Hoe begin je een eigen winkel: kosten, opbrengsten en waardevolle tips

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 11 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Vrouw is haar eigen winkel begonnen en poseert trots voor haar eigen zaak

Ben je gek op de gezelligheid van een winkel, houd je van klantcontact en zie jij een kans nu veel bedrijfspanden leeg staan? Wacht dan niet langer en ontdek hoe je in slechts 12 stappen je eigen succesvolle winkel begint. 

Wil je een eigen winkel beginnen maar weet je nog niet waarin? Laat je  inspireren door de 8 leukste ideeën.

Stappenplan: zo begin je een eigen winkel

  1. Doe markt- en brancheonderzoek 
  2. Regel je financiën 
  3. Kies een geschikte locatie voor je winkel  
  4. Voldoe aan de wet- en regelgeving 
  5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  6. Open een zakelijke rekening
  7. Zet je administratie op 
  8. Vind een geschikte leverancier en koop producten in 
  9. Schaf een digitaal voorraadsysteem aan 
  10. Regel een veilig kassa- en betaalsysteem
  11. Sluit verzekeringen af 
  12.  Laat iedereen kennismaken met je winkel en organiseer een feestelijke opening 

Stap 1: Doe markt- en brancheonderzoek

Wil je er zeker van zijn dat jouw winkel potentie heeft om uit te groeien tot een succesvolle winkel? Start je avontuur dan met een goed markt- en brancheonderzoek. 

Onderzoek het aanbod, de successen en uitdagingen van concurrenten in je regio, bekijk wat de huidige trends zijn, ga op zoek naar de gaten in de markt en verdiep je in de doelgroep

Tip: maak een ondernemingsplan en onderzoek op gestructureerde wijze je kansen en risico’s. 

Stap 2: Regel je financiën 

Zonder geld start je geen eigen winkel. 

Om er zeker van te zijn dat je beschikt over voldoende financiële middelen en om problemen in de toekomst te voorkomen, moet je jouw financiën tijdig regelen. 

Onderzoek je financiën, ga in gesprek met potentiële geldverstrekkers, maak goede afspraken en laat je eventueel adviseren door een ervaren boekhouder of accountant. 

Tip: breng je financiën overzichtelijk in kaart en maak een financieel plan.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Stap 3: Kies een geschikte locatie voor je winkel  

Tijd om op zoek te gaan naar de plek waar jouw plannen en ideeën werkelijkheid worden: kies een geschikte locatie voor je winkel. 

Voordat je jouw zoektocht start, moet je weten wát je precies zoekt. Beantwoord daarom de volgende vragen: 

  • Wil ik een bedrijfspand kopen of huren? 
  • Welk bedrag heb ik maximaal begroot voor mijn bedrijfspand? 
  • In welk gebied is mijn doelgroep actief? 
  • Waar bevinden mijn concurrenten zich?
  • Aan welke voorwaarden moet het pand in ieder geval voldoen? Denk aan de uitstraling, grootte en faciliteiten. 

Kom vervolgens in contact met bedrijfsmakelaars, breng een bezoek aan de ondernemersbalie van je gemeente of benader lokale winkelcentrummanagers en vraag om adressen van panden die leeg (komen te) staan. 

Check, voordat je het koop- of huurcontract van een locatie tekent, of jouw plannen passen binnen het bestemmingsplan van je gemeente, met welke lokale wet- en regelgeving je te maken hebt en of je beschikt over voldoende financiële middelen voor de inrichting en eventuele verbouwing van dit bedrijfspand.

Stap 4: Voldoe aan de wet- en regelgeving

Als winkeleigenaar heb je te maken met verschillende wetten en regels waaraan jij je moet houden. 

Zo moet iedere Nederlandse winkeleigenaar: 

Stap 5: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Nu je jouw kansen en risico’s kent en zeker weet dat je beschikt over voldoende financiële middelen om je eigen winkel te beginnen, is het tijd om je onderneming officieel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. 

Het inschrijven bij de KVK is niet moeilijk: nadat je het online inschrijfformulier hebt ingevuld, maak je een afspraak bij een KVK-locatie in jouw regio. 

Verdiep je, voordat je het inschrijfformulier invult, goed in de verschillende rechtsvormen. Bij je inschrijving moet je namelijk kiezen welke rechtsvorm je aan wilt nemen. Deze keuze heeft gevolgen voor onder andere je aansprakelijkheid en fiscale voordelen. 

De meeste winkeleigenaren kiezen ervoor te starten als eenmanszaak, besloten vennootschap (bv) of vennootschap onder firma (vof). Al deze vormen zijn gemakkelijk en snel op te richten. 

Na inschrijving geeft de KVK je gegevens door aan de Belastingdienst waarna je via de post je btw-nummer ontvangt. 

Tip: Startende ondernemer? Ontdek dan hier waar je allemaal aan moet denken bij het starten van je eigen bedrijf. 

Stap 6: Open een zakelijke rekening

Als winkeleigenaar heb je te maken met ontzettend veel zakelijke inkomsten en uitgaven: je betaalt voor producten die je inkoopt en ontvangt geld voor de producten die je verkoopt. 

Deze zakelijke geldstromen wil je gescheiden houden van je privé geldstromen. Sterker nog: de meeste banken verbieden het om zakelijke transacties op een privérekening te doen.

Profiteer van de voordelen van een zakelijke rekening (alle zakelijk inkomsten en uitgaven op één rekening, gemakkelijker voor het boekhouden, toegang tot handige extra’s voor ondernemers), kies voor gemak en open direct je zakelijke rekening.

knab-logo

Knab Zakelijk

Meer informatie

Normaal tarief: €7 per maand

1e jaar €3,50 p/m

64% van de zzp'ers kiest Knab

5/5

Makkelijk en snel online te openen (<10 minuten). Je ontvangt de bankpas binnen 5 dagen.

 

Stap 7: Zet je administratie op 

Niet je favoriete klus, maar wel een belangrijke: zet een goede administratie op. 

Naast dat een goede administratie je inzicht geeft in de financiële situatie van je eigen winkel, is het ook wettelijk verplicht een goede administratie te voeren. 

Als ondernemer moet je namelijk ieder kwartaal je btw-aangifte doen, moet je ieder jaar de belastingaangifte doen en moeten je offertes en facturen aan verschillende voorwaarden voldoen.

Houd jij je liever bezig met andere zaken dan de administratie? Overweeg dan eens om je administratie uit te besteden aan een goede boekhouder.

Vind je het geen probleem om je eigen administratie bij te houden? Bekijk dan het overzicht van de meest handige boekhoudprogramma’s.

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

 

Stap 8: Vind een geschikte leverancier en koop producten in 

Geen winkel zonder producten en geen producten zonder geschikte leverancier. 

Het succes van je winkel hangt af van de (kwaliteit van de) producten die je verkoopt. Ga daarom tijdig op zoek naar een geschikte leverancier. Maak afspraken met verschillende groothandels, onderzoek en test het aanbod en kies de leverancier die het best aansluit bij je ideeën en verwachtingen.

Neem geen genoegen met mindere kwaliteit, matige dienstverlening of onduidelijke processen: je winkel is namelijk afhankelijk van deze leverancier. 

Vraag altijd na of de groothandel kortingen biedt bij grotere productafname. Veel groothandels bieden namelijk korting wanneer je grotere partijen bij ze afneemt, wat je veel geld kan schelen. 

Houd er rekening mee dat de meeste groothandels enkel samenwerken met klanten die de producten zelf weer doorverkopen, zoals webshop- en winkeleigenaren, en je dus over een KVK-nummer moet beschikken om aan te tonen dat jij aan deze eis voldoet. 

Tip: Zoek via Google naar een groothandel door ‘<product> groothandel’ of ‘distributeur <product>’ in te typen of vraag rond in je netwerk om goede groothandels. 

Stap 9: Schaf een digitaal voorraadsysteem aan

Maak het jezelf makkelijker, win tijd, voorkom fouten en heb direct inzicht in je voorraad. 

Schaf een digitaal voorraadsysteem aan en profiteer van de vele voordelen. 

Een goed digitaal voorraadsysteem geeft je automatisch een seintje wanneer producten op dreigen te raken en kan zelfs gekoppeld worden aan je boekhouding.  

Onder andere Exact, Optiply en Eazystock bieden een goed digitale voorraadsysteem aan die het ondernemen voor iedere winkeleigenaar makkelijker maakt. 

Stap 10: Regel een veilig kassa- en betaalsysteem 

Essentieel voor elke winkeleigenaar is het hebben van een veilig en betrouwbaar kassa- en betaalsysteem. 

Tegenwoordig is er steeds meer mogelijk op het gebied van betalen: naast contant-, pin- en creditcardbetalingen, kun je klanten ook contactloos of online laten betalen via bijvoorbeeld een QR-code of betaalverzoek. 

Kies welke betaalmogelijkheden jij je klanten wilt bieden en zoek uit wat er komt kijken bij iedere betaalmogelijkheid. 

Bied je jouw klanten de mogelijkheid te betalen met contant geld? Vraag jezelf dan af wat je gaat doen met dit cash geld: ga je het geld zelf storten bij een afstortautomaat, laat je het geld ophalen door waardetransport of vervoer je grotere hoeveelheden in een sealbag die je zelf stort bij één van de sealbagautomaten

Stap 11: Sluit verzekeringen af 

Om er zeker van te zijn dat je bedrijf bij de eerste de beste tegenslag niet ten onder gaat, doe je er verstandig aan verzekeringen af te sluiten. 

Denk bijvoorbeeld aan een:

  • Opstalverzekering → deze verzekering dekt de schade aan je winkelpand, veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm, water of inbraak.
  • Inboedelverzekering → deze verzekering dekt de schade aan de inboedel in je winkelpand, zoals schade aan je vloer, toonbank of, bij bederfelijke producten zoals koelproducten, ook aan producten door een defect aan bijvoorbeeld het koelsysteem. 
  • Aansprakelijkheidsverzekering → als winkeleigenaar kun je aansprakelijk worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer een klant uitglijdt over een net gedweilde vloer. Deze verzekering helpt je bij het verweer en vergoedt de schade aan personen en zaken.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering → met deze verzekering regel je financiële zekerheid als je zelf (deels) arbeidsongeschikt wordt verklaard. 

Stap 12: Laat iedereen kennismaken met je winkel en organiseer een feestelijke opening 

Yes! Je hebt een fantastische winkel op een geweldige locatie met een uniek productaanbod, die voldoet aan de wet- en regelgeving en beschikt over een betrouwbaar voorraad-, kassa- en betaalsysteem. Jouw winkel is klaar om officieel geopend te worden! 

Maak dit moment bijzonder, pak het groots aan en laat iedereen kennismaken met jouw eigen winkel. 

Nodig vrienden, familie, buren, personen uit je netwerk en belangrijke mensen uit de regio uit voor deze opening en overweeg ook potentiële klanten uit te nodigen via bijvoorbeeld social media, de krant of flyers. 

Zorg voor een verpletterende eerste indruk en bied een onvergetelijke ervaring. 

Tip: Maak je eerste klanten blij met een leuke actie of kortingscode. Hoe beter jij je eerste klanten ontvangt, hoe groter de kans op verkopen én terugkerende klanten.

Begin je eigen winkel: laat je inspireren door de 8 leukste ideeën

  1. Kringloopwinkel 
  2. (Kinder)kledingwinkel 
  3. Boekwinkel 
  4. Fietsenwinkel 
  5. Cadeauwinkel
  6. Winkel aan huis 
  7. Rijdende winkel 
  8. Online ambities: begin een webshop 

Idee 1: Kringloopwinkel

Recycling is hot! Waarom weggooien als je iets een tweede leven kunt geven? 

Start je eigen kringloopwinkel, heb geen gedoe met groothandels maar laat klanten zélf hun producten langsbrengen en verkoop deze voor een eerlijke prijs.  

Idee 2: (Kinder)kledingwinkel 

Hoewel er ontzettend veel webshops zijn die (kinder)kleding aanbieden, kiest nog steeds een groot deel van de mensen voor een bezoek aan een fysieke (kinder)kledingwinkel. 

Naast dat een bezoek aan een winkel vaak hartstikke gezellig is, is het ook ontzettend makkelijk om kleding direct te kunnen passen in de winkel. 

Start daarom je eigen (kinder)kledingwinkel, bied klanten een fantastische ervaring en onderscheid je op deze manier van de webshops. 

Idee 3: Boekwinkel 

Niets is zo fijn als het vasthouden van een écht boek. 

Nu steeds meer mensen kiezen voor een e-reader, lijkt het starten van een eigen boekwinkel niet de meest voor de hand liggende keuze. 

Maar vergis je niet: veel mensen verkiezen de geur en het gewicht van een fysiek boek toch boven het gemak van een e-reader. 

Wil je een eigen boekwinkel beginnen? Verkoop dan niet alleen boeken, maar bied klanten de volledige ervaring en creëer een oase van rust: plaats fijne stoelen, serveer/verkoop een hapje en drankje en zorg dat klanten met gemak uren in je winkel kunnen doorbrengen. 

Idee 4: Fietsenwinkel 

De fietsenmarkt ontwikkelt zich ontzettend snel. In een fietsland als Nederland kun je dan ook zeker met succes je eigen fietsenwinkel te beginnen: verdiep je in laatste ontwikkelingen en bied de allernieuwste (elektrische) modellen aan. 

Wil je klanten net dat beetje meer bieden? Zorg dan ook voor een goede reparatieservice en werk samen met een fietsenmaker. 

Idee 5: Cadeauwinkel

Wil jij je niet richten op één productcategorie maar wil je allerlei artikelen aanbieden? Start dan je eigen cadeauwinkel. Verkoop voor elk wat wils: van kleine tot grote producten en van goedkope tot duurdere producten. 

Idee 6: Winkel aan huis 

Heb jij een uit de hand gelopen hobby en wil je op een laagdrempelige manier je producten verkopen? Overweeg dan eens om een winkel aan huis te beginnen. Richt één kamer in met producten die bestemd zijn voor de verkoop, nodig vrienden, familie, buren en kennissen uit en onderzoek of er voldoende interesse is voor je producten. 

Blijkt het een succes te zijn en wil je op structurele wijze producten verkopen vanuit je winkel aan huis? Houd er dan wel rekening mee dat jij je houdt aan de wet- en regelgeving en volg het stappenplan om je eigen winkel te beginnen. 

Idee 7: Rijdende winkel 

Waarom wachten tot klanten je winkel bezoeken, als je hen zelf óók kunt opzoeken. Start een rijdende winkel en ga naar plekken waar jouw klanten zich bevinden, zoals beurzen en markten. 

Wil je het klanten nog makkelijker maken? Laat ze dan een (online) afspraak met je maken en bezoek ze thuis. Zo kunnen klanten direct de producten zien en voelen vóórdat ze een aankoop doen, maar bied je hen wel het gemak om dit vanuit hun eigen huis te doen. 

Idee 8: Online ambities? Begin een webshop 

Wil je een eigen winkel beginnen maar vestig jij je liever niet op één locatie? Begin dan je eigen webshop. Bereik klanten in binnen- en buitenland en werk vanaf iedere gewenste locatie. 

Lees hier hoe je in slechts 11 stappen je eigen webshop begint. 

Veelgestelde vragen over een eigen winkel beginnen

Bij het starten van een winkel komt er veel kijken, zo moet je: 

  • Zeker weten dat er vraag is naar je producten en een markt- en brancheonderzoek doen 
  • Beschikken over voldoende financiële middelen
  • Een geschikte locatie vinden
  • Je net als iedere andere Nederlandse ondernemer inschrijven bij de Kamer van Koophandel 
  • Een geschikte leverancier vinden 
  • Het voorraadbeheer organiseren 
  • Een goede administratie opzetten 
  • Een zakelijke rekening openen
  • Een betrouwbaar betaal- en kassasysteem regelen 
  • Verzekeringen afsluiten 
  • Voldoen aan de wet- en regelgeving voor winkeleigenaren

Ja, je kunt een winkel beginnen zonder geld. Zo kun je een winkel aan huis starten of een webshop beginnen en producten middels dropshipping aanbieden. 

Om te concurreren met online winkels kun je een omnichannel benadering overwegen. Deze integreert e-commerce in je fysieke winkel. Dit kan door een webshop te lanceren die je fysieke winkel aanvult.

Bij het openen van een winkel in een nichemarkt is het belangrijk om grondig marktonderzoek te doen, de doelgroep goed te begrijpen, en unieke producten of diensten aan te bieden die aansluiten bij specifieke behoeften.

Je kunt duurzaamheid integreren door milieuvriendelijke producten aan te bieden, te focussen op herbruikbare of recyclebare materialen, en duurzame bedrijfspraktijken te implementeren, zoals energie-efficiënte verlichting en minimalisering van afval.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee