ZZP Servicedesk

Coronavirus catastrofaal voor zzp: 7 vitale tips om je omzet te redden

Coronavirus catastrofaal voor zzp: 7 vitale tips om je omzet te redden

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Voor sommige zzp’ers slaat het coronavirus genadeloos hard toe. Op onze Facebookpagina zien we talloze voorbeelden van ondernemers, die meerdere maanden omzet kwijt zijn. Wat kun je nu doen om zoveel mogelijk omzet veilig te stellen? We zetten de zeven belangrijkste tips op een rij.

Voorkom onnodig faillissement met deze tactische en strategische adviezen

In dit artikel:
Tip 1: Denk 80/20
Tip 2: Stel jezelf de corona hamvraag
Tip 3: Focus op je cirkel van invloed
Tip 4: Zorg dat je op afstand kunt werken
Tip 5: Tref financiële en juridische maatregelen
Tip 6: Werk aan de winkel
Tip 7: Durf om hulp te vragen
Conclusies en aanbevelingen

Tip 1: Denk 80/20

Deze tip staat bewust bovenaan. Als je maar een van de tips uit deze lijst uit kan voeren, zorg dan dat het deze is. Vaak komt 80% van je omzet namelijk van 20% van je klanten. Zonder enig onderzoek te doen weet jij direct welke klanten tot die 20% behoren. Stel jezelf de vraag wat je kunt doen om deze klanten te behouden. Zorg er vervolgens voor dat je die dingen vandaag nog doet.

Tip 2: Stel jezelf de corona hamvraag

In het beroemde boek ‘The One Thing’ van Garry Keller en Jay Papasan staat een belangrijke vraag die je jezelf eigenlijk dagelijks zou moeten stellen: “Wat is de ene actie die ik kan verrichten, waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt?”

Wanneer je vermoed dat ook jouw omzet door het virus geraakt kan worden, adviseren we je vandaag de volgende variant op die vraag te stellen: “Wat is de ene actie die ik kan verrichten, waardoor ik mijn volledige omzet veiligstel van het coronavirus?”

Geef je bijvoorbeeld trainingen en worden veel van die trainingen nu afgezegd? Als je al je trainingen online zou geven, raakt het coronavirus je niet meer. Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, kan het zijn dat er geen antwoord op deze vraag te vinden is. Wanneer je bijvoorbeeld actief bent in de kinderopvang kan het lastiger zijn een antwoord op deze vraag te vinden. Waag alsnog een poging. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je spelsuggesties online zet en online voorleest aan de kinderen die nu thuiszitten?

zzp'ers over corona afmeldingen
Op onze Facebook pagina geven veel zzp’er aan hard geraakt te worden door het coronavirus.

Tip 3: Focus op je cirkel van invloed

De theorieën van management guru Stephen Covey helpen zowel in goede als slechte tijden verrassend vaak bij het maken van strategische beslissingen. In het licht van het negatieve coronavirus raden wij aan nog eens stil te staan bij zijn ‘cirkel van invloed’.

De onzekere berichtgeving in de media en de beangstigende kans op significant omzetverlies kunnen ertoe leiden dat je je eenvoudig kunt verliezen in emoties over zaken waar je geen invloed op hebt. Wellicht vind je het bijvoorbeeld irritant dat niet iedereen de maatregelen tegen verspreiding goed opvolgt. Misschien ben je het oneens met de kabinetsbeslissing om scholen, horeca en sportclubs opnieuw te sluiten. Wat levert het echter op je energie daarin te steken? Denk dus na over de zaken waar jij wel invloed op kunt uitoefenen, zoals de tips die we je geven in dit artikel.

YouTube video

Een ‘goude oude’: Stephen Covey vertelt wat het je oplevert als je de focus legt op zaken waar je invloed op hebt.

Afmeldingen zzp in verband met coronavirus

Schitterend voorbeeld van iemand uit onze community die zich focust op zijn cirkel van invloed en daarmee zijn omzet mogelijk onafhankelijk maakt van het coronavirus.

Tip 4: Zorg dat je op afstand kunt werken (indien mogelijk)

In de media zie je dagelijks andere statistieken over het coronavirus voorbijkomen. Bovendien is het lastig in te schatten welke bronnen betrouwbaar en accuraat zijn. Een feit staat echter als een paal boven water: hoe minder menselijk contact plaatsvindt, hoe minder snel het virus zich verspreidt. Als gevolg daarvan beperken bedrijven fysiek contact in hun bedrijfsruimten zoveel mogelijk. Kan jouw dienstverlening niet zonder fysieke ontmoeting plaatsvinden? Anticipeer je hier niet op, dan is de kans groot dat je binnenkort een bericht krijgt van je opdrachtgever dat hij je dienstverlening wil annuleren. Anticipeer dus direct door een realiteit te creëren, waarin je jouw dienstverlening op afstand kunt aanbieden. We begrijpen dat dit niet voor iedere zelfstandige haalbaar is. Voor een masseuse of dierenarts zal dit lastiger zijn dan een grafisch ontwerper. Hoewel: zou een online training ‘hoe masseer ik mijn partner’ kunnen werken? Of een eerste adviesgesprek via Skype, waarin klachten van dieren worden besproken? Probeer de vraag eens met een open mindset te beantwoorden.

Als je jouw colleges of trainingen nog niet eerder online gegeven hebt, kan het natuurlijk geen kwaad even te oefenen.

Tip 5: Tref financiële en juridische maatregelen

Nu je strategisch een koers hebt ingezet, waarmee je van het coronavirus vandaan beweegt, zijn er enkele praktische zaken die je omzetverlies direct kunnen inperken. Onderneem de volgende acties zo snel mogelijk:

 1. Stel algemene voorwaarden op
  Maak algemene voorwaarden waarin je opneemt dat annuleringen tot de financiële verantwoordelijkheid van de opdrachtgever behoren: de factuur dient te allen tijde betaald te worden.

 2. Toevoeging op je offertes
  Voeg de volgende regel toe op alle offertes die je vanaf nu verstuurt: “Bij annulering van een getekende offerte, wordt het volledige overeengekomen bedrag in rekening gebracht.”

 3. Verbeterde betaalafspraken bij nieuwe deals
  We hopen dat het coronavirus je er niet van weerhoudt de komende tijd veel mooie, nieuwe deals te sluiten. De enige manier om 100% zeker te zijn dat al je nieuwe omzet ook daadwerkelijk op je rekening binnenkomt, is door af te spreken dat klanten je vooraf betalen. Technisch is dit via technieken als PayPal en Ideal eenvoudig in te regelen. Bovendien reken je op deze manier voorgoed af met de frustrerende contactmomenten die soms nodig zijn om je facturen betaald te krijgen.

Tip 6: Werk aan de winkel

Als zelfstandig ondernemer heb je het beste voor met al je opdrachtgevers. Je wilt fantastische kwaliteit leveren en zorgen dat al je klanten fan van je zijn. Naast al dat werken ‘in je winkel’, is het daarom wel eens lastig voldoende tijd vrij te maken om te werken ‘aan je winkel’.
Valt door het coronavirus slechts een deel van je omzet weg en is je financiële buffer groot genoeg om tijdelijk minder klanten te hebben? Dan is het een interessante optie om deze periode veel tijd te besteden aan je bedrijf en je eigen ontwikkeling.

Enkele tips van onze redactie:
Leer hoe je gevonden wordt op Google
Ontdek hoe je een succesvolle Facebook bedrijfspagina maakt
– Neem eens een kijkje in ons dossier ‘leren van anderen
– Lees de 5 meest recente bestsellers uit jouw vakgebied
– Maak (meer) gebruik van online tools en software om slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter je klanten te kunnen helpen.
– Volg een online cursus

Tip 7: Durf om hulp te vragen

Ondernemers zijn vaak trotse mensen. In tijden van tegenslag kan het daarom lastig zijn om hulp te vragen. Wanneer je die trots opzijzet kan het je echter veel opleveren. Mis je bepaalde juridische kennis over onbetaalde facturen? Zit je hard verlegen om een extra klant om deze maand rond te komen? Durf om je heen te vragen en laat je positief verrassen over wat het op kan leveren.

Stel bijvoorbeeld gerust een vraag op onze Facebookpagina of voeg op Twitter #zzpservicedesk en #dtv toe aan je vragen.

Kijk ook iets vaker op deze kanalen om te ontdekken of jij iets voor andere kunt betekenen. Een kleine actie van jou kan een groot verschil maken voor een collega-zzp’er.

Conclusies en aanbevelingen

Wij weten niet tot in hoeverre jouw omzet geraakt wordt door het virus. Bovendien weten we niet hoe groot je financiële buffers zijn en welke ambities je met je onderneming hebt. We kunnen je via dit artikel dus geen persoonlijk advies geven. Afhankelijk van je beoogde doel adviseren we je echter onderstaande acties.

Acties om jezelf minder afhankelijk te maken van het coronavirus:

 • Pas de 80/20 regel toe
 • Stel jezelf de corona hamvraag
 • Vergroot de focus op je cirkel van invloed
 • Maak je dienstverlening (waar mogelijk) locatie onafhankelijk

Acties om je omzet zeker te stellen:

 • Stel algemene voorwaarden op
 • Pas je offertes aan
 • Laat nieuwe klanten vooraf betalen

Advies voor bouwen aan de toekomst:

 • Vergroot de zichtbaarheid van je bedrijf
 • School jezelf bij via online platformen en de beste boeken uit je sector
 • Maak gebruik van handige online software om zo je werk te vergemakkelijken, zoals tools voor boekhouden, uren registeren of projectmanagement

Wat je situatie ook is, vergeet niet om hulp te vragen. Juist in deze tijden van tegenslag zijn meer mensen dan je verwacht bereid je een helpende hand te bieden.

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!