Hoe word je zzp koerier?

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 6 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

ZZP koerier worden

Hoewel het aantal zzp koeriers de afgelopen jaren al flink is toegenomen, blijft de vraag naar koeriers ontzettend hoog. Dit komt mede doordat de consument met steeds meer gemak online producten koopt en een snellere levering tegen een zo laag mogelijke prijs verwacht. En precies dát is de uitdaging voor de zzp koerier: breng pakketjes veilig, snel en tegen een goed tarief van A naar B en een tevreden klant is gegarandeerd.

Heb jij een eigen bestelbus, auto, scooter of (bak)fiets? En vind je het heerlijk om onderweg te zijn? Word dan zzp koerier! Wij vertellen je hoe je in 8 stappen zzp koerier wordt en geven antwoord op de meestgestelde vragen.

In 8 stappen word je zzp koerier

  1. Maak een ondernemingsplan
  2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  3. Zet een overzichtelijke boekhouding op
  4. Zorg voor een goed, veilig en verantwoord vervoermiddel
  5. Sluit verzekeringen af
  6. Houd je aan de wet- en regelgeving en check of je vergunningen nodig hebt
  7. Bepaal je tarief
  8. Vind klanten en zorg dat zij jou vinden

Stap 1: Maak een ondernemingsplan

Iedere onderneming, groot of klein, begint met een ondernemingsplan. In een ondernemingsplan onderzoek je de haalbaarheid van jouw plannen op het gebied van financiën, mogelijkheden en risico’s. Het ondernemingsplan is de leidraad van jouw onderneming. Je zoekt uit aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen als zzp koerier, maar legt ook persoonlijke wensen, voorkeuren en verwachtingen vast. Formuleer daarbij je doelgroep, werkgebied en werkwijze.

Het maken van een ondernemingsplan is in de meeste gevallen niet verplicht. Enkel wanneer je jouw onderneming start vanuit een uitkering is het maken van een ondernemingsplan verplicht.

Stap 2: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedereen die in Nederland een eigen bedrijf start, moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Inschrijven is niet lastig: Je vult online een inschrijfformulier in en maakt vervolgens een afspraak bij een KVK-locatie in jouw regio. Na inschrijving mag je jezelf beroepsgoederenvervoerder noemen.

Is dit je eerste onderneming? Lees dan hier waar je als startende zzp’er op moet letten.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Stap 3: Zet een overzichtelijke boekhouding op

Bij het starten van een eigen bedrijf, krijg je ook te maken met administratieve taken. Niet het leukste onderdeel van het ondernemen, maar wel een hele belangrijke voor de zzp koerier. Naast dat een goede boekhouding je inzicht geeft in de financiële situatie van je bedrijf, ben je ook wettelijk verplicht een goede administratie te voeren. Zo moet je ieder kwartaal de btw-aangifte doen en doe je jaarlijks de belastingaangifte.

Verwacht je als zzp koerier een maximale omzet van €20.000,- (excl. btw) te draaien, dan is de kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk iets voor jou.

Je kunt de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen het zelf te doen. Wij adviseren daarvoor onderstaande programma’s:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Stap 4: Zorg voor een goed, veilig en verantwoord vervoermiddel

Jouw vervoermiddel is je kantoor. Het is het belangrijkste middel waar jij gedurende je werkweek mee werkt. Of je nu een bestelbus, auto of fiets hebt, zorg ervoor dat deze voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Voorkom versleten banden, onbetrouwbare remmen en slechte verlichting. Laat je auto na elke 30.000 gereden kilometers of om de 2 jaar nakijken tijdens een grote onderhoudsbeurt en voer jaarlijks de (verplichte) Algemene Periodieke Keuring (APK) uit. Bezorg je pakketjes op je fiets? Dan is het verstandig je fiets regelmatig te laten nakijken tijdens een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker.

Stap 5: Sluit verzekeringen af

Een zzp koerier loopt meer risico’s dan een koerier in loondienst. Waar je in loondienst standaard bent verzekerd tegen de grootste risico’s, ben je dit als zzp koerier niet. Deze risico’s zijn gelukkig makkelijk op te vangen, je kunt namelijk zelf de belangrijkste verzekeringen afsluiten. Zo kun je een arbeidsongeschiktheid-, beroepsaansprakelijkheid– en rechtsbijstandverzekering afsluiten. Werk jij met een bestelbus of auto? Dan ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten.

Snel de juiste verzekeringen afsluiten?

Bereken eenvoudig je premie voor de verzekeringen die passen bij jouw bedrijf en sluit de gewenste verzekeringen direct online af.

Stap 6: Houd je aan de wet- en regelgeving en check of je vergunningen nodig hebt

Als beroepsgoederenvervoerder ben je werkzaam binnen de sector transport en logistiek. Deze branche heeft te maken met veel verschillende wetten en regels. De regels die gelden voor jou als zzp koerier hangen af van verschillende variabelen:

Heeft jouw voertuig een laadvermogen van meer dan 500 kg? Vraag een Eurovergunning aan.

Vervoer je goederen buiten Europa? Dan heb je in sommige gevallen een transportvergunning of ritmachtiging nodig.

Vervoer je levensmiddelen? Dan moet je werken volgens een voedselveiligheidsplan. Transport en Logistiek Nederland heeft een voedselveiligheidsplan opgesteld voor iedereen die werkzaam is binnen deze sector. Deze hygiënecode is goedgekeurd door de NVWA. Pas jij deze hygiënecode op correcte wijze toe? Dan voldoe je aan de wetgeving voor voedselveiligheid.

Vervoer je gevaarlijke stoffen? Zorg dat je een ADR-certificaat hebt.

Naast deze variabelen, moet je je als zzp koerier ook aan een aantal algemene regels houden. Zo moet je je houden aan privacywet AVG omdat je werkt met persoonsgegevens. Verder moet je beschikken over een geschikt rijbewijs voor jouw vervoersmiddel. Om te mogen rijden op een brom- of snorfiets, moet je een AM-rijbewijs hebben. Bij een auto en bestelbus is normaal gesproken een B-rijbewijs voldoende. Weegt jouw auto of bestelbus met lading meer dan 3500 kg? Dan heb je een BE-rijbewijs nodig.

Word jij fietskoerier? Houd er dan rekening dat je verplicht bent een helm te dragen wanneer jouw fiets harder dan 25 km per uur kan.

Stap 7: Bepaal je tarief

Voordat je begint met het aanbieden van je diensten, moet je je tarief bepalen. Als zzp koerier doe je er verstandig aan een uur- of kilometertarief te hanteren. Reken uit hoeveel je minimaal moet verdienen om rond te komen, vergelijk de tarieven van andere zzp koeriers in jouw regio en baseer daar je tarief op.

Stap 8: Vind klanten en zorg dat zij jou vinden

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je starten met het leukste onderdeel: Op zoek gaan naar klanten en opdrachtgevers. In je ondernemingsplan heb je je doelgroep geformuleerd. Nu is het zaak om deze doelgroep te benaderen. Ga netwerken, schakel eventueel hulp in van bekenden binnen de branche en wees proactief. Zorg ook dat klanten jou kunnen vinden en maak een goede website of wees actief op social media.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Met of zonder eigen auto zzp koerier worden?

Met én zonder eigen auto kun je zzp koerier worden. De fietskoerier is de laatste jaren in opkomst. Deze manier van pakketbezorging is ideaal voor iedere zzp koerier die geen auto ter beschikking heeft. Uiteraard kun je ook zzp koerier worden met een snor- of bromfiets, auto of bestelbus.

Hoe onderscheid je jezelf als zzp koerier?

Je onderscheidt jezelf als zzp koerier door milieubewuste bezorgopties aan te bieden (bijv. met de fiets of met een elektrische bestelbus), ludieke acties op te zetten (bijv. voor iedere bezorging doneer ik een X bedrag aan een goed doel) en net wat sneller en/of goedkoper te zijn dan de concurrent.

Hoe vind je bedrijven die zzp koeriers inhuren?

Je vindt bedrijven die zzp koeriers inhuren door andere zzp koeriers om advies te vragen, (nieuwe) bedrijven te benaderen en/of door actief online op zoek te gaan naar vacatures voor (zzp) koeriers.

Zijn bedrijven op zoek naar een koerier in loondienst? Schroom dan niet om contact met hen op te nemen. Wellicht is wat jij hen biedt zo aantrekkelijk dat ze met jou als zzp koerier een overeenkomst aangaan.

FAQ zzp koerier

Als zzp koerier verdien je gemiddeld €2100,- per maand. Hierbij is uitgegaan van een fulltime werkweek, zonder onregelmatige tijden en binnen Nederland. Het bedrag kan hoger of lager uitvallen als je meer of minder werkt, onregelmatige tijden werkt, buiten Nederland bezorgt of bijzondere goederen vervoert.

Het uurtarief van een zzp koerier is minimaal €20,- en maximaal €30,- per uur.

Om als zzp koerier te beginnen heb je een eigen vervoermiddel nodig (zoals een fiets, bromfiets, auto, bestelwagen), dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en moet je beschikken over het juiste rijbewijs en de juiste vergunningen. Tevens moet je in contact komen met potentiële opdrachtgevers die jou van werk kunnen voorzien.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee