Hoe start je als Uber chauffeur? Volg deze 10 stappen

Laatste update: 09-02-2024 Leestijd: 9 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Uber chauffeur worden

Hoewel Uber al sinds 2012 actief is in Nederland, blijft het platform groeien. De dienst, die is overgevlogen vanuit de Verenigde Staten, wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen het gemak van de Uber-app trekt gebruikers, ook zijn de Uber taxi’s vaak vele malen goedkoper en sneller dan reguliere taxi’s.

Beschik jij over een eigen auto, vind je het heerlijk om onderweg te zijn en breng je graag mensen van A naar B? Ga dan aan de slag als Uber chauffeur! In dit artikel lees je hoe je in 10 stappen Uber chauffeur wordt, aan welke eisen je moet voldoen en wat de kosten zijn. Verder beantwoorden we de meestgestelde vragen en geven we je 7 tips voor een vliegende start als zelfstandig Uber chauffeur.

Zo start je succesvol als Uber chauffeur

 1. Maak een ondernemingsplan
 2. Maak een Uber-partneraccount aan
 3. Word gediplomeerd chauffeur
 4. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
 5. Vraag een vergunning voor taxivervoer aan bij KIWA
 6. Vraag een KIWA ondernemerskaart aan
 7. Zet je administratie op
 8. Open een zakelijke rekening
 9. Laat je auto als taxi keuren bij de RDW
 10. Schaf blauwe taxikentekenplaten en een boordcomputer taxi (BCT) aan

Stap 1: Maak een ondernemingsplan

Voordat jij als zelfstandig Uber chauffeur aan de slag kunt, moet je eerst een eigen onderneming starten. Iedereen die een eigen onderneming start, begint met een plan. Om te controleren of dit een reëel en goed plan is, maak je een ondernemingsplan. Hoewel dit niet verplicht is, is het wel verstandig. In het ondernemingsplan controleer je namelijk de haalbaarheid van jouw plannen op het gebied van financiën, mogelijkheden en risico’s. Ook concretiseer je je verwachtingen wat betreft inkomsten en werkuren.

“Als je wilt, kun je als Uber chauffeur goed geld verdienen.” –

Bob Komen
Uber chauffeur

Uber zzp

Lees het interview met Uber-chauffeur Bob Komen en gebruik zijn ervaringen en tips bij het opstellen van je ondernemingsplan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk in te calculeren dat je niet betaald krijgt voor de tijd die het kost naar een klant toe te rijden.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Stap 2: Maak een Uber-partneraccount aan

Om jouw naam te verbinden aan Uber, dien je een Uber-partneraccount aan te maken. Je vult het aanmeldformulier in en ontvangt vervolgens aanvullende informatie via je mail.

Stap 3: Word gediplomeerd chauffeur

Waar in de Verenigde Staten iedere auto eigenaar met geldig rijbewijs mag werken als Uber chauffeur, ben je in Nederland verplicht verschillende stappen te doorlopen om gediplomeerd chauffeur te worden. Zo moet een ARBO arts tijdens een medische keuring beoordelen of jij gezond genoeg bent om mensen veilig te vervoeren, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen via het online portaal van je gemeente en moet je, om de verplichte taxipas te ontvangen, een aanvullende rijopleiding afronden. Houd er rekening mee dat dit proces 8 tot 10 weken kan duren en zo’n €1000,- kost.

Stap 4: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere Nederlandse ondernemer schrijft zich in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Inschrijven is niet moeilijk: je vult het online inschrijfformulier in en maakt vervolgens een afspraak bij een KVK-locatie in jouw regio.

Is dit de eerste keer dat je een onderneming begint? Lees dan hier waar je als startende zzp’er op moet letten.

Start je een onderneming vanuit de WW? Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.

Stap 5: Vraag een vergunning voor taxivervoer aan bij KIWA

Nadat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, vraag je een vergunning voor taxivervoer aan bij KIWA Register. KIWA Register verstrekt namens de overheid deze vergunning. De vergunning is er om de arbeidsomstandigheden van chauffeurs te verbeteren en om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Je vraagt de vergunning aan via het online portaal van KIWA. Je stuurt een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier en VOG die niet ouder is dan 2 maanden mee. Het aanvragen van een vergunning voor taxivervoer kost zo’n €280,- en binnen 12 weken na aanvraag ontvang je de beslissing met betrekking tot jouw taxivergunning.

Stap 6: Vraag een KIWA ondernemerskaart aan

Zodra je bericht hebt ontvangen dat de vergunning voor taxivervoer is toegekend, kun je via KIWA Register een ondernemerskaart aanvragen. Deze ondernemerskaart is verplicht. Een ondernemerskaart identificeert jou als Uber chauffeur, ontgrendelt de toegang tot je boordcomputer taxi (BCT) en koppelt je onderneming aan de boordcomputer. De ondernemerskaart is 5 jaar geldig.

Stap 7: Zet je administratie op

Niet de leukste klus, maar wel erg belangrijk als startende Uber chauffeur: Zet de administratie van je onderneming op. Naast dat een goede administratie je inzicht geeft in je financiële situatie, is het ook wettelijk verplicht een goede administratie te voeren. Zo moet je ieder jaar de belastingaangifte doen en ieder kwartaal de btw-aangifte.

Je kunt ervoor kiezen een boekhouder in de arm te nemen. Door te kiezen voor een boekhouder, bespaar je naast tijd vaak ook veel geld. Deze specialist werkt nu eenmaal sneller, efficiënter en heeft daarbij meer kennis over eventuele fiscale voordelen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen je eigen administratie te doen. Wij adviseren daarvoor de volgende programma’s:

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

Het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Beoordeeld met een 9,7

Het boekhoudprogramma ontworpen voor zzp’ers.  Geniet nu van de gratis opties

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

Stap 8: Open een zakelijke rekening

Hoewel je uitbetaling via Uber verloopt, kan het toch verstandig zijn een zakelijke rekening te openen. Zo houd je je persoonlijke en zakelijke geldstromen gescheiden. Geld voor de btw-aangifte reserveer je en ook al je zakelijke kosten betaal je via deze zakelijke rekening. Overzichtelijk voor jezelf én voor je administratie.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Verwacht je als Uber chauffeur een maximale jaaromzet van €20.000,- (excl. btw) te draaien, dan is de kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk iets voor jou.

Stap 9: Laat je auto als taxi keuren bij de RDW

Om je eigen auto als taxi te mogen gebruiken, moet deze eerst worden beoordeeld door de RDW. Je auto moet namelijk voldoen aan de inrichtingseisen voor een taxi. Zodra je auto is goedgekeurd voor taxivervoer, registreert de RDW je auto als taxi in het kentekenregister. Een afspraak bij een RDW-keuringsstation maak je gemakkelijk online.

Stap 10: Schaf taxikentekenplaten en een boordcomputer taxi (BCT) met boordcomputerkaart aan

Iedere taxi in Nederland, dus ook de Uber taxi, is verplicht te rijden met blauwe taxikentekenplaten. Zodra je auto als taxi is goedgekeurd door de RDW, kun je de taxikentekenplaten aanvragen.

Daarnaast moet je een boordcomputer taxi (BCT) met boordcomputerkaart aanschaffen. Middels de BCT maken de taxibranche en overheid samen het Nederlandse taxivervoer veiliger en meer georganiseerd. De BCT kost tussen de €700,- en €1300,-.

7 onmisbare tips voor iedere Uber chauffeur

Tip 1: Sluit verzekeringen af

Waar iedereen in loondienst standaard verzekerd is tegen de grootste risico’s, ben je dit als zelfstandig Uber chauffeur niet. Gelukkig sluit je hier tegenwoordig gemakkelijk zelf verzekeringen voor af, denk hierbij aan een arbeidsongeschiktheids-, beroepsaansprakelijkheid-, en rechtsbijstandverzekering.

Snel de juiste verzekeringen afsluiten?

Bereken eenvoudig je premie voor de verzekeringen die passen bij jouw bedrijf en sluit de gewenste verzekeringen direct online af.

Tip 2: Installeer een dashcam

Als Uber chauffeur ben je veel onderweg. Het risico op een ongeluk(je) is hiermee groter dan bij menig andere weggebruiker. Schaf daarom een dashcam aan en verklein je kans op nadelige gevolgen m.b.t. aansprakelijkheid na een ongeluk. De beelden van je dashcam kunnen bij een ongeluk namelijk als bewijsmateriaal dienen, waarmee je sterker staat bij een eventuele rechtszaak of schadeclaim.

Nextbase 522GW

Quad HD Dashcam

Garmin Mini 2

Nince Dashcam

Tip 3: Tactisch rijden

Deze tip komt van Uber chauffeur Bob: “Denk na wanneer vakanties, festivals of evenementen de vraag naar Uber ritten verhogen.  Tijdens deze piekuren gaat het tarief namelijk omhoog en kun jij het meeste verdienen. Bovendien worden je aanrijtijden een stuk lager waardoor je meer rendabele uren maakt.”

Tip 4: Bied je passagiers leuke extra’s

Door je klanten leuke extra’s aan te bieden, zoals wifi, een flesje water of een snack, vergroot je je kans op positieve reviews en fooien. De positieve reviews dragen bij aan je betrouwbaarheid en de fooi die je ontvangt van passagiers keert Uber rechtstreeks aan je uit.

Tip 5: Vraag een zakelijke tankpas aan

Als Uber chauffeur maak je de nodige kilometers. Je zult dan ook regelmatig moeten tanken. Maak het tanken voor jezelf gemakkelijker en schaf een zakelijke tankpas aan. Met een zakelijke tankpas ontvang je in één maandelijkse verzamelfactuur je kosten; bonnetjes bewaren voor je administratie is dus niet meer nodig. Ook kun je de pas gebruiken voor extra diensten. Zo kun je ermee betalen bij de wasstraat, op een parkeerplaats of in een parkeergarage.

Tankpas

Altijd gemakkelijk en overzichtelijk tanken

Vraag aan

Tip 6: Een dagje vrij? Zet de meldingen van je Uber-app uit!

Menig zelfstandig ondernemer vindt dit ingewikkeld: écht vrij zijn op een vrije dag. Zodra je je telefoon pakt, betrap je jezelf erop toch weer aan het werk te zijn. Als Uber chauffeur is dit nog een beetje ingewikkelder, omdat je pushmeldingen op je telefoon ontvangt met rit aanvragen. Voorkom onrust en stress, gun jezelf zo af en toe een vrije dag en zet de meldingen van je Uber-app uit.

Tip 7: Benut netwerk kansen

Als ondernemer is het belangrijk een goed netwerk te hebben. Soms is het echter lastig genoeg tijd vrij te maken om nieuwe mensen te ontmoeten. Nu je als Uber chauffeur bent begonnen, zul je echter wekelijks met tientallen of misschien wel honderden mensen in gesprek raken. Met een open en geïnteresseerde houding, is de kans groot dat je jouw netwerk op een relevante manier uit kunt bereiden. Heb jij naast je werk als uber chauffeur nog een andere onderneming? Het verrassende verhaal van de Uberpreneur inspireert je op een tactvolle manier dat bedrijf tijdens je ritten onder de aandacht te brengen.

De 6 vereisten om Uber chauffeur te worden

Om als Uber chauffeur aan de slag te gaan, moet je voldoen aan de volgende vereisten:

 1. Je bent 21 jaar of ouder
 2. Je beschikt over een Nederlands rijbewijs
 3. Je hebt minimaal 3 jaar rijervaring
 4. Je hebt een BSN
 5. Je hebt een taxiverzekering
 6. Je bent de afgelopen 5 jaar niet in aanraking gekomen met justitie m.b.t.:
 • Rijden onder invloed van drank en/of drugs of roekeloos rijgedrag
 • Onverzekerd schade rijden
 • Rijden zonder rijbewijs
 • Betrokkenheid bij een dodelijk verkeersongeluk

De 8 vereisten om je auto als Uber taxi te mogen gebruiken

Naast de vereisten voor de chauffeur, moet je auto ook aan verschillende basisvereisten voldoen om deze te mogen gebruiken als Uber taxi. De auto die je gebruikt moet namelijk:

 1. In Nederland staan ingeschreven
 2. Een Nederlands kenteken hebben
 3. Verzekerd zijn op jouw naam (+ groene kaart)
 4. Geen schade hebben
 5. De originele kleur hebben
 6. Minimaal 4 deuren hebben
 7. Niet ouder dan 11 jaar zijn
 8. Minimaal 4 personen kunnen vervoeren

Wat kost het om Uber chauffeur te worden?

Voordat je als Uber chauffeur aan de slag kunt, moet je eerst investeren. Je moet namelijk een rijopleiding volgen tot gediplomeerd chauffeur, een vergunning voor taxivervoer aanvragen, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, je auto als taxi laten keuren bij de RDW, blauwe taxikentekenplaten aanschaffen en een boordcomputer taxi (BCT) kopen. Dit kost allemaal geld. Om je een goed beeld te geven van de totale kosten, hebben we alles in één overzicht gezet.

Medische keuring door een arboarts €65
Verklaring Omtrent het Gedrag €42
Rijopleiding tot gediplomeerd chauffeur  €900
Inschrijving Kamer van Koophandel €52
Vergunning voor taxivervoer  €280
KIWA ondernemerskaart €145
RDW-keuring €36
Blauwe kentekenplaten €40
Boordcomputer taxi (BCT) €700-€1300
Totaal  €2260-€2860

Ben jij nog geen gediplomeerd chauffeur en wil jij met je eigen auto aan de slag als Uber chauffeur? Dan komen de totale kosten uit op gemiddeld €2560,-.

Hoe werkt een Uber chauffeur?

Zodra je alle 10 stappen uit het stappenplan hebt doorlopen, krijg je toegang tot de Uber app-omgeving. In de app word jij, na een aanvraag door een Uber app gebruiker, als Uber chauffeur gekoppeld aan deze persoon in je buurt. Je ontvangt hiervan een melding. Zodra jij de rit accepteert, ontvangt de app-gebruiker je gegevens (naam, foto, tel. nummer, kenteken).

Nu is het zaak dat je deze persoon zo snel mogelijk ophaalt en afzet op de gewenste locatie. Na afloop van de rit laat je passagier een beoordeling van de rit achter via de app. Ook de betaling vindt plaats via de app. Uber houdt hiervan 25% in en maakt wekelijks je omzet over naar het bij hun bekende rekeningnummer.

Heb jij een extra goede service verleend? Dan bestaat de kans dat je fooi krijgt. Deze fooi krijg je 100% uitbetaald. Is je rit afgerond? Dan kun je weer nieuwe ritaanvragen ontvangen via de app.

FAQ Starten Uber chauffeur

Een Uber chauffeur is een zelfstandig taxichauffeur die zich heeft aangesloten bij Uber.

Als Uber chauffeur word je, na een aanvraag via de app, gematcht met een Uber app-gebruiker in je buurt, haal je deze persoon op en breng je deze persoon zo snel mogelijk naar de gewenste locatie.

Je wordt Uber chauffeur door als gediplomeerd chauffeur een Uber Partner account aan te maken, je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, een taxivergunning en ondernemerskaart aan te vragen bij KIWA Register, je auto te laten keuren als taxi bij de RDW en blauwe kentekenplaten en een boordcomputer taxi (BCT) aan te schaffen.

Een Uber chauffeur verdient gemiddeld €25,- per uur.

Nee, niet iedereen kan Uber chauffeur worden. Om Uber chauffeur te mogen worden moet je namelijk 21 jaar of ouder zijn, beschikken over een Nederlands rijbewijs, minimaal 3 jaar rijervaring hebben, voldoen aan alle gezondheids- en opleidingsvereisten om je aanmelding bij Uber af te ronden en in de afgelopen 5 jaar niet in aanraking zijn gekomen met justitie m.b.t. gevaarlijk rijgedrag.

Ja, Uber is legaal in Nederland. De Uber chauffeurs moeten aan dezelfde voorwaarden en eisen voldoen als iedere andere taxichauffeur in Nederland. De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt er toezicht op dat taxichauffeurs in Nederland de regels naleven.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee