ZZP Servicedesk

Pilot webmodule zzp van start gegaan: de belangrijkste punten op een rij

Pilot webmodule zzp

Pilot webmodule zzp van start gegaan: de belangrijkste punten op een rij

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Op 11 januari 2021 is de pilot van de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) van start gegaan. Met deze online module kunnen opdrachtgevers middels het invullen van een vragenlijst helder krijgen of ze een zzp'er mogen inhuren voor een opdracht of dat er een arbeidscontract nodig is.

Dit artikel is gepubliceerd op 15 januari 2021. 

De regels over inhuur van zzp’ers zijn voor veel opdrachtgevers onduidelijk. Wanneer kan het werk uitgevoerd worden door een zelfstandige en wanneer door een werknemer? Onderscheid maken is van belang, omdat de verschillende contracten grote verschillen kennen in de arbeidsrechtelijke bescherming, de rechten op sociale zekerheid en in de fiscale behandeling.

Om meer helderheid te geven of werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan is de zogenoemde webmodule geïntroduceerd door het kabinet. Ook maakt de module inzichtelijk of er loonheffing moet worden afgedragen.

Pilot van zes maanden

De webmodule wordt eerst als pilot beschikbaar gesteld en is te vinden via de website van het Ondernemersplein. In de pilotfase, van ten minste zes maanden, is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument. Dat wil zeggen dat de uitkomst van de webmodule een indicatie is en geen juridische beslissing. Opdrachtgevers kunnen daarom geen rechten ontlenen aan de uitkomst. De uitkomst kan hen wel helpen bij de beslissing over hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd. De deelname aan de webmodule is vrijwillig en kan anoniem worden ingevuld. 

Voor wie is de webmodule?

De webmodule is bedoeld voor opdrachtgevers die in Nederland gevestigd zijn en een opdracht uitbesteden aan een opdrachtnemer in Nederland.

De webmodule is niet voor opdrachtnemers, branche- of sectorvertegenwoordigers. Tenzij in de rol van opdrachtgever. De webmodule geeft geen uitkomst wanneer de opdrachtgever een overeenkomst aangaat met een rechtspersoon of wanneer de opdrachtgever optreedt als bemiddelaar of tussenpersoon.

Evaluatie

Minister Koolmees zal in de zomer van 2021 kijken of de webmodule als instrument behulpzaam is en zal er een besluit komen over de eventuele definitieve inzet van de module. Op z’n vroegst is dit 1 oktober 2021. De module moet zekerheid gaan geven, mits deze naar waarheid is ingevuld. Ook zal er worden gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en naar de gevolgen van de uitvoeringsinstanties. 

Geen handhaving, wel enige controle

Er is tot zeker 1 oktober 2021 geen handhaving bij verkapt dienstverband. Dat was al in dit artikel te lezen. De minister geeft aan dat de Belastingdienst en de Inspectie SZW in de tussentijd niet stil zullen zitten. De Belastingdienst houdt toezicht op de arbeidsrelatie in het kader van de loonheffingen, geeft voorlichting en biedt een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet. Contact en overleg met opdrachtgevers kan al tot aanpassing van de werkwijze en dus tot verbetering leiden. Bij het niet opvolgen van aanwijzingen of als er sprake is van kwaadwillendheid, handhaaft de Belastingdienst.

Bron: Rijksoverheid en Ondernemersplein. 

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

PROJECTMANAGEMENT TOOLS VERGELIJKEN
zzp'er met stress belt klanten
Voor veel zzp’ers is het vroeg of laat een teleurstellende realiteit: opdrachtgevers die verzuimen (op tijd) te betalen. Onbetaalde facturen kunnen tot veel onzekerheid en frustratie leiden. Het kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je jouw…
Zzp'er denkt na
De verzending van je allereerste factuur is een bijzonder moment. Deze verzending is namelijk het ultieme bewijs aan jezelf dat jouw onderneming gaat slagen. Maar hoe verzend je die factuur eigenlijk? Hoe kom je het meest professioneel over? Wat…
Zzp'er doet boekhouding op laptop
Microsoft Excel is wereldwijd mateloos populair. Het softwareprogramma biedt fantastische mogelijkheden om data te analyseren en visualiseren. Hoewel het programma niet gemaakt is om facturen te maken, behoort dit wel degelijk tot de mogelijkheden….
Freelancer werkt op computer
Je hebt je eerste klanten gevonden, je eerste deal gesloten en je mag je eerste factuur versturen. Gefeliciteerd met deze belangrijke mijlpaal voor jou als zzp’er! Maar wat moet je nu eigenlijk op deze factuur vermelden en hoe zorg je dat je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.