van factoren die bijdragen aan de perceptie en reputatie van een merk bij het publiek.

 1. Dit zijn enkele veelgebruikte methoden om naamsbekendheid te meten:Spontane naamsbekendheid: dit is de meest basale vorm van naamsbekendheid en meet hoeveel mensen spontaan de naam van een merk of bedrijf kunnen noemen wanneer ze worden gevraagd naar producten of diensten binnen een bepaalde categorie. Bijvoorbeeld: “Noem een automerk” of “Noem een merk van mobiele telefoons”.

Geholpen naamsbekendheid: dit meet hoeveel mensen de naam van een merk of bedrijf kunnen noemen wanneer ze worden voorzien van een lijst van mogelijke opties om uit te kiezen. Bijvoorbeeld: “Van welke van deze automerken heeft u gehoord?”.

Top of mind naamsbekendheid: dit meet het aantal mensen dat spontaan als eerste aan een bepaald merk of bedrijf denkt wanneer ze worden gevraagd naar een product of dienst binnen een bepaalde categorie. Bijvoorbeeld: “Welk merk komt als eerste in je op als je aan frisdrank denkt?”.

Bekendheid met logo: dit meet hoeveel mensen het logo van een merk of bedrijf kunnen herkennen en benoemen.

Online vermeldingen: dit meet hoeveel keer een merk of bedrijfsnaam online wordt genoemd op sociale media, blogs en andere digitale platforms.

Google zoekopdrachten: dit meet hoe vaak mensen een bepaalde merk- of bedrijfsnaam in Google zoeken.

Het kiezen van de juiste methode hangt af van het doel van de meting en de specifieke context van je merk of bedrijf. Het combineren van verschillende methoden kan ook nuttig zijn om een completer beeld te krijgen van de naamsbekendheid van je merk.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee